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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
13/05/2014 |
Data da última atualização: |
26/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
COELHO, E. A.; FOURO, A. M. M.; D'OLIVEIRA, F. M.; SILVA, A. C. da; SOUZA, D. R. Q. de; MACEDO, C. F. M. de; CRESPO, M. da S.; ALMEIDA, C. F. A. de; VISOLI, M. C.; NUNES, L. C. de M.; LOPES JUNIOR, S. |
Afiliação: |
ENILDA ALVES COELHO, CNPMS; ANA MIRTES MACIEL FOURO, CPATU; FABIANO MARIATH D OLIVEIRA, DTI; ADRIANA CRISTINA DA SILVA, SGE; DANY REGIA QUEREMA DE SOUZA, DTI; CRISTIANO FRANCIS MATOS DE MACEDO, CPAF-AC; MURILO DA SILVA CRESPO, CNPMF; CINARA FERNANDA ALVES DE ALMEIDA, DTI; MARCOS CEZAR VISOLI, CNPTIA; LUCAS CAMPOS DE MAGALHAES NUNES, CPAC; SERGIO LOPES JUNIOR, CNPAF. |
Título: |
Guia de uso do modelo corporativo de processos de software da Embrapa (MCPSE). |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2014. |
Páginas: |
33 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 401). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Esse documento apresenta um guia de orientação ao uso do MCPSE na Embrapa. A primeira parte desse guia apresenta uma descrição geral do processo e os principais elementos que compõe o MCPSE: atividades, papéis e responsabilidades, produtos de trabalho, guias e ferramentas. A segunda parte apresenta o ciclo de vida de um projeto executado à luz do processo de desenvolvimento de software da Embrapa, destacando alguns dos produtos de saída essenciais. Espera-se que esse documento sirva de orientação e guia para a utilização dos processos que compõem o modelo corporativo de processos de software da Embrapa, pelas equipes de desenvolvimento de sistemas e softwares na Embrapa. |
Palavras-Chave: |
Desenvolvimento de software; Embrapa; Modelo corporativo; Software. |
Thesagro: |
Ferramenta. |
Thesaurus Nal: |
Computer software. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102166/1/DOC-401.pdf
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Marc: |
LEADER 01651nam a2200325 a 4500 001 1986044 005 2018-04-26 008 2014 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aCOELHO, E. A. 245 $aGuia de uso do modelo corporativo de processos de software da Embrapa (MCPSE).$h[electronic resource] 260 $aBelém, PA: Embrapa Amazônia Oriental$c2014 300 $a33 p. 490 $a(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 401). 520 $aEsse documento apresenta um guia de orientação ao uso do MCPSE na Embrapa. A primeira parte desse guia apresenta uma descrição geral do processo e os principais elementos que compõe o MCPSE: atividades, papéis e responsabilidades, produtos de trabalho, guias e ferramentas. A segunda parte apresenta o ciclo de vida de um projeto executado à luz do processo de desenvolvimento de software da Embrapa, destacando alguns dos produtos de saída essenciais. Espera-se que esse documento sirva de orientação e guia para a utilização dos processos que compõem o modelo corporativo de processos de software da Embrapa, pelas equipes de desenvolvimento de sistemas e softwares na Embrapa. 650 $aComputer software 650 $aFerramenta 653 $aDesenvolvimento de software 653 $aEmbrapa 653 $aModelo corporativo 653 $aSoftware 700 1 $aFOURO, A. M. M. 700 1 $aD'OLIVEIRA, F. M. 700 1 $aSILVA, A. C. da 700 1 $aSOUZA, D. R. Q. de 700 1 $aMACEDO, C. F. M. de 700 1 $aCRESPO, M. da S. 700 1 $aALMEIDA, C. F. A. de 700 1 $aVISOLI, M. C. 700 1 $aNUNES, L. C. de M. 700 1 $aLOPES JUNIOR, S.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
03/03/2020 |
Data da última atualização: |
17/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
TORMA, P. do C. M. R.; MONTEIRO, P. de L.; CARVALHO, A. V.; FLÔRES, S. H.; AUGUSTI, P. R.; RIOS, A. de O. |
Afiliação: |
PRISCILA DO CARMO MARCHIORO RAUPP TORMA, UFRGS; PATRIC DE LIMA MONTEIRO, UFRGS; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; SIMONE HICKMANN FLÔRES, UFRGS; PAULA ROSSINI AUGUSTI, UFRGS; ALESSANDRO DE OLIVEIRA RIOS, UFRGS. |
Título: |
Characterization, bioactive compounds and antioxidant potential of açaí (Euterpe oleracea) genotypes. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Current Bioactive Compounds, v. 15, n. 6, p. 637-647, 2019. |
DOI: |
10.2174/1573407214666180926124149 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: Açaí (Euterpe oleracea), a superfruit consumed worldwide, is a Brazilian Amazon native fruit, with high nutritive value due to its high content of lipids, proteins, and fibers, besides bioactive compounds, such as anthocyanins, carotenoids and phenolic compounds in its composition associated with biological action beneficial to health. The increased consumption of this fruit has stimulated breeding programs in the search of plants and fruits with higher productivity and bioactive compounds, generating information for the development of new cultivars with improved attributes. This work aimed to study six different genotypes of açaí, developed by the breeding program, evaluating their physicochemical characteristics and proximate composition, bioactive compounds and antioxidant activity. Methods: The genotypes were analyzed for titratable acidity, pH, total soluble solids and proximate composition, such as moisture, protein, lipids, total fiber, carbohydrates and ashes contents. A spectrophotometric method using Folin-Ciocalteau reagent performed the phenolic compounds analysis and HPLC evaluated carotenoids and anthocyanins extracted exhaustively. The ABTS assay evaluated the antioxidant activity. Results: The L06P13 and L09P09 genotype presented higher content of total fiber, carbohydrates, and ashes when compared to the commercial sample used as a standard. Furthermore, L22P13 genotype showed the highest content of total anthocyanins (6745.81 mg/100g), total carotenoids (118 ?g/g) and antioxidant activity (674.83 ?M Trolox/g)) when compared to commercial sample. Conclusion: The results revealed promising açaí genotypes and support the importance of advances in the area of functional foods and breeding programs. MenosBackground: Açaí (Euterpe oleracea), a superfruit consumed worldwide, is a Brazilian Amazon native fruit, with high nutritive value due to its high content of lipids, proteins, and fibers, besides bioactive compounds, such as anthocyanins, carotenoids and phenolic compounds in its composition associated with biological action beneficial to health. The increased consumption of this fruit has stimulated breeding programs in the search of plants and fruits with higher productivity and bioactive compounds, generating information for the development of new cultivars with improved attributes. This work aimed to study six different genotypes of açaí, developed by the breeding program, evaluating their physicochemical characteristics and proximate composition, bioactive compounds and antioxidant activity. Methods: The genotypes were analyzed for titratable acidity, pH, total soluble solids and proximate composition, such as moisture, protein, lipids, total fiber, carbohydrates and ashes contents. A spectrophotometric method using Folin-Ciocalteau reagent performed the phenolic compounds analysis and HPLC evaluated carotenoids and anthocyanins extracted exhaustively. The ABTS assay evaluated the antioxidant activity. Results: The L06P13 and L09P09 genotype presented higher content of total fiber, carbohydrates, and ashes when compared to the commercial sample used as a standard. Furthermore, L22P13 genotype showed the highest content of total anthocyanins (6745.81 mg/100g), total car... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Açaí; Antioxidante; Carotenóide; Euterpe Oleracea. |
Thesaurus NAL: |
Anthocyanins; Antioxidant activity; Breeding; Carotenoids. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02624naa a2200289 a 4500 001 2120796 005 2020-04-17 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.2174/1573407214666180926124149$2DOI 100 1 $aTORMA, P. do C. M. R. 245 $aCharacterization, bioactive compounds and antioxidant potential of açaí (Euterpe oleracea) genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aBackground: Açaí (Euterpe oleracea), a superfruit consumed worldwide, is a Brazilian Amazon native fruit, with high nutritive value due to its high content of lipids, proteins, and fibers, besides bioactive compounds, such as anthocyanins, carotenoids and phenolic compounds in its composition associated with biological action beneficial to health. The increased consumption of this fruit has stimulated breeding programs in the search of plants and fruits with higher productivity and bioactive compounds, generating information for the development of new cultivars with improved attributes. This work aimed to study six different genotypes of açaí, developed by the breeding program, evaluating their physicochemical characteristics and proximate composition, bioactive compounds and antioxidant activity. Methods: The genotypes were analyzed for titratable acidity, pH, total soluble solids and proximate composition, such as moisture, protein, lipids, total fiber, carbohydrates and ashes contents. A spectrophotometric method using Folin-Ciocalteau reagent performed the phenolic compounds analysis and HPLC evaluated carotenoids and anthocyanins extracted exhaustively. The ABTS assay evaluated the antioxidant activity. Results: The L06P13 and L09P09 genotype presented higher content of total fiber, carbohydrates, and ashes when compared to the commercial sample used as a standard. Furthermore, L22P13 genotype showed the highest content of total anthocyanins (6745.81 mg/100g), total carotenoids (118 ?g/g) and antioxidant activity (674.83 ?M Trolox/g)) when compared to commercial sample. Conclusion: The results revealed promising açaí genotypes and support the importance of advances in the area of functional foods and breeding programs. 650 $aAnthocyanins 650 $aAntioxidant activity 650 $aBreeding 650 $aCarotenoids 650 $aAçaí 650 $aAntioxidante 650 $aCarotenóide 650 $aEuterpe Oleracea 700 1 $aMONTEIRO, P. de L. 700 1 $aCARVALHO, A. V. 700 1 $aFLÔRES, S. H. 700 1 $aAUGUSTI, P. R. 700 1 $aRIOS, A. de O. 773 $tCurrent Bioactive Compounds$gv. 15, n. 6, p. 637-647, 2019.
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