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Registros recuperados : 45 | |
3. | | NASSU, R. T.; VERRUMA-BERNARDI, M. R.; DELIZA, R.; TULLIO, R. R.; CRUZ, G. M. D. Análise sensorial de carne bovina maturada utilizando a técnica do perfil livre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE CARNES, 5., 2009, Campinas, SP. Anais... Campinas: ITAL: CTC, 2009. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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6. | | COLETTI, L. Y.; GUIDONI, C. L.; ARAÚJO, D. R. F.; ALMADA, S. L.; NASSU, R. T.; VERRUMA-BERNARDI, M. R. Análise sensorial da aparência de cinco tipos de palmitos: com e sem rotulagem. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 17.; JORNADA CIENTÍFICA DA UFSCar, 8., 2009, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: UFSCar, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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7. | | VERRUMA-BERNARDI, M. R.; LOPES, C. H.; BORGES, M. T. R.; GABRIEL, A. V. M. D.; MODESTA, R. C. D. Analise sensorial descritiva de açucares mascavo. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM. Ref. 1297. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | | PINTO, L. L. L.; ALESSIO, V. M.; SILVA, B. C. N.; MACEDO, V.; NASSU, R. T.; VERRUMA-BERNARDI, M. R. Análise sensorial de preferência e perfil livre de marcas comerciais de contra-filé (Losgissimus Dorsi) maturado e resfriado. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE BIOPROCESSOS NA INDÚSTRIA DE ALIMENTOS 4.; ENCONTRO REGIONAL SUL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 10., 2010, Curitiba. Anais... Curitiba: UFPR, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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12. | | PINTO, L. L. L.; ALESSIO, V. M.; SILVA, B. C. N.; MACEDO, V.; NASSU, R. T.; VERRUMA-BERNARDI, M. R. Avaliação física de marcas comerciais de contra-filé (Losgissimus dorsi) maturado e resfriado. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE BIOPROCESSOS NA INDÚSTRIA DE ALIMENTOS 4.; ENCONTRO REGIONAL SUL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 10., 2010, Curitiba. Anais... Curitiba: UFPR, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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13. | | VERRUMA-BERNARDI, M. R.; BORGES, M. T. M. R.; LOPES, C. H.; DELLA-MODESTA, R. C.; CECCATO-ANTONINI, S. R. Avaliação microbiológica, físico-química e sensorial de açúcares mascavos comercializados na cidade de São Carlos - SP. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 10, n. 3, p. 205-211, jul./set. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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15. | | NASSU, R. T.; VERRUMA-BERNARDI, M. R.; TULLIO, R. R.; CRUZ, G. M. da; ALENCAR, M. M. de. Qualidade e perfil sensorial descritivo da carne maturada proveniente de animais cruzados. Atas de Saúde Ambiental, v. 1, n. 1, p. 13-25, set./dez., 2013. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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16. | | BERNARDI, A. C. de C.; VERRUMA-BERNARDI, M. R.; WERNECK, C. G.; HAIM, P. G.; MONTE, M. B. M. Produção, aparência e teores de nitrogênio, fósforo e potássio em alface cultivada em substrato com zeólita. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 23, p. 920-924, out-dez. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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17. | | VERRUMA-BERNARDI, M. R.; PARAZZI, C.; BORGES, M. T. M. R.; MACEDO, V. M.; FERREIRA, K. S.; DELIZA, R. Efeito do envelhecimento de aguardentes nas características sensoriais e preferência. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 14, n. 2, p. 219-224, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | VERRUMA-BERNARDI, M. R.; BORGES, M. T. M. R.; LOPES, C. H.; RODRIGUES, V. M.; MODESTA, R. C. D. Influência da cor na preferência do açúcar mascavo. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM. Ref. 1185. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | ECKER, G. V.; DECICINO, M. V.; FERRO, R. B.; BORBA, K. K.; FERREIRA, M. D.; SALA, F. C.; VERRUMA-BERNARDI, M. R. Análise de perda de massa, turgescência e aceitação da cultivar de alface Romanela. In: REUNIÃO DA SBPC, 67., 2015, São Carlos, SP. Anais/Resumos... São Carlos, SP: Sociedade brasileira para o progresso da ciência, 2015. 1 p. O resumo apresentado faz parte dos anais da JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 7., 2015, São Carlos, SP. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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20. | | JESUS, J. A. de; BIANCO, C. I.; ASSIS, O. B. G. de; BRITTO, D.; SPOTO, M. H. F.; VERRUMA-BERNARDI, M. R. Acceptance and purchase intent of apples coated with edible coatings of zein in different formulation. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY - IUFOST, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Oakville: IUFoST: ALACCTA, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 45 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
26/10/2015 |
Data da última atualização: |
20/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BERNARDI, A. C. de C.; WERNECK, C. G.; HAIM, P. G.; MONTE, M. B. de M.; BARROS, F. de S.; VERRUMA-BERNARDI, M. R. |
Afiliação: |
ALBERTO CARLOS DE CAMPOS BERNARDI, CPPSE; CARLOS GUARINO WERNECK, CPG-UFRJ/SEROPEDICA; PATRICK GESUALDI HAIM, CPG-UFRJ/SEROPEDICA; MARIA BEZERRA DE MELLO MONTE, CETEM/RIO DE JANEIRO; FERNANDO DE SOUZA BARROS, INSTITUTO DE FÍSICA UFRJ/RIO DE JANEIRO; MARTA R. VERRUNA BERNARDI, CCA-UFSCar/ARARAS. |
Título: |
Nitrogen, Potassium and Nitrate concentrations of lettuce grown in a substrate with KNO3-enriched zeolite. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 46, n. 7, 2015. |
Páginas: |
p. 11-15. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/00103624.2014.981273 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Zeolite minerals improve the efficiency of nutrient use by plants by helping to regulate the release of nitrogen and nitrate accumulation in tissues. The main objectives of this research were to evaluate effects of the addition of zeolite enriched with potassium nitrate (KNO3) on the nitrate (NO3-N) and potassium (K) levels of lettuce shoot. Treatments arranged in a completely randomized block design with three replications comprised two types of the natural zeolite: concentrated zeolite, zeolite + KNO3, and a control grown in substrate fertilized with a nutrient solution without zeolite supply. Four levels of enriched zeolite were tested (20, 40, 80, and 160 g per pot). Nitrogen, K, and NO3-N data were evaluated and response equations were fitted. The results indicated that zeolite enriched with KNO3 released the macronutrients N and K to lettuce plants. The concentrations of total N, total K, and NO3-N increased with zeolite levels, and there was a positive correlation between total N and NO3-N forms. To keep levels of NO3-N? in shoots within the safe limit for human consumption, based upon the regression equation for NO3-N the recommended dose of KNO3-enriched zeolite should be up to 78 g per plant. |
Palavras-Chave: |
Growth substrate; Stilite. |
Thesagro: |
Lactuca Sativa. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 01998naa a2200241 a 4500 001 2027195 005 2023-03-20 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/00103624.2014.981273$2DOI 100 1 $aBERNARDI, A. C. de C. 245 $aNitrogen, Potassium and Nitrate concentrations of lettuce grown in a substrate with KNO3-enriched zeolite.$h[electronic resource] 260 $c2015 300 $ap. 11-15. 520 $aZeolite minerals improve the efficiency of nutrient use by plants by helping to regulate the release of nitrogen and nitrate accumulation in tissues. The main objectives of this research were to evaluate effects of the addition of zeolite enriched with potassium nitrate (KNO3) on the nitrate (NO3-N) and potassium (K) levels of lettuce shoot. Treatments arranged in a completely randomized block design with three replications comprised two types of the natural zeolite: concentrated zeolite, zeolite + KNO3, and a control grown in substrate fertilized with a nutrient solution without zeolite supply. Four levels of enriched zeolite were tested (20, 40, 80, and 160 g per pot). Nitrogen, K, and NO3-N data were evaluated and response equations were fitted. The results indicated that zeolite enriched with KNO3 released the macronutrients N and K to lettuce plants. The concentrations of total N, total K, and NO3-N increased with zeolite levels, and there was a positive correlation between total N and NO3-N forms. To keep levels of NO3-N? in shoots within the safe limit for human consumption, based upon the regression equation for NO3-N the recommended dose of KNO3-enriched zeolite should be up to 78 g per plant. 650 $aLactuca Sativa 653 $aGrowth substrate 653 $aStilite 700 1 $aWERNECK, C. G. 700 1 $aHAIM, P. G. 700 1 $aMONTE, M. B. de M. 700 1 $aBARROS, F. de S. 700 1 $aVERRUMA-BERNARDI, M. R. 773 $tCommunications in Soil Science and Plant Analysis$gv. 46, n. 7, 2015.
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