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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
13/12/2022 |
Data da última atualização: |
13/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
MENEZES, F. dos S.; MUCHERINO-MUÑOZ, J. J.; FERREIRA, C. A.; CHAVES, S. F. da S.; BARBOSA, C.; LEMOS, L. S. L.; JORDANA, N.; CARVALHO, M.; PIRES, J. L.; SILVA, R. J. S.; GRAMACHO, K. P.; ALVES, R. M.; CORRÊA, R. X.; MICHELI, F. |
Afiliação: |
FREDSON DOS SANTOS MENEZES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ; JONATHAN JAVIER MUCHERINO-MUÑOZ, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ; CLÁUSIO ANTÔNIO FERREIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ; SAULO FABRÍCIO DA SILVA CHAVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CESLAINE BARBOSA, COMISSÃO EXECUTIVA DO PLANO DA LAVOURA CACAUEIRA; LIVIA SANTOS LIMA LEMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO SUL DA BAHIA; NATALIA JORDANA, COMISSÃO EXECUTIVA DO PLANO DA LAVOURA CACAUEIRA; MARIANA CARVALHO, COMISSÃO EXECUTIVA DO PLANO DA LAVOURA CACAUEIRA; JOSÉ LUIS PIRES, COMISSÃO EXECUTIVA DO PLANO DA LAVOURA CACAUEIRA; RANER JOSÉ SANTANA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ; KARINA PERES GRAMACHO, COMISSÃO EXECUTIVA DO PLANO DA LAVOURA CACAUEIRA; RAFAEL MOYSES ALVES, CPATU; RONAN XAVIER CORRÊA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ; FABIENNE MICHELI, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT. |
Título: |
Genomic designing for biotic stress resistant Cocoa Tree. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: KOLE, C. (ed.). Genomic designing for biotic stress resistant technical crops. [S.l.]: Springer, 2022. |
Páginas: |
p. 49-113. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/978-3-031-09293-0_2 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cocoa tree (Theobroma cacao L.) is cultivated mainly in tropical regions and produces beans that are used for chocolate manufacture. Worldwide, cocoa bean production is threatened by biotic stresses, mainly fungus, oomycetes, virus and other pests. The understanding of the determinism of the plant-pathogen interactions as well as the different and integrated ways to manage the cocoa diseases at field level began the focus of several research groups. Here, we did an overview of the several cocoa diseases, of the traditional breeding methods as well as the molecular assisted ones recently developed, of the molecular and omics resources currently available, and of the new biotechnology approaches?including genome edition and nanotech-nologies?that are used at basic and applied research levels. We also described the main germplasm and collections worldwide as well as the use of the cocoa diversity as main source of disease resistance. |
Thesagro: |
Biotecnologia; Cacau; Doença de Planta; Gene; Genoma; Melhoramento Vegetal; Theobroma Cacao. |
Thesaurus Nal: |
Biotechnology; Plant diseases and disorders. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
25/01/2008 |
Data da última atualização: |
14/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
MATTIONI, J. A. M.; UCHOA, S. C. P.; SMIDERLE, O. J.; SILVA, A. J.; FERREIRA, G. B.; SILVA, S. M.; CRUZ, D. L. S.; IVANOFF, M. E. |
Afiliação: |
JOSE ALBERTO MARTELL MATTIONI, CPAF-RR; OSCAR JOSE SMIDERLE, CPAF-RR. |
Título: |
Avaliação de métodos de determinação da necessidade de calcário em solos representativos do cerrado de Roraima. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., Gramados, RS, 2007. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Avaliação; Roraima; Solos. |
Thesagro: |
Calcário; Cerrado. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/691629/1/SP-S2007.112.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Roraima (CPAF-RR) |
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