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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
30/04/2012 |
Data da última atualização: |
30/04/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FURTADO, R. N.; CARNEIRO, M. S. S.; CÂNDIDO, M. J. D.; GOME, F. H. T.; PEREIRA, E. S.; POMPEU, R. C. F. F.; SOMBRA, W. A. |
Afiliação: |
Pós-graduando - Universidade Federal do Ceará - Fortaleza, CE; UFC, Fortaleza, CE.; UFC, Fortaleza, CE; UFC, Fortaleza, CE; UFC - Fortaleza, CE; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; Pós-graduação, UFC - Fortaleza, Ce. |
Título: |
Valor nutritivo de dietas contendo torta de mamona submetida a métodos alternativos de destoxificação para ovinos. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 64, n. 1, p. 155-162, 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Avaliaram-se o consumo e a digestibilidade de nutrientes por ovinos alimentados com rações contendo torta de mamona sem tratamento (NT), tratadas com calcário calcítico (CC), ureia (UR), fosfato monobicálcico (FOS) e por autoclave (ACL). Foram utilizados 20 ovinos em delineamento em blocos ao acaso, sendo 10 machos inteiros e 10 fêmeas, mestiços de raça Morada Nova. As dietas foram isoproteicas e isoenergéticas. A ricina foi parcialmente desnaturada pelos tratamentos de destoxificação da torta de mamona. Não houve efeito dos tratamentos de destoxificação da torta de mamona sobre o consumo de nutrientes. A digestibilidade da fibra em detergente neutro no tratamento NT foi de 57,5%, maior que no tratamento CC, de 52,4%. A digestibilidade do extrato etéreo foi mais alta no tratamento CC, média de 71,3%, em relação ao tratamento FOS, de 68,2%. Houve maior consumo de fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido dos machos em relação às fêmeas quando o consumo foi expresso em g/dia. A torta de mamona NT pode ser utilizada em dietas de ovinos como alimento proteico alternativo, participando em até 8% da dieta total, sem ocasionar redução expressiva no consumo e na digestibilidade. Nutritive value of feeds containing castor bean cake subjected to alternative methods of detoxification for sheep. Abstract - Feed intake and digestibility were evaluate in sheep fed diets containing castor bean cake with no treatment (NT), treated with calcium carbonate (CC), urea (UR), phosphate monodicalcium (FOS) and autoclave (ACL). We used 20 sheep in a randomized block design, being 10 males and 10 females, crossbred Morada Nova. The diets were isonitrogenous and isocaloric. Ricin was partially denatured through the treatments of detoxification of the castor bean cake. There was no treatment effect of detoxification of the castor bean cake on the intake of nutrients. The digestibility of neutral detergent fiber in the NT treatment had a 57.52% average, higher than the CC treatment which had an average of 52.42%. The digestibility of ether extract was higher in CC treatment, which had an average of 71.29% compared to the FOS treatment that had an average of 68.22%. Regarding the effect of sex, there was a higher intake of neutral detergent fiber and acid detergent fiber in males compared to females when intake was expressed as g/day. The castor bean cake NT can be used in rations for sheep as an alternative protein source participating in up to 8% of the total ration, without causing significant reductions in intake and digestibility. MenosAvaliaram-se o consumo e a digestibilidade de nutrientes por ovinos alimentados com rações contendo torta de mamona sem tratamento (NT), tratadas com calcário calcítico (CC), ureia (UR), fosfato monobicálcico (FOS) e por autoclave (ACL). Foram utilizados 20 ovinos em delineamento em blocos ao acaso, sendo 10 machos inteiros e 10 fêmeas, mestiços de raça Morada Nova. As dietas foram isoproteicas e isoenergéticas. A ricina foi parcialmente desnaturada pelos tratamentos de destoxificação da torta de mamona. Não houve efeito dos tratamentos de destoxificação da torta de mamona sobre o consumo de nutrientes. A digestibilidade da fibra em detergente neutro no tratamento NT foi de 57,5%, maior que no tratamento CC, de 52,4%. A digestibilidade do extrato etéreo foi mais alta no tratamento CC, média de 71,3%, em relação ao tratamento FOS, de 68,2%. Houve maior consumo de fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido dos machos em relação às fêmeas quando o consumo foi expresso em g/dia. A torta de mamona NT pode ser utilizada em dietas de ovinos como alimento proteico alternativo, participando em até 8% da dieta total, sem ocasionar redução expressiva no consumo e na digestibilidade. Nutritive value of feeds containing castor bean cake subjected to alternative methods of detoxification for sheep. Abstract - Feed intake and digestibility were evaluate in sheep fed diets containing castor bean cake with no treatment (NT), treated with calcium carbonate (CC), urea (UR), phospha... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Byproduct. |
Thesagro: |
Digestibilidade; Ovino; Ricina; Ricinus Communis; Subproduto. |
Thesaurus Nal: |
biodiesel; Digestibility; Ricin; Sheep. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/58494/1/API-Valor-nutritivo.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
19/02/2021 |
Data da última atualização: |
19/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
GUIMARÃES, M. J. M.; SIMOES, W. L.; TABOSA, J. N.; CAMARA, T. R.; WILLADINO, L. G. |
Afiliação: |
Miguel Julio Machado Guimarães; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; José Nildo Tabosa; Terezinha Rangel Camara; Lila Gomes Willadino. |
Título: |
Gas exchange and enzymatic metabolism in grain sorghum varieties irrigated with saline water. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 19, e1188, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.18512/rbms2020v19e1188 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the effect of irrigation water salinity on gas exchange and antioxidative system responses of grain sorghum varieties. An experiment was conducted in a greenhouse located at the headquarters of Embrapa Semiarid Agriculture, Petrolina-PE, Brazil. The experimental design was randomized blocks, in a 6 x 5 factorial scheme. Six varieties of grain sorghum irrigated with saline water with five levels of salinity were evaluated. Photosynthesis and transpiration rate, stomatal conductance, leaf temperature, intrinsic and instantaneous water use efficiency, relative water content and leaf turgor potential were evaluated, as well as the activity of the enzymes catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase, and shoot biomass production. It was observed that irrigation with saline water causes reduction in the gas exchange and water status of grain sorghum varieties. The antioxidative system was activated in the six sorghum varieties to avoid the accumulation of reactive oxygen species, and the synchronism between the enzymes led to a better response of shoot dry mass production of the Ponta Negra variety. |
Palavras-Chave: |
Efeito da salinidade; Sistema antioxidativo. |
Thesagro: |
Água de Irrigação; Salinidade; Sorghum Bicolor; Sorgo. |
Thesaurus NAL: |
Grain sorghum; Water salinity. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221349/1/GAS-EXCHANGE-AND-ENZYMATIC-METABOLISM-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02008naa a2200277 a 4500 001 2130158 005 2021-02-19 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.18512/rbms2020v19e1188$2DOI 100 1 $aGUIMARÃES, M. J. M. 245 $aGas exchange and enzymatic metabolism in grain sorghum varieties irrigated with saline water.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study was to evaluate the effect of irrigation water salinity on gas exchange and antioxidative system responses of grain sorghum varieties. An experiment was conducted in a greenhouse located at the headquarters of Embrapa Semiarid Agriculture, Petrolina-PE, Brazil. The experimental design was randomized blocks, in a 6 x 5 factorial scheme. Six varieties of grain sorghum irrigated with saline water with five levels of salinity were evaluated. Photosynthesis and transpiration rate, stomatal conductance, leaf temperature, intrinsic and instantaneous water use efficiency, relative water content and leaf turgor potential were evaluated, as well as the activity of the enzymes catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase, and shoot biomass production. It was observed that irrigation with saline water causes reduction in the gas exchange and water status of grain sorghum varieties. The antioxidative system was activated in the six sorghum varieties to avoid the accumulation of reactive oxygen species, and the synchronism between the enzymes led to a better response of shoot dry mass production of the Ponta Negra variety. 650 $aGrain sorghum 650 $aWater salinity 650 $aÁgua de Irrigação 650 $aSalinidade 650 $aSorghum Bicolor 650 $aSorgo 653 $aEfeito da salinidade 653 $aSistema antioxidativo 700 1 $aSIMOES, W. L. 700 1 $aTABOSA, J. N. 700 1 $aCAMARA, T. R. 700 1 $aWILLADINO, L. G. 773 $tRevista Brasileira de Milho e Sorgo$gv. 19, e1188, 2020.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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