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Registros recuperados : 124 | |
82. | | RECH, D. V.; VAZ, C. S. L.; ALVES, L.; COLDEBELLA, A.; LEÃO. J. A.; RODRIGUES, D.; BACK, A. Caracterização fenotípica e genotípica de Salmonella spp. Isoladas de aviários de frangos de corte no Brasil entre 2009 e 2010. In: CONFERÊNCIA FACTA DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA AVÍCOLAS, 2011, Santos, SP. Anais... Santos: FACTA, 2011. Trabalhos de Pesquisa José Maria Lamas da Silva. 1 CD-ROM. Projeto: 03.08.06.004. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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83. | | BARON, L. F.; OSOWSKI, G. V.; VAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; DUARTE, S. C.; BASTOS, A. P. A. Comparação da análise bacteriológica com a imuno-histoquímica para detecção de salmonella em tecidos de aves. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 10., 2016, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves: UNC, 2017. p. 103-105. JINC. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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84. | | ROSA, P. S.; AVILA, V. S. de; SILVA, V. S.; VAZ, C. S. L.; WILBERT, C. A.; RECH, D. V. Cama para frangos de corte. In: MACARI, M.; MENDES. A. A.; MENTEN, J. F.; NÄÄS, I. de A. Produção de frangos de corte. 2. ed. Campinas: FACTA, 2014. p.153-180. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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85. | | VAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; POZZA, J. dos S.; MATTOS, G. L. M.; COLDEBELLA, A.; SILVA, V. S. Campylobacter em frangos de corte: detecção laboratorial, dinâmica de colonização e caracterização. In: COLDEBELLA, A.; SCHEUERMANN, G.N. (Ed.). Relatório de projetos concluídos 2013. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, p. 15-28. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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88. | | VAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; DUARTE, S. C.; COLDEBELLA, A.; BESSA, M. C.; KLEIN, C. S. Microbial culture collection at Embrapa swine and poultry: promoting basic research on thermophilic campylobacter in chicken meat. In: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA A AMÉRICA LATINA E CARIBE, 10., 2015, Bento Gonçalves. Recursos genéticos no século 21: de Vavilov a Svalbard: anais... [S.l.]: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2015. p. 319. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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89. | | VAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; FONSECA, F. M. da; MORES, M. A. Z.; COLDEBELLA, A. Redução de Salmonella Heidelberg em frangos pelo uso de bacteriófagos. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1306, ano 112, n. 02, p. 16-18, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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91. | | VAZ, C. S. L.; DUARTE, S. C.; RECH, D. V.; REBELATTO, R.; COLDEBELLA, A.; BESSA, M. C. Efeito da temperatura sobre a viabilidade de campylobacter jejuni em carne de frango. In: CONFERÊNCIA APINCO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA AVÍCOLAS, 2016, Campinas, SP. Anais... Campinas: FACTA, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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92. | | VAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; MATTOS, G. L. M.; DUARTE, S. C.; KLEIN, C. S. Diversidade de Campylobacter termófilos de origem avícola no Sul do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 3., 2014, Santos. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2014. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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95. | | VAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; REBELATTO, R.; DUARTE, S. C.; COLDEBELLA, A.; BESSA, M. C. Survival of Campylobacter jejuni in chicken at refrigeration and cooking temperatures. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 56, e02405, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais. |
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96. | | RECH, D. V.; VAZ, C. S. L.; ALVES, L.; COLDEBELLA, A.; LEÃO, J. A.; RODRIGUES, D. dos P.; BACK, A. A temporal study of Salmonella enterica serotypes from broiler farms in Brazil. Poultry Science, v. 94, n. 3, p. 433-441, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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99. | | RECH, D. V.; POTTER, L.; VAZ, C. S. L.; PEREIRA, D. I. B.; SANGIONI, L. A.; VARGAS, A. C.; BOTTON, S. de A. Antimicrobial resistance in nontyphoidal Salmonella isolated from and poultry-related samples in Brazil: 20-year meta-analysis. Foodborne Pathogens and Disease, v. 14, n. 2, p. 116-124, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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100. | | VAZ, C. S. L.; STRECK, A. F.; MICHAEL, G. B.; MARKS, F. S.; RODRIGUES, D. P.; REIS, E. M. F. dos; CARDOSO, M. R. I.; CANAL, C. W. Antimicrobial resistance and subtyping of Salmonella enterica subspecies enterica serovar Enteritidis isolated from human outbreaks and poultry in southern Brazil. Poultry Science, v. 89, p. 1530-1536, 2010. Projeto/Plano de Ação: 03.08.60.400-03. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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Registros recuperados : 124 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
16/10/2015 |
Data da última atualização: |
14/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RECH, D. V.; VAZ, C. S. L.; ALVES, L.; COLDEBELLA, A.; LEÃO, J. A.; RODRIGUES, D. dos P.; BACK, A. |
Afiliação: |
DAIANE VOSS RECH, CNPSA; CLARISSA SILVEIRA LUIZ VAZ, CNPSA; LUANA ALVES, UNC/Concórdia; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; JOICE APARECIDA LEÃO, Laboratório MercoLab; DÁLIA DOS PRAZERES RODRIGUES, FIOCRUZ; ALBERTO BACK, Laboratório MercoLab. |
Título: |
A temporal study of Salmonella enterica serotypes from broiler farms in Brazil. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Poultry Science, v. 94, n. 3, p. 433-441, 2015. |
DOI: |
10.3382/ps/peu081 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study analyzes the characteristics of Salmonella spp. from broiler chicken farms in Brazil. In total, 82 Salmonella spp. strains were characterized by serotyping, determining susceptibility to antimicrobials, and using pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). Fifteen Salmonella serotypes were identified, among which Minnesota (40.24%), Infantis (14.63%), Heidelberg (7.31%), Senftenberg (6.09%), and Mbandaka (6.09%) were the most frequent. Salmonella Minnesota occurred mostly in the state of Mato Grosso do Sul and in one of the broiler companies surveyed. Approximately 60% of the strains were resistant to at least one of the antimicrobials tested. From these isolates, 17.07% were resistant to only one antimicrobial (tetracycline or streptomycin), and 9.75% were resistant to 3 or more antimicrobial classes. Thirteen resistance profiles were characterized, the most frequent of which were the resistance to tetracycline (15.85%); to the combination of trimethroprim with sulfamethoxazole, and tetracycline (10.97%); and to the combination of streptomycin and tetracycline (9.75%). Multiple correspondence analysis revealed that susceptibility or resistance of the analyzed strains and also particular Salmonella serotypes were associated with broiler-producing companies where the samples were collected. Strains presented high intraserotype genetic variability, as shown by the 64 PFGE profiles, suggesting the existence of several contamination sources in the surveyed farms. |
Thesagro: |
Bactéria; Frango de corte; Imunização; Soro. |
Thesaurus NAL: |
Broiler chickens; Immunology; Salmonella enterica; Serotypes. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02316naa a2200301 a 4500 001 2026596 005 2016-03-14 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3382/ps/peu081$2DOI 100 1 $aRECH, D. V. 245 $aA temporal study of Salmonella enterica serotypes from broiler farms in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe present study analyzes the characteristics of Salmonella spp. from broiler chicken farms in Brazil. In total, 82 Salmonella spp. strains were characterized by serotyping, determining susceptibility to antimicrobials, and using pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). Fifteen Salmonella serotypes were identified, among which Minnesota (40.24%), Infantis (14.63%), Heidelberg (7.31%), Senftenberg (6.09%), and Mbandaka (6.09%) were the most frequent. Salmonella Minnesota occurred mostly in the state of Mato Grosso do Sul and in one of the broiler companies surveyed. Approximately 60% of the strains were resistant to at least one of the antimicrobials tested. From these isolates, 17.07% were resistant to only one antimicrobial (tetracycline or streptomycin), and 9.75% were resistant to 3 or more antimicrobial classes. Thirteen resistance profiles were characterized, the most frequent of which were the resistance to tetracycline (15.85%); to the combination of trimethroprim with sulfamethoxazole, and tetracycline (10.97%); and to the combination of streptomycin and tetracycline (9.75%). Multiple correspondence analysis revealed that susceptibility or resistance of the analyzed strains and also particular Salmonella serotypes were associated with broiler-producing companies where the samples were collected. Strains presented high intraserotype genetic variability, as shown by the 64 PFGE profiles, suggesting the existence of several contamination sources in the surveyed farms. 650 $aBroiler chickens 650 $aImmunology 650 $aSalmonella enterica 650 $aSerotypes 650 $aBactéria 650 $aFrango de corte 650 $aImunização 650 $aSoro 700 1 $aVAZ, C. S. L. 700 1 $aALVES, L. 700 1 $aCOLDEBELLA, A. 700 1 $aLEÃO, J. A. 700 1 $aRODRIGUES, D. dos P. 700 1 $aBACK, A. 773 $tPoultry Science$gv. 94, n. 3, p. 433-441, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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