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Registros recuperados : 309 | |
145. | | HOFF, R.; TONIETTO, J.; FALCADE, I.; MENEZES, G. da C. Uso de imagens aéreas e orbitais no estudo geomorfológico, usos do solo e elaboração de uma base cartográfica para delimitação da indicação de procedência Monte Belo do Sul, Serra Gaúcha, Brasil. In: SIMPÓSIO REGIONAL DE GEOPROCESSAMENTO E SENSORIAMENTO REMOTO, 4., 2008, Aracajú. Não paginado. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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146. | | DAL FRÉ, A. A.; BURIN, L.; MUSSNICH, A.; TONIETTO, J. Brotação e fertilidade das gemas da cultivar Moscato Branco no município de Farroupilha, Brasil. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 10.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6., 2012, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2012. p. 42. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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147. | | CONCEIÇÃO, M. A. F.; TONIETTO, J.; SOUZA, R. T. de. Climatic water indices for viticulture. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 6, p. 765-768, June, 2018. Notas Científicas.
Título em português: Índices hídricos climáticos para a viticultura. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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155. | | TONIETTO, J.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; EVANGELISTA, S. R. M. Estimating the impact of climate change on temperate, subtropical and tropical grape growing regions in Brazil. IN:CLIMWINE 2016, INTERNATIONAL SYMPOSIUM, 2016, Bordeaux, France. Anais...Sustainable grape and wine production in the context of climate chang. Bordeaux, FR: Institut National de La Recherche Agronomique (INRA), Session 2, poster 19, 10 a 13 April 2016. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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156. | | TONIETTO, J.; ZANUS, M. C.; GUERRA, C. C. Effet du climat viticole sur la perception sensorielle du vin: éléments méthodologiques pour une modélisation au niveau mondial. In: CONGRÉS INTERNATIONAL DES TERROIRS VITICOLES, 7., INTERNATIONAL TERROIR CONGRESS, 7., 2008, Nyon, Suisse. Comptes rendus... Nyon, Suisse: Agroscope Changins-Wädenswil ACW. v.1, 2008. p.149-153. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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160. | | MANDELLI, F.; TONIETTO, J.; HASENACK, H.; WEBER, E. Caractérisation mésoclimatique de la viticulture de la Serra Gaúcha, Brésil. In: CONGRESO SOBRE CLIMA Y VITICULTURA, 2007, Zaragoza. Annales... [Zaragoza: Ministério de Agricultura, Pesca y Alimentacion: OIV: GESCO: Gobierno de Aragon, Departamento de Agricultura Y Alimentacion], 2007. p. 210-214. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 309 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
03/10/2016 |
Data da última atualização: |
17/05/2017 |
Autoria: |
TEIXEIRA, A. H. de C.; TONIETTO, J.; LEIVAS, J. F. |
Afiliação: |
ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CNPM; JORGE TONIETTO, CNPUV; JANICE FREITAS LEIVAS, CNPM. |
Título: |
Large-scale water balance indicators for different pruning dates of tropical wine grape. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 7, p. 849-857, jul. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Indicadores de balanço hídrico em larga escala para diferentes datas de poda da videira para vinho tropical. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to develop and apply water balance indicators to be scaled up in the wine grape (Vitis vinifera) growing regions of the municipalities of Petrolina and Juazeiro, in the states of Pernambuco and Bahia, respectively, Brazil, simulating different pruning dates along the year. Previous energy balance measurements were used to relate the crop coefficient (Kc) with the accumulated degree?days (DDac). This model was applied to scale up the water balance indicators during the growing seasons. When irrigation water was available, the best pruning periods were from May to July, due to the better natural thermal and hidrological conditions. More care should be taken for pruning done in other periods of the year, regarding the effect of increasing thermal conditions of wine quality. The water balance indicators, both successfully developed and applied, allow large-scale analyses of the thermohydrological conditions for wine grape production under the semiarid conditions of the Brazilian Northeast. |
Palavras-Chave: |
Adaptação de parreiral; Coeficiente de cultura; Vineyard adaptation. |
Thesagro: |
Evapotranspiração; Recurso hídrico; Vitis Vinifera. |
Thesaurus NAL: |
Crop coefficient; Evapotranspiration; Water resources. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/148132/1/Large-scale-water.pdf
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Marc: |
LEADER 01984naa a2200265 a 4500 001 2053902 005 2017-05-17 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTEIXEIRA, A. H. de C. 245 $aLarge-scale water balance indicators for different pruning dates of tropical wine grape.$h[electronic resource] 260 $c2016 500 $aTítulo em português: Indicadores de balanço hídrico em larga escala para diferentes datas de poda da videira para vinho tropical. 520 $aThe objective of this work was to develop and apply water balance indicators to be scaled up in the wine grape (Vitis vinifera) growing regions of the municipalities of Petrolina and Juazeiro, in the states of Pernambuco and Bahia, respectively, Brazil, simulating different pruning dates along the year. Previous energy balance measurements were used to relate the crop coefficient (Kc) with the accumulated degree?days (DDac). This model was applied to scale up the water balance indicators during the growing seasons. When irrigation water was available, the best pruning periods were from May to July, due to the better natural thermal and hidrological conditions. More care should be taken for pruning done in other periods of the year, regarding the effect of increasing thermal conditions of wine quality. The water balance indicators, both successfully developed and applied, allow large-scale analyses of the thermohydrological conditions for wine grape production under the semiarid conditions of the Brazilian Northeast. 650 $aCrop coefficient 650 $aEvapotranspiration 650 $aWater resources 650 $aEvapotranspiração 650 $aRecurso hídrico 650 $aVitis Vinifera 653 $aAdaptação de parreiral 653 $aCoeficiente de cultura 653 $aVineyard adaptation 700 1 $aTONIETTO, J. 700 1 $aLEIVAS, J. F. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 51, n. 7, p. 849-857, jul. 2016.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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