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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
08/07/2013 |
Data da última atualização: |
19/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MAFRA, V.; MARTINS, P. K; FRANCISCO, C. S.; RIBEIRO-ALVES, M.; ASTUA, J. de F.; MACHADO, M. A. |
Afiliação: |
VALÉRIA MAFRA, IAC; POLYANA K MARTINS, IAC; CAROLINA S FRANCISCO, IAC; MARCELO RIBEIRO-ALVES, FIOCRUZ; JULIANA DE FREITAS ASTUA, CNPMF; MARCOS A MACHADO, IAC. |
Título: |
Candidatus Liberibacter americanus induces significant reprogramming of the transcriptome of the susceptible citrus genotype. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
BMC Genomics, p.14-247, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Citrus huanglongbing (HLB) disease is caused by endogenous, phloem-restricted, Gram negative, uncultured bacteria named Candidatus Liberibacter africanus (CaLaf), Ca. L. asiaticus (CaLas), and Ca. L. americanus (CaLam), depending on the continent where the bacteria were first detected. The Asian citrus psyllid vector, Diaphorina citri, transmits CaLas and CaLam and both Liberibacter species are present in Brazil. Several studies of the transcriptional response of citrus plants manifesting HLB symptoms have been reported, but only for CaLas infection. This study evaluated the transcriptional reprogramming of a susceptible genotype of sweet orange challenged with CaLam, using a customized 385K microarray containing approximately 32,000 unigene transcripts. We analyzed global changes in gene expression of CaLam-infected leaves of sweet orange during the symptomatic stage of infection and compared the results with previously published microarray studies that used CaLas-infected plants. Twenty candidate genes were selected to validate the expression profiles in symptomatic and asymptomatic PCR-positive leaves infected with CaLas or CaLam. |
Palavras-Chave: |
HLB. |
Thesagro: |
Doença de planta; Fruta citrica. |
Thesaurus Nal: |
Candidatus Liberibacter africanus; Citrus. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Registro |
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Status |
URL |
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Registros recuperados : 44 | |
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3. |  | VIEIRA, N. R. de A. Tipos especiais de arroz. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 3.; REUNIÃO DA CULTURA DO ARROZ IRRIGADO, 25., 2003, Balneário Camboriú. Anais... Balneário Camboriú: EPAGRI, 2003.. p. 838-840.Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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9. |  | VIEIRA, E. H. N.; VIEIRA, N. R. de A. Armazenagem. In: STONE, L. F.; MOREIRA, J. A. A.; RABELO, R. R.; BIAVA, M. (Ed.). Arroz: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2001. p. 223-231. (Coleção 500 perguntas 500 respostas).Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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16. |  | VIEIRA, N. R. de A.; CARVALHO, J. L. V. de. Qualidade tecnológica. In: VIEIRA, N. R. de A.; SANTOS, A. B. dos; SANT'ANA, E. P. (Ed.). A cultura do arroz no Brasil. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 1999. p. 582-604.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Arroz e Feijão. |
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17. |  | VIEIRA, N. R. de A.; RABELO, R. R. Qualidade tecnológica. In: SANTOS, A. B. dos; STONE, L. F.; VIEIRA, N. R. de A. (ed.). A cultura do arroz no Brasil. 2. ed. rev. ampl. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2006. p. 869-900.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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18. |  | VIEIRA, N. R. de A.; CASTRO, E. da M. de. Qualidade de grão e padrões de classificação do arroz. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE ARROZ, 6., 1998, Goiânia, GO. Perspectivas para a cultura do arroz nos ecossistemas de várzeas e terras altas: painel, conferências e mesas-redondas. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 1999. v. 2. p. 170-180. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 96).Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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