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Registros recuperados : 186 | |
6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FONSECA, I C.; PRADO, H. F. A. do; CECCON, G. Microbiota no solo em sucessões de outono-inverno e soja no verão. In: ENCONTRO NACIONAL DE PLANTIO DIRETO NA PALHA, 14., 2014, Bonito, MS. Sistema Plantio Direto: produzindo água e alimentando o mundo: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2014. Editores técnicos: Marie Luise Carolina Bartz, Júlio César Salton. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUSA, V. F. de; FONSECA, I. M.; SIGNOR, D. Preparo do solo, correção e adubação para a cultura da melancia. In: SOUSA, V. F. de; NUNES, G. M. V. C.; ZONTA, J. B.; ARAÚJO, E. C. E. (Ed.). Tecnologias para a produção de melancia irrigada na Baixada Maranhense. São Luís: Embrapa Cocais, 2019. p. 27-47. (Embrapa Cocais. Documentos, 5; Embrapa Meio-Norte. Documentos, 248). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FONSECA, I. C. de B.; KLAR, A. E.; GOTO, R.; VIEIRA, C. S.; NEVES, J. Colored polyethylene soil covers and grafting effects on cucumber flowering and yield. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 60, n. 4, p. 643-649, Oct./Dec. 2003. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARNEIRO, C. E. A.; FIORETTO, R. A.; FONSECA, I. C. B.; CARNEIRO, G. E. de S. CALPOT, fosfato e silício co-aplicados ao solo para a cultura da soja. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 27, n.1, p. 5-12, jan./mar. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KATSUDA, M. S.; MIGLIORANZA, L. H. S.; FERREIRA, S. H. P.; FONSECA, I. C. B. Caracterização química, sensorial e de textura, de queijo tipo Prato com teor reduzido de gordura. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 54, n. 309, p. 128-133, 1999. Edição dos Anais do 16o. Congresso Nacional de Laticínios, Juiz de Fora, agosto de 1999. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CECCON, G.; ROCHA, L. M. P.; FONSECA, I. C.; NETO, A. L. N.; SEREIA, R. C. Avaliação de cultivares de milho na safra 2009/2010, em Dourados, MS. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENDONÇA, J. F. M. de; VALVERDE, I. D.; FONSECA, I.; SILVA M. V.; MARTINS, M. F. Análise das frequências alélicas e genotípicas dos genes para BLAD, DUMPS E CVM em animais da raça Girolando. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DA RAÇA GIROLANDO, 1.; CONGRESSO BRASILEIRO DA RAÇA GIROLANDO, 2., 2015, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Associação Brasileira dos Criadores de Girolando, 2015. 5 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 186 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
02/10/2023 |
Data da última atualização: |
02/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
GIACOMINI, G. X.; NACHTIGAL, G. de F.; MARTINS, C. R.; HIRDES, A. R.; VALGAS, R. A.; SANTOS, A. J. R. W. A. DOS. |
Afiliação: |
GABRIELA XAVIER GIACOMINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GLAUCIA DE FIGUEIREDO NACHTIGAL, CPACT; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; ADRIANE ROEDEL HIRDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; RICARDO ALEXANDRE VALGAS, GEM; ALINE JOANA ROLINA WOHLMUTH ALVES DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS. |
Título: |
Eco-friendly fungicide based on chitosan and pecan nut oil: development and evaluation in anthracnose control. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Biological Sciences, v. 45, e62090, 2023. |
ISSN: |
1807-863X |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Industrial processing of pecan nuts results in edible oil ? with fractions of fatty acids, polyphenols and phytosterols - that may be used for managing phytopathogens. Besides, chitosan may interfere with pathogen development directly and/or activate mechanisms of defense in plant tissues. This study aimed at developing a novel, natural and eco-friendly fungicide based on pecan nut oil immobilized in chitosan and at evaluating its activity against Colletotrichum gloeosporioides, an agent of anthracnose in guava trees and other fruit trees. Changes in the immobilized material exhibited at bands were identified by infrared spectroscopy. Additionally, micrographs by scanning electron microscopy (SEM) showed efficient changes in the immobilized material, by comparison with the polymer chitosan. Decreases in Colletotrichum gloeosporioides sporulation in vitro were 37% in the case of pecan nut oil immobilized in chitosan (IO) and 39% in the case of non-immobilized pecan nut oil (NIO). These results are positive because this fungus produces a large number of spores which may disseminate and survive on surfaces of plant tissues infected by anthracnose. Immobilization of pecan oil in chitosan showed benefits in the synthesis of a novel, stable and eco-friendly material which may be applied to guava trees to control anthracnose. |
Thesagro: |
Fungicida; Noz Peca; Óleo. |
Thesaurus NAL: |
Fungicides; Pecans. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157020/1/Artigo-Eco-friendly-fungicide-based-on-chitosan-and-pecan-nut-oil.pdf
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Marc: |
LEADER 02078naa a2200253 a 4500 001 2157020 005 2023-10-02 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1807-863X 100 1 $aGIACOMINI, G. X. 245 $aEco-friendly fungicide based on chitosan and pecan nut oil$bdevelopment and evaluation in anthracnose control.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aIndustrial processing of pecan nuts results in edible oil ? with fractions of fatty acids, polyphenols and phytosterols - that may be used for managing phytopathogens. Besides, chitosan may interfere with pathogen development directly and/or activate mechanisms of defense in plant tissues. This study aimed at developing a novel, natural and eco-friendly fungicide based on pecan nut oil immobilized in chitosan and at evaluating its activity against Colletotrichum gloeosporioides, an agent of anthracnose in guava trees and other fruit trees. Changes in the immobilized material exhibited at bands were identified by infrared spectroscopy. Additionally, micrographs by scanning electron microscopy (SEM) showed efficient changes in the immobilized material, by comparison with the polymer chitosan. Decreases in Colletotrichum gloeosporioides sporulation in vitro were 37% in the case of pecan nut oil immobilized in chitosan (IO) and 39% in the case of non-immobilized pecan nut oil (NIO). These results are positive because this fungus produces a large number of spores which may disseminate and survive on surfaces of plant tissues infected by anthracnose. Immobilization of pecan oil in chitosan showed benefits in the synthesis of a novel, stable and eco-friendly material which may be applied to guava trees to control anthracnose. 650 $aFungicides 650 $aPecans 650 $aFungicida 650 $aNoz Peca 650 $aÓleo 700 1 $aNACHTIGAL, G. de F. 700 1 $aMARTINS, C. R. 700 1 $aHIRDES, A. R. 700 1 $aVALGAS, R. A. 700 1 $aSANTOS, A. J. R. W. A. DOS 773 $tActa Scientiarum. Biological Sciences$gv. 45, e62090, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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