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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  05/12/2006
Data da última atualização:  05/12/2006
Autoria:  SOUZA, W. L. de; FERRARI, R. A.; SCABIO, A.; BARCARO, P.
Título:  Biodiesel de óleo de girassol e etanol.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Biomassa & Energia, Viçosa, v. 2, n. 1, p. 1-5, jan./mar. 2005.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Biodisel consiste em ésteres de ácidos graxos de cadeia longa, proveniente de fontes renováveis, como óleos vegetais, e sua utilização está associada à substituição do dieses em motores. Os benefícios desta energia alternativa são inúmeros, pois além de ser uma tecnologia limpa e não poluente, traz vantagens econômicas e sociais.
Thesagro:  Girassol.
Thesaurus Nal:  biodiesel.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF40188 - 1ADDAP - --
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  20/09/2021
Data da última atualização:  28/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  RAMOS, E. T. de A.; MENESES, C. H. S. G.; VIDAL, M. S.; BALDANI, J. I.
Afiliação:  ELIZABETH TEIXEIRA DE ALMEIDA RAMOS, UFRRJ; CARLOS HENRIQUE SALVINO GADELHA MENESES, UEPB; MARCIA SOARES VIDAL, CNPAB; JOSE IVO BALDANI, CNPAB.
Título:  Characterisation and action mode of Gluconacin, a bacteriocin with antimicrobial activity against Xanthomonas albilineans.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Annals of Applied Biology, Annals of Applied Biology, v. 180, p. 163-175. 2022.
DOI:  DOI: 10.1111/aab.12721
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Gluconacin, a bacteriocin produced by Gluconacetobacter diazotrophicus PAL5, has previously shown a large spectrum of inhibitory activity against beneficial and phytopatho- genic bacteria. The present study proposes a three-dimensional (3D) structure for Gluconacin based on modelling and describes some physicochemical characteristics and the effect of the peptide on cells of the phytopathogenic bacterium Xanthomonas albilineans ICMP196. The Gluconacin 3D structural model results demonstrated the 7 ?helices and 11 ?-sheets. Growth inhibition of the indicator microorganism, X. albilineans, occurred in the first moments of contact with Gluconacin (0.25 ?g ?l 1 ). Treatment of bacterial cells caused significant loss of inorganic phosphate and UV-absorbing materials. Scanning electron microscopy images showed that Gluconacin-treated X. lbilineans cells were fully lysed. These results suggest that the mode of action of this peptide involves altered membrane integrity and increased permeability, resulting in complete cell lysis. Physicochemical characterisation demonstrated stability of biological activity under high temperatures, including autoclaving conditions and low pH. The activity was reduced after treatment with proteases and some surfactants and abolished with ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA). The 3D conformation model indicates the possibility of a hydrophobic region, which could possibly interact directly with the cell membrane of target bacteria. In conclusion, th... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antimicrobial peptide; Bactericidal effect.
Thesaurus NAL:  Biological control; Gluconacetobacter diazotrophicus.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB41761 - 1UPCAP - DD
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