|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
03/05/2018 |
Data da última atualização: |
03/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ARAUJO, J. A. M.; ESMERINO, E. A.; ALVARENGA, V. O.; CAPPATO, L. P.; HORA, I. C; SILVA, M. C.; FREITAS, M. Q.; PIMENTEL, T. C.; WALTER, E. H. M.; SANT'ANA, A. S.; CRUZ, A. G. |
Afiliação: |
Jane A. M. Araújo, IFRJ; Erick A. Esmerino, UFF; Verônica O. Alvarenga, UNICAMP; Leandro P. Cappato, UFRRJ; Iracema C. Hora, IFRJ; Marcia Cristina Silva, IFRJ; Monica Q. Freitas, UFF; Tatiana C. Pimentel, IFPR; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; Anderson S. Sant’Ana, UNICAMP; Adriano G. Cruz, IFRJ. |
Título: |
Development of a checklist for assessing good hygiene practices of fresh-cut fruits and vegetables using focus group interviews. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Foodborne Pathogens and Disease, v. 15, n. 3, p. 132-140, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to develop a checklist for good hygiene practices (GHP) for raw material of vegetable origin using the focus groups (FGs) approach (n = 4). The final checklist for commercialization of horticultural products totaled 28 questions divided into six blocks, namely: water supply; hygiene, health, and training; waste control; control of pests; packaging and traceability; and hygiene of facilities and equipment. The FG methodology was efficient to elaborate a participatory and objective checklist, based on minimum hygiene requirements, serving as a tool for diagnosis, planning, and training in GHP of fresh vegetables, besides contributing to raise awareness of the consumers’ food safety. The FG methodology provided useful information to establish the final checklist for GHP, with easy application, according to the previous participants’ perception and experience. |
Palavras-Chave: |
Boas práticas de higiene; Checklist; Grupo focal; Lista de verificação; Produtos hortícolas. |
Thesagro: |
Fruta; Higiene de Alimento; Hortaliça; Legume; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Focus groups; Fresh-cut foods; Fresh-cut produce; Fruits; Good hygiene practices; Horticultural products industry; Vegetable products. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02239naa a2200457 a 4500 001 2091118 005 2018-05-03 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aARAUJO, J. A. M. 245 $aDevelopment of a checklist for assessing good hygiene practices of fresh-cut fruits and vegetables using focus group interviews.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThis study aimed to develop a checklist for good hygiene practices (GHP) for raw material of vegetable origin using the focus groups (FGs) approach (n = 4). The final checklist for commercialization of horticultural products totaled 28 questions divided into six blocks, namely: water supply; hygiene, health, and training; waste control; control of pests; packaging and traceability; and hygiene of facilities and equipment. The FG methodology was efficient to elaborate a participatory and objective checklist, based on minimum hygiene requirements, serving as a tool for diagnosis, planning, and training in GHP of fresh vegetables, besides contributing to raise awareness of the consumers’ food safety. The FG methodology provided useful information to establish the final checklist for GHP, with easy application, according to the previous participants’ perception and experience. 650 $aFocus groups 650 $aFresh-cut foods 650 $aFresh-cut produce 650 $aFruits 650 $aGood hygiene practices 650 $aHorticultural products industry 650 $aVegetable products 650 $aFruta 650 $aHigiene de Alimento 650 $aHortaliça 650 $aLegume 650 $aProduto de Origem Vegetal 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aBoas práticas de higiene 653 $aChecklist 653 $aGrupo focal 653 $aLista de verificação 653 $aProdutos hortícolas 700 1 $aESMERINO, E. A. 700 1 $aALVARENGA, V. O. 700 1 $aCAPPATO, L. P. 700 1 $aHORA, I. C 700 1 $aSILVA, M. C. 700 1 $aFREITAS, M. Q. 700 1 $aPIMENTEL, T. C. 700 1 $aWALTER, E. H. M. 700 1 $aSANT'ANA, A. S. 700 1 $aCRUZ, A. G. 773 $tFoodborne Pathogens and Disease$gv. 15, n. 3, p. 132-140, 2018.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 112 | |
101. | | CELENTANO, D.; MALTA, E.; FERRAGUTTI, A.; GOMES, A. S.; MURER, B.; MOTTA, C.; VIEIRA, D. L. M.; SCHMIDT, I. B.; FREIRE, J. M.; ANTONIAZZI, L.; REZENDE, M.; ALVES, M.; JUNQUEIRA, R. Native seeds production for large-scale ecosystems restoration in Brazil: legal bottleneck. In: CONFERÊNCIA IUFRO, 2023 AMÉRICA LATINA, 2023, Curitiba. Anais... Colombo: Embrapa Florestas, 2023. p. 105. (Embrapa Florestas. Eventos técnicos & científicos, 2). Na publicação: Daniel Vieira.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
102. | | ALBUQUERQUE, R. W.; VIEIRA, D. L. M.; FERREIRA, M. E.; SOARES, L. P.; OLSEN, S. I.; ARAUJO, L. S. de; VICENTE, L. E.; TYMUS, J. R. C.; BALIEIRO, C. P.; MATSUMOTO, M. H.; GROHMANN, C. H. Mapping key indicators of forest restoration in the Amazon using a low-cost drone and artificial intelligence. Remote Sensing, v. 14, n. 4, 830, 2022. Na publicação: Luciana Spinelli Araujo.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
103. | | VIEIRA, D. L. M.; SAMPAIO, A. B.; SKORUPA, L. A.; ARCO-VERDE, M. F.; CAMPELLO, E. F. C.; MORAES, L. F. D. de; PERES, M. K.; ROCHA, F. S.; OGATA, R. S.; OLIVEIRA, M. C. de; DURIGAN, G.; ISERNHAGEN, I. Woody species and strategies for restoration in the Cerrado biome. In:CONFERÊNCIA MUNDIAL SOBRE RESTAURAÇÃO ECOLÓGICA, 7., 2017, Foz do Iguaçu. Linking science and practice for a better world: Book of abstracts... Foz do Iguaçu/PR: Sociedade de Restauração Ecológica, 2017. p. 396.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
| |
104. | | VIEIRA, D. L. M.; SAMPAIO, A. B.; SKORUPA, L. A.; ARCO-VERDE, M. F.; CAMPELLO, E. F. C.; MORAES, L. F. D. de; PERES, M. K.; ROCHA, F. S.; OGATA, R. S.; OLIVEIRA, M. C. de; DURIGAN, G.; ISERNHAGEN, I.; SOUZA, R. B. de; TURAZI, C. M. V.; ARAUJO, S. C. B. de; RIBEIRO, J. F. Espécies arbóreas e estratégias para a recomposição da vegetação nativa no bioma cerrado. Brasília, DF: Embrapa, 2017 1 FolderTipo: Folder/Folheto/Cartilha |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
105. | | VIEIRA, D. L. M.; SAMPAIO, A. B.; SKORUPA, L. A.; ARCO-VERDE, M. F.; CAMPELLO, E. F. C.; MORAES, L. F. D. de; PERES, M. K.; ROCHA, F. S.; OGATA, R. S.; OLIVEIRA, M. C. de; DURIGAN, G.; ISERNHAGEN, I.; SOUZA, R. B. de; TURAZI, C. M. V.; RIBEIRO, J. F. Woody species and strategies for restoration in the Cerrado biome. In: WORLD CONFERENCE ON ECOLOGICAL RESTORATION, 7.; CONGRESO IBEROAMERICANO Y DEL CARIBE DE RESTAURACIÓN ECOLÓGICA, 5.; CONFERÊNCIA BRASILEIRA DE RESTAURAÇÃO ECOLÓGICA, 1., 2017, Foz do Iguassu Linking science and practice for a better world: book of abstracts. Londrina: Sociedade Brasileira de Restauração Ecológica, 2017. p. 396. T19-P06.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agrossilvipastoril. |
| |
106. | | GERRITS, G. M.; WAENINK, R.; ARADOTTIR, A. L.; BUISSON, E.; DUTOIT, T.; FERREIRA, M. C.; FONTAINE, J. B.; JAUNATRE, R.; KARDOL, P.; LOEB, R.; RUIZ, S. M.; MALTZ, M.; PÄRTEL, M.; PECO, B.; PIQUERAY, J.; PILON, N. A. L.; SANTA-REGINA, I.; SCHMIDT, K. T.; SENGL, P.; DIGGELEN, R. van; VIEIRA, D. L. M.; BRACKEL, W. von; WARYSZAK, P.; WILLS, T. J.; MARRS, R. H.; WUBS, E. R. Synthesis on the effectiveness of soil translocation for plant community restoration. The Journal of Applied Ecology, v. 60, p. 714-724, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
107. | | SAMPAIO, A. B.; VIEIRA, D. L. M.; CORDEIRO, A. O. de O.; AQUINO, F. de G.; SOUSA, A. de P.; ALBUQUERQUE, L. B. de; SCHMIDT, I. B.; RIBEIRO, J. F.; PELLIZZARO, K. F.; SOUSA, F. S. de; MOREIRA, A. G.; SANTOS, A. B. P. dos; REZENDE, G. M.; SILVA, R. R. P.; ALVES, M.; MOTTA, C. P.; OLIVEIRA, M. C.; CORTES, C. de A.; OGATA, R. Guia de restauração do Cerrado: volume 1: semeadura direta. Brasília, DF: Universidade de Brasília: Rede de Sementes do Cerrado, 2015. 40 p. il.Tipo: Folder/Folheto/Cartilha |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
108. | | CROUZEILLES, R.; RODRIGUES, R. R.; STRASSBURG, B. B. N.; BRANCALION, P. H. S.; GARCIA, L. C.; CHAVES, R. B.; CALMON, M.; CAMPOS, M. M. de; MACEDO, M.; LUI, G. H.; SCARAMUZZA, C. A. de M.; RIBEIRO, S.; PUGLIESE, L.; JUNQUEIRA, R. G. P.; PIÑA-RODRIGUES, F.; JAKOVAC, C.; MORAES, L. F. D. de; VIEIRA, D. L. M.; SAMPAIO, A. B.; GANADE, G.; OVERBECK, G. E.; ADAMS, C.; MELO, F.; FERREIRA, J. N.; MAIER, T.; OLIVEIRA, M.; SPOSITO, T. C.; METZKER, T.; TEDESCO, A. M.; BALDERI, A. P.; BALDERI, F.; PRUDENTE, C. M.; WIENS, I. K.; OLIVEIRA, A.; GUIMARÃES, T. M. G.; MARTINS, N. de M.; SANTIAMI, E.; MEDINA, A.; GARCIA, E.; BENINI, R.; SCHIMITT, J.; VIEIRA, R. M.; FERRARINI, O. G.; TAVARES, R. N. Relatório temático sobre restauração de paisagens e ecossistemas. São Carlos, SP: Editora Cubo, 2019. 76 p.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
109. | | CROUZEILLES, R.; RODRIGUES, R. R.; STRASSBURG, B. B. N.; BRANCALION, P. H. S.; GARCIA, L. C.; CHAVES, R. B.; CALMON, M.; CAMPOS, M. M. de; MACEDO, M.; LUI, G. H.; SCARAMUZZA, C. A. de M.; RIBEIRO, S.; PUGLIESE, L.; JUNQUEIRA, R. G. P.; PIÑA-RODRIGUES, F.; JAKOVAC, C.; MORAES, L. F. D. de; VIEIRA, D. L. M.; SAMPAIO, A. B.; GANADE, G.; OVERBECK, G. E.; ADAMS, C.; MELO, F.; FERREIRA, J. N.; MAIER, T.; OLIVEIRA, M.; SPOSITO, T. C.; METZKER, T.; TEDESCO, A. M.; BALDERI, A. P.; BALDERI, F.; PRUDENTE, C. M.; WIENS, I. K.; OLIVEIRA, A.; GUIMARÃES, T. M. G.; MARTINS, N. de M.; SANTIAMI, E.; MEDINA, A.; GARCIA, E.; BENINI, R.; SCHIMITT, J.; VIEIRA, R. M.; FERRARINI, O. G.; TAVARES, R. N. Relatório temático sobre restauração de paisagens e ecossistemas. São Carlos, SP: Editora Cubo, 2019. 76 p.Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
110. | | CROUZEILLES, R.; RODRIGUES, R. R.; STRASSBURG, B. B. N.; BRANCALION, P. H. S.; GARCIA, L. C.; CHAVES, R. B.; CALMON, M.; CAMPOS, M. M. de; MACEDO, M.; LUI, G. H.; SCARAMUZZA, C. A. de M.; RIBEIRO, S.; PUGLIESE, L.; JUNQUEIRA, R. G. P.; PIÑA-RODRIGUES, F.; JAKOVAC, C.; MORAES, L. F. D. de; VIEIRA, D. L. M.; SAMPAIO, A. B.; GANADE, G.; OVERBECK, G. E.; ADAMS, C.; MELO, F.; FERREIRA, J. N.; MAIER, T.; OLIVEIRA, M.; SPOSITO, T. C.; METZKER, T.; TEDESCO, A. M.; BALDERI, A. P.; BALDERI, F.; PRUDENTE, C. M.; WIENS, I. K.; OLIVEIRA, A.; GUIMARÃES, T. M. G.; MARTINS, N. de M.; SANTIAMI, E.; MEDINA, A.; GARCIA, E.; BENINI, R.; SCHIMITT, J.; VIEIRA, R. M.; FERRARINI, O. G.; TAVARES, R. N. Relatório temático sobre restauração de paisagens e ecossistemas. São Carlos, SP: Editora Cubo, 2019. 76 p.Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
111. | | MIRANDA, E.; MALTA, E.; VIEIRA, D. L. M.; ROCHA, G.; FERREIRA, M.; PACHÊCO, B.; CORTES, C. de A.; SILVA, J. S. da; MOTTA, C. P.; CAMARGO, M. E. M. S.; KUHLMANN, M.; COSTA, L. A. da; CARMO, G. H. P. do; NASCIMENTO, J. S. do; LIMA, M. V. S.; MARMET, C.; OLIVEIRA, M. A.; ISERNHAGEN, I.; PIÑA-RODRIGUES, F. C. M.; ALMEIDA, L. S. de; NASCIMENTO, T. J. do; PERUSSI, G.; ASSI, D. G.; ALBUQUERQUE, N. C. B.; MORAES, C. E.; BARROS, R. L. C.; SOUZA, M. R. de; SAMPAIO, A. B.; RIBEIRO, J. F.; FREIRE, J. M.; LOPES, A. R.; RODRIGUES, R. R.; PAIVA, J. B. de; NAVE, A. G.; SOUSA, N. de; SILVA, R. de S. Espécies para semeadura direta na Amazônia, Cerrado e Mata Atlântica: características de sementes e plantas, e sugestões de coleta, processamento e plantio. São Paulo: Agroicone, 2020. 106 p. (Caminhos da Semente).Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
112. | | ARROYO-RODRÍGUEZ, V.; RITO, K. F.; FARFÁN, M.; NAVÍA, I. C.; MORA, F.; ARREOLA-VILLA, F.; BALVANERA, P.; BONGERS, F.; CASTELLANOS-CASTRO, C.; CATHARINO, E. L. M.; CHAZDON, R. L.; DUPUY-RADA, J. M.; FERGUSON, B. G.; FOSTER, P. F.; GONZÁLEZ-VALDIVIA, N.; GRIFFITH, D. M.; HERNÁNDEZ-STEFANONI, J. L.; JAKOVAC, C. C.; JUNQUEIRA, A. B.; JONG, B. H. J.; LETCHER, S. G.; MAY-PAT, F.; MEAVE, J. A.; OCHOA-GAONA, S.; MEIRELLES, G. S.; MUÑIZ-CASTRO, M. A.; MUÑOZ, R.; POWERS, J. S.; ROCHA, G. P. E.; ROSÁRIO, R. P. G.; SANTOS, B. A.; SIMON, M. F.; TABARELLI, M.; TUN-DZUL, F.; BERG, E. van den; VIEIRA, D. L. M.; WILLIAMS-LINERA, G.; MARTÍNEZ-RAMOS, M. Landscape-scale forest cover drives the predictability of forest regeneration across the Neotropics. Proceedings of the Royal Societt B, v. 290, n. 1990, 2023. 2022220.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
Registros recuperados : 112 | |
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|