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Registros recuperados : 74 | |
8. | | CAMPOS, R. C.; DEMATTÊ, J. A. M. Cor do solo: uma abordagem da forma convencional de obtenção em oposição à automatização do método para fins de classificação de solos. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 28, n. 5, p. 853-863, jul./ago. 2004. Separata de Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 28, n. 5, jul./ago. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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11. | | FIORIO, P. R.; DEMATTÊ, J. A. M.; SPAROVEK, G. Cronologia e impacto ambiental do uso da terra na Microbacia Hidrográfica do Ceveiro, em Piracicaba, SP. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 4, p. 671-679, abr. 2000. Título em inglês: Cronology and environmental impact of land use on Ceveiro Microbasin in Piracicaba region, Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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13. | | DEMATTÊ, J. A. M.; CAMPOS, R. C.; ALVES, M. C. Avaliação espectral de solos desenvolvidos em uma topossequência de diabásio e folhelho da região de Piracicaba, SP. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 12, p. 2447-60, dez. 2000 Título em inglês: Spectral reflectance of soils developed on a toposequence of diabase and shale in Piracicaba, SP, Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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18. | | PROCHNOW, L. I.; PISMEL, F. S.; CANTARELLA, H.; VITTI, G. C.; DEMATTE, J. A. M. Comparação de dois métodos de quantificação do enxôfre extraido de amostras de terra: turbidimetria e plasma. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995, v.2, p. 1010-1012. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 74 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
15/07/2015 |
Data da última atualização: |
15/07/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MAGENIS, R. B.; PRUDÊNCIO, E. S.; FRITZEN-FREIRE, C. B.; STEPHAN, M. P.; VASCONCELOS, A. S. do E. |
Título: |
Rheological, physicochemical and authenticity assessment of Minas Frescal cheese. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Control, Guildford v. 45, p. 22-28, Nov. 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This study was carried out to assess physicochemical (color, moisture, protein and fat content) and rheological properties (fracture stress, fracture strain, degree of solidity and stress decay), as well as to assess the authenticity (using SDS-PAGE) of Minas Frescal cheese in 21 commercial samples acquired in Southern Brazil. Large differences among the samples, which tended to present a yellowish white color were observed. Moisture and protein influenced on the rheological properties and cheeses showed a tendency to being viscous and firm. SDS-PAGE revealed a wide unexpected variability in their proteins profiles and a densitometric casein/?-lactoglobulin ratio allowed to distinguish authentic cheese from adulterated ones. The profiles suggest the irregular presence of whey in the composition of these products, contrary to the enzymatic process legally required. These results emphasize the need for a more effective control, mainly in the selection of raw material, aiming to offer consumers authentic products. |
Palavras-Chave: |
Autenticidade de alimento; Authenticity; Cheese; Colour; Electrophoretic profile; Eletroforese SDS-PAGE; Milk products; Minas Frescal cheese; Perfil eletroforético; Queijo Minas Frescal; Reologia. |
Thesagro: |
Produto derivado do leite; Queijo; Queijo de Minas; Tecnologia de alimento. |
Thesaurus NAL: |
rheology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02085naa a2200361 a 4500 001 2019827 005 2015-07-15 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMAGENIS, R. B. 245 $aRheological, physicochemical and authenticity assessment of Minas Frescal cheese.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAbstract: This study was carried out to assess physicochemical (color, moisture, protein and fat content) and rheological properties (fracture stress, fracture strain, degree of solidity and stress decay), as well as to assess the authenticity (using SDS-PAGE) of Minas Frescal cheese in 21 commercial samples acquired in Southern Brazil. Large differences among the samples, which tended to present a yellowish white color were observed. Moisture and protein influenced on the rheological properties and cheeses showed a tendency to being viscous and firm. SDS-PAGE revealed a wide unexpected variability in their proteins profiles and a densitometric casein/?-lactoglobulin ratio allowed to distinguish authentic cheese from adulterated ones. The profiles suggest the irregular presence of whey in the composition of these products, contrary to the enzymatic process legally required. These results emphasize the need for a more effective control, mainly in the selection of raw material, aiming to offer consumers authentic products. 650 $arheology 650 $aProduto derivado do leite 650 $aQueijo 650 $aQueijo de Minas 650 $aTecnologia de alimento 653 $aAutenticidade de alimento 653 $aAuthenticity 653 $aCheese 653 $aColour 653 $aElectrophoretic profile 653 $aEletroforese SDS-PAGE 653 $aMilk products 653 $aMinas Frescal cheese 653 $aPerfil eletroforético 653 $aQueijo Minas Frescal 653 $aReologia 700 1 $aPRUDÊNCIO, E. S. 700 1 $aFRITZEN-FREIRE, C. B. 700 1 $aSTEPHAN, M. P. 700 1 $aVASCONCELOS, A. S. do E. 773 $tFood Control, Guildford$gv. 45, p. 22-28, Nov. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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