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Registros recuperados : 143 | |
5. | | FARIAS, M. G.; CARVALHO, C. W. P.; ASCHERI, J. L. R.; TAKEITI, C. Y. Elaboração de filmes de amido de mandioca adicionados de polpa de acerola. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Posteres. Brasília, DF: Embrapa, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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14. | | ANTONIO, G. C.; TAKEITI, C. Y.; OLIVEIRA, R. A. de; PARK, K. J. Sweet potato: production, morphological and physicochemical characteristics, and technological process. Fruit, Vegetable and Cereal Science and Biotechnology, Kagawa, v. 5, p. 1-18, 2011. Special issue 2. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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16. | | FARIAS, M. G.; CARVALHO, C. W. P. de; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, J. L. R. O efeito da permeabilidade ao vapor de água, atividade de água, molhabilidade e solubilidade em água em filmes de amido e polpa de acerola. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 135-137. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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17. | | ALCÂNTARA, M. DE; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P. de; FREITAS, D. de G. C. Comportamento reológico de farinhas extrudadas de arroz vermelho integral. Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015. Anais do VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de... Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | NASCIMENTO, E. M. G. C.; CARVALHO, C. W. P.; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, J. L. R. Desenvolvimento de produtos extrudados à base de milho adicionados de torta semidesengordurada de gergelim. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Posteres. Brasília, DF: Embrapa, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 143 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
27/08/2021 |
Data da última atualização: |
22/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
D'ALMEIDA, C. T. DOS S.; MAMERI, H.; MENEZES, N. dos S.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; CAMERON, L. C.; MOREL, M. H.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L. |
Afiliação: |
CAROLINA THOMAZ DOS SANTOS D'ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; HAMZA MAMERI, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; NEURI DOS SANTOS MENEZES, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; L.C. CAMERON, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; MARIE-HÉLÈNE MOREL, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO. |
Título: |
Effect of extrusion and turmeric addition on phenolic compounds and kafirin properties in tannin and tannin-free sorghum. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 149, 110663, nov. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110663 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sorghum is a potential substitute for corn/wheat in cereal-based extruded products. Despite agronomic advantages and its rich diversity of phenolic compounds, sorghum kafirins group together and form complex with tannins, leading to a low digestibility. Phenolic content/profile by UPLC-ESI-QTOF-MSE and kafirins polymerization by SE-HPLC were evaluated in wholemeal sorghum extrudates; tannin-rich (#SC319) and tannin-free (#BRS330) genotypes with/without turmeric powder. Total phenolic, proantocyanidin and flavonoid contents were strongly correlated with antioxidant capacity (r>0.9, p < 0.05). Extrusion increased free (+60%) and decreased bound phenolics (-40%) in #SC319, but reduced both (-40%; -90%, respectively) in #BRS330, which presented lower abundance after extrusion. Turmeric addition did not significantly impact antioxidant activity, phenolic content and profile and kafirins profile. Tannins presence/absence impacted phenolic profiles and polymerization of kafirins which appears related to the thermoplastic process. The extrusion improved proteins solubility and can positively enhance their digestibility (phenolic compounds-proteins interactions), making more accessible to proteolysis in sorghum extrudates. |
Palavras-Chave: |
Kafirins polymerization; Phenolic profile; SE-HPLC; UPLC-MSE. |
Thesagro: |
Curcuma Longa; Extrusão; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Extrusion; Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02272naa a2200337 a 4500 001 2133895 005 2021-09-22 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110663$2DOI 100 1 $aD'ALMEIDA, C. T. DOS S. 245 $aEffect of extrusion and turmeric addition on phenolic compounds and kafirin properties in tannin and tannin-free sorghum.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aSorghum is a potential substitute for corn/wheat in cereal-based extruded products. Despite agronomic advantages and its rich diversity of phenolic compounds, sorghum kafirins group together and form complex with tannins, leading to a low digestibility. Phenolic content/profile by UPLC-ESI-QTOF-MSE and kafirins polymerization by SE-HPLC were evaluated in wholemeal sorghum extrudates; tannin-rich (#SC319) and tannin-free (#BRS330) genotypes with/without turmeric powder. Total phenolic, proantocyanidin and flavonoid contents were strongly correlated with antioxidant capacity (r>0.9, p < 0.05). Extrusion increased free (+60%) and decreased bound phenolics (-40%) in #SC319, but reduced both (-40%; -90%, respectively) in #BRS330, which presented lower abundance after extrusion. Turmeric addition did not significantly impact antioxidant activity, phenolic content and profile and kafirins profile. Tannins presence/absence impacted phenolic profiles and polymerization of kafirins which appears related to the thermoplastic process. The extrusion improved proteins solubility and can positively enhance their digestibility (phenolic compounds-proteins interactions), making more accessible to proteolysis in sorghum extrudates. 650 $aExtrusion 650 $aFood technology 650 $aCurcuma Longa 650 $aExtrusão 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aKafirins polymerization 653 $aPhenolic profile 653 $aSE-HPLC 653 $aUPLC-MSE 700 1 $aMAMERI, H. 700 1 $aMENEZES, N. dos S. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aCAMERON, L. C. 700 1 $aMOREL, M. H. 700 1 $aTAKEITI, C. Y. 700 1 $aFERREIRA, M. S. L. 773 $tFood Research International$gv. 149, 110663, nov. 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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