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Registros recuperados : 31 | |
7. | | SILVA, A. P. da; TORMENA, C. A.; IMHOFF, S; FIDALSKI, J.; NEVES JÚNIOR, A. F. Intervalo hídrico ótimo e sua importância para as plantas. Tópicos em Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 6, p. 1-30, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | FIDALSKI, J.; MARUR, C. J.; AULER, P. A. M.; TORMENA, C. A. Produção de laranja com plantas de cobertura permanente na entrelinha. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 6, p. 927-935, jun. 2006 Título em inglês: Orange yield in orchard floor vegetation management. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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10. | | BARTZ-CRUZ, M. L. C.; BROWN, G. G.; COSTA, A. C. S. da; TORMENA, C. A. Produção de coprólitos e sobrevivência em laboratório de duas espécies de minhocas (Pontoscolex, corethrurus Muller 1857 e Amynthas gracilis Kinberg 1867) em um latossolo vermelho distroférrico sob diferentes sistemas de manejo. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. A busca das raízes: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. 1 CD-ROM. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82). Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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11. | | TORMENA, C. A.; BARBOSA, M. C.; COSTA, A. C. S. da; GONÇALVES, C. A. Densidade, porosidade e resistência à penetração em latossolo cultivado sob diferentes sistemas de preparo do solo. Scientia Agricola, Piracicaba, SP, v. 59, n. 4, out./dez. 2002. p. 795-801 Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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12. | | SILVA, A. P. da; TORMENA, C. A.; FIDALSKI, J.; IMHOFF, S. Funções de pedotransferência para as curvas de retenção de água e de resistência do solo à penetração. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, n. 1, p. 1-10, jan./fev. 2008. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, n. 1, jan./fev. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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13. | | SANCHES, A. C.; SILVA, A. P.; TORMENA, C. A.; RIGOLIN, A. T. Impacto do cultivo de citros em propriedades quimicas, densidade do solo e atividade microbiana de um podzolico vermelho-amarelo 1 Revista Brasileira de Ciencia do Solo, v.23, n.1, p.91-99, Vicosa, 1999 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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15. | | GUIMARAES, R. M. L.; TORMENA, C. A.; ALVES, S. J.; FIDALSKI, J.; BLAINSKI, E. Resistência tênsil, friabilidade e carbono orgânico em um latossolo vermelho distroférrico sob integração lavoura-pecuária. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 66, n. 4, p. 499-505, jul./ago. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | BLAINSKI, E.; TORMENA, C. A.; FIDALSKI, J.; GUIMARÃES, R. M. L. Quantificação da degradação física do solo por meio da curva de resistência do solo à penetração. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, n. 3, p. 975-983, maio/jun. 2008. Separata de Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 32, n. 3, maio/jun. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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18. | | WATANABE, R.; TORMENA, C. A.; GUIMARAES, M. de F.; TAVARES FILHO, J.; RALISCH, R.; FRANCHINI, J.; DEBIASI, H. Is structural quality as assessed by the 'profil cultural' method related to quantitative indicators of soil physical quality? Revista brasileira de ciência do solo, v. 42, e0160393, 2018. 15 p. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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19. | | ANGHINONI, G.; ANGHINONI, F. B. G.; TORMENA, C. A.; BRACCINI, A. L.; MENDES, I. de C.; ZANCANARO, L.; LAL, R. Conservation agriculture strengthen sustainability of Brazilian grain production and food security. Land Use Policy, v. 108, 105591, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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20. | | MIKAMI, E. E.; PINTRO, J. C.; TORMENA, C. A. T.; COSTA, A. C. S. da; SENGIK, E. Influencia da aplicacao de calcio, de magnesio e de potassio no solo sobre a producao de goiaba (Psidium guajava L.) cv. Paluma Acta Scientiarum, Maringa-PR, v.22, n.4, p.1075-1081, 2000 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 31 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
22/11/2021 |
Data da última atualização: |
26/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ANGHINONI, G.; ANGHINONI, F. B. G.; TORMENA, C. A.; BRACCINI, A. L.; MENDES, I. de C.; ZANCANARO, L.; LAL, R. |
Afiliação: |
GUILHERME ANGHINONI; FERNANDA BRUNETTA GODINHO ANGHINONI; CASSIO ANTONIO TORMENA; ALESSANDRO LUCCA BRACCINI; IEDA DE CARVALHO MENDES, CPAC; LEANDRO ZANCANARO; RATTAN LAL. |
Título: |
Conservation agriculture strengthen sustainability of Brazilian grain production and food security. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Land Use Policy, v. 108, 105591, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sustainability of Brazilian agriculture has been frequently addressed in debates about human influences on the environment. Sustainability of agricultural production is critical to meet the growing demand for food, fiber and energy, and involves economic and environmental components of agriculture. We tested the hypothesis that conservation agriculture (CA) contributes to sustainability of Brazilian soybean (Glycine max (L.) Merril) production through positive effects on one or more of the following: soil quality, grain yield and nutritional quality and growers profitability. We found that CA enhanced carbon sequestration, physical and especially biological quality of soil, which caused improved soybean grains yield, protein and flavonoids content and profit. In turn, the most expressive cropping sequence within Brazilian farmlands, the annual soybean and maize double crop (Zea mays), reduced soil physical quality with impacts on food security and agricultural sustainability. The hypothesis was proved once sustainability of Brazilian soybean production can be increased by inserting crop rotations involving cover crops in the rotation cycle. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Qualidade do solo; Sequestro de carbono. |
Thesagro: |
Flavonóide; Proteína. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01876naa a2200253 a 4500 001 2136421 005 2022-04-26 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aANGHINONI, G. 245 $aConservation agriculture strengthen sustainability of Brazilian grain production and food security.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aSustainability of Brazilian agriculture has been frequently addressed in debates about human influences on the environment. Sustainability of agricultural production is critical to meet the growing demand for food, fiber and energy, and involves economic and environmental components of agriculture. We tested the hypothesis that conservation agriculture (CA) contributes to sustainability of Brazilian soybean (Glycine max (L.) Merril) production through positive effects on one or more of the following: soil quality, grain yield and nutritional quality and growers profitability. We found that CA enhanced carbon sequestration, physical and especially biological quality of soil, which caused improved soybean grains yield, protein and flavonoids content and profit. In turn, the most expressive cropping sequence within Brazilian farmlands, the annual soybean and maize double crop (Zea mays), reduced soil physical quality with impacts on food security and agricultural sustainability. The hypothesis was proved once sustainability of Brazilian soybean production can be increased by inserting crop rotations involving cover crops in the rotation cycle. 650 $aFlavonóide 650 $aProteína 653 $aBrasil 653 $aQualidade do solo 653 $aSequestro de carbono 700 1 $aANGHINONI, F. B. G. 700 1 $aTORMENA, C. A. 700 1 $aBRACCINI, A. L. 700 1 $aMENDES, I. de C. 700 1 $aZANCANARO, L. 700 1 $aLAL, R. 773 $tLand Use Policy$gv. 108, 105591, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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