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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoRIOS, A.; TORMA, P. do C. M. R.; LIMA, P. de; CARVALHO, A. V.; FLÔRES, S. H.; AUGUSTI, P. R. Anthocyanins identification and quantification in new acai access. In: EUROFOODCHEM, 18., 2015, Madrid. Upcoming challenges in food science: final program. [S.l.]: ICTAN-SCIC: EuCheMS, 2015.

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2.Imagem marcado/desmarcadoTORMA, P. do C. M. R.; MONTEIRO, P. de L.; CARVALHO, A. V.; FLÔRES, S. H.; AUGUSTI, P. R.; RIOS, A. de O. Characterization, bioactive compounds and antioxidant potential of açaí (Euterpe oleracea) genotypes. Current Bioactive Compounds, v. 15, n. 6, p. 637-647, 2019.

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3.Imagem marcado/desmarcadoAUGUSTI, P. R.; TORMA, P. do C. M. R.; LIMA, P. de; CARVALHO, A. V.; FLÔRES, S. H.; RIOS, A. de O. Composição proximal e características físico-químicas de novos genótipos de açaí (Euterpe oleracea). In: CONGRESSO BRASILEIRO EM SAÚDE E ALIMENTOS, 3., 2016, Aracaju. Programa final. Aracaju: [s.n.], 2016. p. 40.

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4.Imagem marcado/desmarcadoTORMA, P. do C. M. R.; BRASIL, A. V. S.; CARVALHO, A. V.; JABLONSKI, A.; RABELO, T. K.; MOREIRA, J. C. F.; GELAIN, D. P.; FLÔRES, S. H.; AUGUSTI, P. R.; RIOS, A. de O. Hydroethanolic extracts from different genotypes of açaí (Euterpe oleracea) presented antioxidant potential and protected human neuron-like cells (SH-SY5Y). Food Chemistry, v. 222, p. 94-104, May 2017.

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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  03/03/2020
Data da última atualização:  17/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  TORMA, P. do C. M. R.; MONTEIRO, P. de L.; CARVALHO, A. V.; FLÔRES, S. H.; AUGUSTI, P. R.; RIOS, A. de O.
Afiliação:  PRISCILA DO CARMO MARCHIORO RAUPP TORMA, UFRGS; PATRIC DE LIMA MONTEIRO, UFRGS; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; SIMONE HICKMANN FLÔRES, UFRGS; PAULA ROSSINI AUGUSTI, UFRGS; ALESSANDRO DE OLIVEIRA RIOS, UFRGS.
Título:  Characterization, bioactive compounds and antioxidant potential of açaí (Euterpe oleracea) genotypes.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Current Bioactive Compounds, v. 15, n. 6, p. 637-647, 2019.
DOI:  10.2174/1573407214666180926124149
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: Açaí (Euterpe oleracea), a superfruit consumed worldwide, is a Brazilian Amazon native fruit, with high nutritive value due to its high content of lipids, proteins, and fibers, besides bioactive compounds, such as anthocyanins, carotenoids and phenolic compounds in its composition associated with biological action beneficial to health. The increased consumption of this fruit has stimulated breeding programs in the search of plants and fruits with higher productivity and bioactive compounds, generating information for the development of new cultivars with improved attributes. This work aimed to study six different genotypes of açaí, developed by the breeding program, evaluating their physicochemical characteristics and proximate composition, bioactive compounds and antioxidant activity. Methods: The genotypes were analyzed for titratable acidity, pH, total soluble solids and proximate composition, such as moisture, protein, lipids, total fiber, carbohydrates and ashes contents. A spectrophotometric method using Folin-Ciocalteau reagent performed the phenolic compounds analysis and HPLC evaluated carotenoids and anthocyanins extracted exhaustively. The ABTS assay evaluated the antioxidant activity. Results: The L06P13 and L09P09 genotype presented higher content of total fiber, carbohydrates, and ashes when compared to the commercial sample used as a standard. Furthermore, L22P13 genotype showed the highest content of total anthocyanins (6745.81 mg/100g), total car... Mostrar Tudo
Thesagro:  Açaí; Antioxidante; Carotenóide; Euterpe Oleracea.
Thesaurus NAL:  Anthocyanins; Antioxidant activity; Breeding; Carotenoids.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU56329 - 1UPCAP - DD
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