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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  28/03/2018
Data da última atualização:  02/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARRIEL-ELIAS, M. T.; OLIVEIRA, M. I. S.; SILVA-LOBO, V. L.; FILIPPI, M. C. C.; BABANA, A. H.; CONCEIÇÃO, E. C.; CORTES, M. V. de C. B.
Afiliação:  MARINA TEIXEIRA ARRIEL-ELIAS, UFG; MAYTHSUELEN I. S. OLIVEIRA, UFG; VALACIA LEMES DA SILVA LOBO, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; AMADOU H. BABANA, UNIVERSITY OF SCIENCES TECHNIQUES AND TECHNOLOGY OF BAMAKO, Mali; EDEMILSON CARDOSO CONCEIÇÃO, UFG; MARCIO VINICIUS DE C BARROS CORTES, CNPAF.
Título:  Shelf life enhancement of plant growth promoting rhizobacteria using a simple formulation screening method.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  African Journal of Microbiology Research, v. 12, n. 5, p. 115-126, Feb. 2018.
ISSN:  1996-0808
DOI:  10.5897/AJMR2017.8787
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) are a specific group of bacteria interacting beneficially with plants. Among the known PGPRs, the species Pseudomonas fluorescens and Burkholderia pyrrocinia have been highlighted in both growth promotion and control of rice diseases. Ensuring the stability of the microorganism during production, formulation, distribution and storage has been a challenge for these species. In this context, the objective of this work was to develop liquid formulations, through a simplified process, that allows increase in the shelf life of these rhizobacteria for commercial application. Both bacteria were tested in 32 formulations under two storage temperature conditions: 8 and 28°C, resulting in 64 treatments for each species, which were evaluated for 180 days. Combinations of the adjuvants: molasses, glycerol, NaCl, PVP, MgSO4, K2HPO4 and yeast extract were evaluated. Formulations containing molasses, stored at 8°C, were considered the most efficient in maintaining microbial viability. The method used was considered efficient to select three formulations that allowed maintenance of the concentration of viable cells of P. fluorescens and B. pyrrocinia in 108 cfu.mL-1, for at least 90 and 150 days, respectively, not interfering with bacterial action potential.
Palavras-Chave:  Liquid formulations.
Thesagro:  Pseudomonas Fluorescens.
Thesaurus Nal:  Burkholderia pyrrocinia; Plant growth-promoting rhizobacteria; Shelf life.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174668/1/CNPAF-2018-ajmr.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35176 - 1UPCAP - DD20182018
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  17/03/2008
Data da última atualização:  17/03/2008
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CARVALHO, F. M. de; VASCONCELOS, A. T. R. de; HUNGRIA, M.
Afiliação:  Fabíola Marques de Carvalho, LNCC; Ana Teresa Ribeiro de Vasconcelos, LNCC; Mariangela Hungria, Embrapa Soja.
Título:  Comparative genomic and phylogenetic studies of symbiotic and symbiotic-related pathogenic bacteria.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF THE BRAZILIAN ASSOCIATION FOR BIOINFORMATICS AND COMPUTATIONAL BIOLOGY, 3., 2007, São Paulo. X-Meeting 2007: proceedings. Campinas: Associação Brasileira de Bioinformática e Biologia Computacional, 2007.
Páginas:  p. 115
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Fixação biológica de nitrogênio.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO28063 - 1UPCPL - --CD 0178
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