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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
20/03/2013 |
Data da última atualização: |
20/03/2013 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
ANDRADE JUNIOR, A. S. de; MELO, F. de B.; SILVA, C. O. da. |
Afiliação: |
ADERSON SOARES DE ANDRADE JUNIOR, CPAMN; FRANCISCO DE BRITO MELO, CPAMN; CLESCY OLIVEIRA DA SILVA, UNESP, Botucatu, SP. |
Título: |
Zoneamento de risco climático para as culturas da mamona e feijão-caupi consorciadas no Estado do Piauí. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2012. |
Páginas: |
38 p. |
Série: |
(Embrapa Meio-Norte. Documentos, 214). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A mamoneira (Ricinus communis L.) pertence à família das Euforbiáceas, sendo uma planta rústica e resistente à seca. Em termos mundiais, a espécie é cultivada comercialmente entre os paralelos 40o N e 40o S. Em 2011, na região Nordeste foram cultivados 201.247 ha com a cultura, com uma produção de 108.428 t de bagas. O Estado da Bahia é o maior produtor, com 82% da produção regional (88.968 t de bagas), em uma área cultivada de 141.182 ha. No Piauí, o cultivo da mamoneira ainda é muito incipiente em relação à região Nordeste, contribuindo com apenas 1.061 t de bagas, em uma área de 3.157 ha (IBGE, 2012). |
Thesagro: |
Balanço Hídrico; Variação Sazonal; Zoneamento Agrícola. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/79491/1/Doc214.pdf
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Marc: |
LEADER 01233nam a2200193 a 4500 001 1953598 005 2013-03-20 008 2012 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aANDRADE JUNIOR, A. S. de 245 $aZoneamento de risco climático para as culturas da mamona e feijão-caupi consorciadas no Estado do Piauí. 260 $aTeresina: Embrapa Meio-Norte$c2012 300 $a38 p. 490 $a(Embrapa Meio-Norte. Documentos, 214). 520 $aA mamoneira (Ricinus communis L.) pertence à família das Euforbiáceas, sendo uma planta rústica e resistente à seca. Em termos mundiais, a espécie é cultivada comercialmente entre os paralelos 40o N e 40o S. Em 2011, na região Nordeste foram cultivados 201.247 ha com a cultura, com uma produção de 108.428 t de bagas. O Estado da Bahia é o maior produtor, com 82% da produção regional (88.968 t de bagas), em uma área cultivada de 141.182 ha. No Piauí, o cultivo da mamoneira ainda é muito incipiente em relação à região Nordeste, contribuindo com apenas 1.061 t de bagas, em uma área de 3.157 ha (IBGE, 2012). 650 $aBalanço Hídrico 650 $aVariação Sazonal 650 $aZoneamento Agrícola 700 1 $aMELO, F. de B. 700 1 $aSILVA, C. O. da
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
30/08/2023 |
Data da última atualização: |
30/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LAGO, L. O.; SWIT, P.; SILVA, M. M. da; BIASOTO, A. C. T.; WELKE, J.; MONTERO, L.; HERRERO, M. |
Afiliação: |
LAURA OLIVEIRA LAGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; PAWEL SWIT, UNIVERSITY OF SILESIA; MAIRON MOURA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; JULIANE WELKE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; LIDIA MONTERO, UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID; MIGUEL HERRERO, UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID. |
Título: |
Evolution of anthocyanin content during grape ripening and characterization of the phenolic profile of the resulting wine by comprehensive two-dimensional liquid chromatography. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Chromatography A, v. 1704, article 464131, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.chroma.2023.464131 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The typical phenolic profile in grapes is characterized by its complexity both in terms of number of diverse chemical structures and their variation during ripening. Besides, the specific phenolic composition of grapes directly influences the presence of those components in the resulting wine. In this contribution, a new method based on the application of comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to a diode array detector and tandem mass spectrometry has been developed to obtain the typical phenolic profile of Malbec grapes cultivated in Brazil. Moreover, the method has been demonstrated to be useful to study how the phenolic composition in grapes evolved during a 10-week ripening period. Main detected compounds in grapes and in the wine derived from them were anthocyanins, although a good number of polymeric flavan-3-ols were also tentatively identified, among other compounds. Results show how the amount of anthocyanins present in grapes was increased during ripening up to 5-6 weeks and then decreased towards week 9. The two-dimensional approach applied was demonstrated to be useful for the characterization of the complex phenolic profile of these samples, involving more than 40 different structures and has the potential to be further applied to the study of this important fraction is different grapes and wines systematically. |
Palavras-Chave: |
General Medicine; Organic Chemistry. |
Thesagro: |
Análise Química; Antocianina; Composto Fenólico; Cromatografia; Maturação; Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
analytical chemistry; biochemistry; Grapes; Liquid chromatography; Phenolic compounds; Wines. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156216/1/Biasoto-Evolution-anthocyanin-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02545naa a2200385 a 4500 001 2156216 005 2023-08-30 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.chroma.2023.464131$2DOI 100 1 $aLAGO, L. O. 245 $aEvolution of anthocyanin content during grape ripening and characterization of the phenolic profile of the resulting wine by comprehensive two-dimensional liquid chromatography.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract: The typical phenolic profile in grapes is characterized by its complexity both in terms of number of diverse chemical structures and their variation during ripening. Besides, the specific phenolic composition of grapes directly influences the presence of those components in the resulting wine. In this contribution, a new method based on the application of comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to a diode array detector and tandem mass spectrometry has been developed to obtain the typical phenolic profile of Malbec grapes cultivated in Brazil. Moreover, the method has been demonstrated to be useful to study how the phenolic composition in grapes evolved during a 10-week ripening period. Main detected compounds in grapes and in the wine derived from them were anthocyanins, although a good number of polymeric flavan-3-ols were also tentatively identified, among other compounds. Results show how the amount of anthocyanins present in grapes was increased during ripening up to 5-6 weeks and then decreased towards week 9. The two-dimensional approach applied was demonstrated to be useful for the characterization of the complex phenolic profile of these samples, involving more than 40 different structures and has the potential to be further applied to the study of this important fraction is different grapes and wines systematically. 650 $aanalytical chemistry 650 $abiochemistry 650 $aGrapes 650 $aLiquid chromatography 650 $aPhenolic compounds 650 $aWines 650 $aAnálise Química 650 $aAntocianina 650 $aComposto Fenólico 650 $aCromatografia 650 $aMaturação 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aGeneral Medicine 653 $aOrganic Chemistry 700 1 $aSWIT, P. 700 1 $aSILVA, M. M. da 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aWELKE, J. 700 1 $aMONTERO, L. 700 1 $aHERRERO, M. 773 $tJournal of Chromatography A$gv. 1704, article 464131, 2023.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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