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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  15/12/2011
Data da última atualização:  23/03/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; OLIVEIRA, J. B.; NASCIMENTO, R. L.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  ANA JULIA DE BRITO ARAUJO; REGINA VANDERLINDE; JULIANE BARRETO OLIVEIRA; RUSSAIKA LÍRIO NASCIMENTO; ALINE CAMARAO TELLES BIASOTO, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA.
Título:  Aroma profile of Cabernet Sauvignon tropical wines produced in Northeastern of Brazil
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 13., 2011, Santiago do Chile. Sustentabilidad y cambio climático: impacto para la industria vitivinícola. Santiago: Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile, 2011.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Volatile composition of wines is a very complex and is derived from many sources, including the grape. The aroma profile in wines can be influenced mainly due to climatic, agronomic practices and human factors, frequently referred as terroir effect. In this context, the Northeast of Brazil is a new vitivinicultural region, located in a tropical semi-arid climate with distinct climatic condition. In this region is possible to have two or three harvests per year, because high temperatures, solar radiation and irrigation availability can influence highest the grape derived aroma. The wines were elaborated with Cabernet Sauvignon grapes harvested in the first semester of 2009 by traditional method, and then were analyzed in triplicate by gas chromatography with flame ionization detector. There were quantified in the wines seven carboxylic acids, four higher alcohols and nine esters. The majority ester was the diethyl succinate and other aromatic compounds found in the Cabernet Sauvignon Brazilian tropical wines were ethyl dodecanoate, isobutanoic acid and trans-3-hexen-1-ol.
Palavras-Chave:  Brasil; Cabernet Sauvignon; Compostos voláteis; Região Nordeste; Ttipicidade; Variabilidade climática; Vinho tropical.
Thesagro:  Aroma; Composição química; Uva; Vinho; Viticultura; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Grapes; Volatile compounds; Wines.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/50409/1/Giuliano4-2011.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/50824/1/2.En.P.PerfilaromaticovinostropicalesCabSauvignonproducidosennorestedeBrasil.GPereira.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV13583 - 1UPCRA - CDCD00272
CPATSA46147 - 1UPCRA - CD853
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  25/04/2008
Data da última atualização:  25/04/2008
Autoria:  TEIXEIRA, F. C. P.; REINERT, F.; RUMJANEK, N. G.; BODDEY, R. M.
Título:  Quantification of the contribution of biological nitrogen fixation to Cratylia mollis using the 15N natural abundance technique in the semi-arid caatinga region of Brazil.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Soil Biology & Biochemistry, Oxford, v. 38, n. 7, p. 1989-1993, jul. 2006.
Idioma:  Inglês
Notas:  Parceria: UFRJ.
Conteúdo:  This study was performed to investigate the capacity of the woody perennial Cratylia mollis, a legume endemic to the semi-arid region of the North East of Brazil, to nodulate, and obtain N from BNF using the 15N natural abundance technique. To estimate the 15N abundance of the N-derived from soil, the leaves of several (4?6) non-legume and non-nodulating legume species growing in close proximity to the Cratylia were analysed for ?15N. The ?15N values of these reference plants were high (from +9 to +16?) and showed relatively small differences between species at each site/sampling time. At the irrigated site at both samplings, and at the non-irrigated site sampled in the rainy season, the 15N abundance of the Cratylia mollis leaves was far lower (+1 to +5?) strongly suggesting that the legume obtained large proportional contributions from BNF. As was to be expected, no nodules were found on the Cratylia plants at the non-irrigated site in the dry season, and the 15N abundance of the Cratylia mollis plants were very similar to that of the reference plants, consistent and nodulation and BNF being limited by water deficit at this time.
Palavras-Chave:  FBN; Fixação biológica de nitrogênio.
Thesagro:  Caatinga; Cratylia mollis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB35069 - 1UPCSP - --0024129
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