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23. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ASPT, T. R.; PRETTO, A.; ANGELO, I. D. V.; FERNANDES, A. M.; SALMAN, A. K. D.; TEIXEIRA, O. S. Crop-livestock integration system: perception of experts concerning challenges and opportunities. In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 57., 2022, Campinas. Tropical animal science and pratice to feed the planet: proceedings. Brasília, DF: SBZ; São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste, 2022. p. 297. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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24. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | WELKE, S.; SALMAN, A. K. D.; CIPRIANI, H. N.; MONTEIRO FILHO, L. C.; TEIXEIRA, O. de S.; GHEDIN, G. M. Duas espécies arbóreas para sombreamento de pastagem em sistema de integração pecuária-floresta. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 12.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 7., 2022, Porto Velho. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2022. p. 39 - 44. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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27. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, E. C.; SALMAN, A. K. D.; CRUZ, P. G. da; GHEDIN, G. M.; WELKE, S.; TEIXEIRA, O. de S. Comportamento em pastejo de novilhas Nelore em sistemas de integração. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 12.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 7., 2022, Porto Velho. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2022. p. 34 - 38. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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28. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, M. M. de; SALMAN, A. K. D.; CIPRIANI, H. N.; MOURA, A. R. de; TEIXEIRA, O. de S. Desempenho inicial de espécies arbóreas para sombreamento natural em sistema de integração pecuária-floresta. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 11.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 6., 2021, Porto Velho. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2021. p. 36-41. Editores: Ana Karina Dias Salman; Henrique Nery Cipriani. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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30. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TEIXEIRA, O. R.; BATISTA, C. de S.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. Impact of physicochemical properties on the digestibility of Brazilian whole and polished rice genotypes. Cereal Chemistry, v. 98, n. 5, p. 1066-1080, Sept./Oct. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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31. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TEIXEIRA, O. de S.; SALMAN, A. K. D.; CRUZ, P. G. da; PAULA, N. M. G. e; CIPRIANI, H. N. Sistemas integrados de produção: comparações entre as respostas estruturais do dossel forrageiro da pastagem de capim-xaraés. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 11.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 6., 2021, Porto Velho. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2021. p. 32-33. Editores: Ana Karina Dias Salman; Henrique Nery Cipriani. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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32. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BENTO, J. A. C.; TEIXEIRA, O. R.; RIBEIRO, F. A.; COLOMBARI FILHO, J. M.; CARVALHO, R. N.; BASSINELLO, P. Z. Technological properties of aromatic Basmati rice accessions. DELOS: Desarrollo Local Sostenible, v. 17, n. 55, e1485, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Arroz e Feijão. |
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33. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TEIXEIRA, O. R.; CARVALHO, R. N.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. Textura, amido resistente e digestibilidade In Vitro do amido de arroz de terras altas refrigerado e congelado após a cocção. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 45. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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36. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TEIXEIRA, O. R.; BATISTA, C. de S.; AIRES, N. G. M.; COLUSSI, R.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. In vitro starch digestibility of milled rice with different amylose content. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 11., 2019. Balneário Camboriú, SC. Inovação e desenvolvimento na orizicultura: anais eletrônico. Itajaí: Epagri: Sosbai, 2019. Ciência em notícia. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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38. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MORAES JUNIOR, E. F. de; SOUZA, E. C. de; TEIXEIRA, O. M. M.; BARBOSA, I. C. da C.; SILVA, A. dos S. Caracterização físico-química de chá misto de amora (Rubus spp) e hibisco (Hibiscus sabdariffa). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUÍMICA, 57., 2017, Gramado, RS. Megatendências: Desafios e oportunidades para o futuro da Química. Rio de Janeiro: ABQ, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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39. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, M. H. D.; COSTA, A. R. de S.; CORREA, J. S.; SILVA, K. W. S.; TEIXEIRA, O. M. M.; SOUSA JUNIOR, P. M. de. Levantamento das propriedades químicas do solo em áreas com diferentes usos no município de Igarapé-Açu/PA. In: ENCONTRO MARANHENSE DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 5., 2018, Imperatriz. Anais... Imperatriz: UEMASUL, 2018. p. 88-91. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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40. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, M. A. S. da; MATOS, L. N.; SIQUEIRA, E. R. de; TEIXEIRA, O. A.; MORAES, A. da C.; SANTOS, A. V. Planejamento territorial: análise espacial de área com mapas auto-organizáveis de Kohonen. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Posteres. Brasília, DF: Embrapa, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
28/05/2021 |
Data da última atualização: |
04/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
TEIXEIRA, O. R.; BATISTA, C. de S.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. |
Afiliação: |
OLIVIA REIS TEIXEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; CRISTIAN DE SOUZA BATISTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ROSANA COLUSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF. |
Título: |
Impact of physicochemical properties on the digestibility of Brazilian whole and polished rice genotypes. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Cereal Chemistry, v. 98, n. 5, p. 1066-1080, Sept./Oct. 2021. |
ISSN: |
1943-3638 |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/cche.10455 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background and Objetives: Some factors related to rice processing, composition, and grain microstructure may interfere on starch digestibility. The objective of this work was to evaluate the impact of physicochemical properties and rice processing on the starch digestibility of genotypes produced in Brazil. Five traditional white rice genotypes, one black rice, and one red rice genotype were studied. The traditional white rice genotypes were evaluated as brown rice as well as in the polished rice form, while both black and red rice were evaluated in the unpolished form. Findings: The digestibility ranged from 41.40% to 99.81%, being positively correlated with starch content and peak viscosity and negatively correlated with pasting temperature. The unpolished rice group exhibited lower digestibility value than the polished rice group as a result of the presence of bran. Low amylose cultivars had higher starch hydrolysis percentage. Conclusions: The type of processing influenced the starch digestibility profile, in which the presence of bran and pigments in whole rice reduce starch hydrolysis percentage. The extent of gelatinization of the starch, identified through the peak viscosity and the pasting temperature of RVA, also had a direct influence on digestibility. Significance and novelty: For the first time, different types and processing of Brazilian rice genotypes have been studied about the starch viscosity and digestibility profiles and related to other quality traits, what can drive consumption of a greater diversity of rice according to different market demands and energy needs. MenosBackground and Objetives: Some factors related to rice processing, composition, and grain microstructure may interfere on starch digestibility. The objective of this work was to evaluate the impact of physicochemical properties and rice processing on the starch digestibility of genotypes produced in Brazil. Five traditional white rice genotypes, one black rice, and one red rice genotype were studied. The traditional white rice genotypes were evaluated as brown rice as well as in the polished rice form, while both black and red rice were evaluated in the unpolished form. Findings: The digestibility ranged from 41.40% to 99.81%, being positively correlated with starch content and peak viscosity and negatively correlated with pasting temperature. The unpolished rice group exhibited lower digestibility value than the polished rice group as a result of the presence of bran. Low amylose cultivars had higher starch hydrolysis percentage. Conclusions: The type of processing influenced the starch digestibility profile, in which the presence of bran and pigments in whole rice reduce starch hydrolysis percentage. The extent of gelatinization of the starch, identified through the peak viscosity and the pasting temperature of RVA, also had a direct influence on digestibility. Significance and novelty: For the first time, different types and processing of Brazilian rice genotypes have been studied about the starch viscosity and digestibility profiles and related to other quality traits, w... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Pigmented rice; Starch hydrolysis. |
Thesagro: |
Amilose; Arroz; Genótipo; Oryza Sativa; Pigmentação; Propriedade Físico-Química; Proteína Hidrolisada. |
Thesaurus NAL: |
Amylopectin; Amylose; Hydrolysis; Pasting properties; Rice. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02682naa a2200373 a 4500 001 2132084 005 2022-10-04 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1943-3638 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/cche.10455$2DOI 100 1 $aTEIXEIRA, O. R. 245 $aImpact of physicochemical properties on the digestibility of Brazilian whole and polished rice genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aBackground and Objetives: Some factors related to rice processing, composition, and grain microstructure may interfere on starch digestibility. The objective of this work was to evaluate the impact of physicochemical properties and rice processing on the starch digestibility of genotypes produced in Brazil. Five traditional white rice genotypes, one black rice, and one red rice genotype were studied. The traditional white rice genotypes were evaluated as brown rice as well as in the polished rice form, while both black and red rice were evaluated in the unpolished form. Findings: The digestibility ranged from 41.40% to 99.81%, being positively correlated with starch content and peak viscosity and negatively correlated with pasting temperature. The unpolished rice group exhibited lower digestibility value than the polished rice group as a result of the presence of bran. Low amylose cultivars had higher starch hydrolysis percentage. Conclusions: The type of processing influenced the starch digestibility profile, in which the presence of bran and pigments in whole rice reduce starch hydrolysis percentage. The extent of gelatinization of the starch, identified through the peak viscosity and the pasting temperature of RVA, also had a direct influence on digestibility. Significance and novelty: For the first time, different types and processing of Brazilian rice genotypes have been studied about the starch viscosity and digestibility profiles and related to other quality traits, what can drive consumption of a greater diversity of rice according to different market demands and energy needs. 650 $aAmylopectin 650 $aAmylose 650 $aHydrolysis 650 $aPasting properties 650 $aRice 650 $aAmilose 650 $aArroz 650 $aGenótipo 650 $aOryza Sativa 650 $aPigmentação 650 $aPropriedade Físico-Química 650 $aProteína Hidrolisada 653 $aPigmented rice 653 $aStarch hydrolysis 700 1 $aBATISTA, C. de S. 700 1 $aCOLUSSI, R. 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 700 1 $aVANIER, N. L. 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 773 $tCereal Chemistry$gv. 98, n. 5, p. 1066-1080, Sept./Oct. 2021.
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