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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
25/01/2021 |
Data da última atualização: |
26/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
VARELA, E. S.; LIMA, A.; TORATI, L.; BENTES, A. |
Afiliação: |
EDUARDO SOUSA VARELA, CNPASA; ADRIANA FERREIRA LIMA, CNPASA; LUCAS SIMON TORATI, CNPASA; ALEXANDRA BENTES. |
Título: |
Núcleo de conservação do pirarucu (Arapaima gigas): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: PÁDUA, J. G.; ALBUQUERQUE, M. do S. M.; MELLO, S. C. M. de (Ed.). Bancos e coleções de germoplasma da Embrapa: conservação e uso. Brasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2020. |
Páginas: |
p. 139. |
Série: |
(Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 371). |
ISSN: |
0102-0110 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Pirarucu (Arapaima gigas) é considerado o maior peixe de escamas de água doce do mundo, podendo chegar a 200 Kg e três metros de comprimento. Em ambiente produtivo, essa espécie pode atingir 10 Kg em um ano com 57% de rendimento de filé sem espinhos. A espécie ocorre naturalmente na Bacia Amazônica, do Peru até a bacia Araguaia-Tocantins. O banco de germoplasma do pirarucu na Embrapa já pode ser considerado um patrimônio genético da sociedade brasileira dado ao seu valor real e potencial para desenvolver a aquicultura regional e reduzir a pressão de pesca predatória dos estoques silvestres. |
Thesagro: |
Banco de Germoplasma; Peixe; Pirarucu. |
Thesaurus Nal: |
Arapaima gigas; Fish. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220569/1/VARELA-2020-Curadoria-Pirarucu.pdf
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Marc: |
LEADER 01487naa a2200253 a 4500 001 2129522 005 2021-01-26 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0102-0110 100 1 $aVARELA, E. S. 245 $aNúcleo de conservação do pirarucu (Arapaima gigas)$bEmbrapa Pesca e Aquicultura.$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $ap. 139. 490 $a(Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 371). 520 $aO Pirarucu (Arapaima gigas) é considerado o maior peixe de escamas de água doce do mundo, podendo chegar a 200 Kg e três metros de comprimento. Em ambiente produtivo, essa espécie pode atingir 10 Kg em um ano com 57% de rendimento de filé sem espinhos. A espécie ocorre naturalmente na Bacia Amazônica, do Peru até a bacia Araguaia-Tocantins. O banco de germoplasma do pirarucu na Embrapa já pode ser considerado um patrimônio genético da sociedade brasileira dado ao seu valor real e potencial para desenvolver a aquicultura regional e reduzir a pressão de pesca predatória dos estoques silvestres. 650 $aArapaima gigas 650 $aFish 650 $aBanco de Germoplasma 650 $aPeixe 650 $aPirarucu 700 1 $aLIMA, A. 700 1 $aTORATI, L. 700 1 $aBENTES, A. 773 $tIn: PÁDUA, J. G.; ALBUQUERQUE, M. do S. M.; MELLO, S. C. M. de (Ed.). Bancos e coleções de germoplasma da Embrapa: conservação e uso. Brasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
05/01/2020 |
Data da última atualização: |
12/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
FREITAS, R. S.; DAHER, R. F.; VIDAL, A. K. F.; STIDA, W. F.; MENEZES, B. R. da S.; PEREIRA, A. V.; AMORIM NETO, S.; SANTOS, P. R. dos; SILVA, V. B. da; GOTTARDO, R. D. |
Afiliação: |
RAFAEL SOUZA FREITAS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; ROGÉRIO FIGUEIREDO DAHER, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; ANA KESIA FARIA VIDAL, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; WANESSA FRANCESCONI STIDA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; BRUNA RAFAELA DA SILVA MENEZES, UFRRJ; ANTONIO VANDER PEREIRA, CNPGL; SILVINO AMORIM NETO, CENTRO ESTADUAL DE PESQUISAS EM AGROENERGIA E APROVEITAMENTO DE RESÍDUOS; PAULO RICARDO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; VERÔNICA BRITO DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; ROMILDO DOMINGOS GOTTARDO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO. |
Título: |
Dry matter yield and nutritional characteristics of elephant-grass genotypes. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Experimental Agriculture International, v. 35, n. 5, p. 1-8, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.9734/jeai/2019/v35i530216 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In the elephant-grass germplasm, there are genotypes that show a large genetic variability differentiated by morphological, reproductive, agronomic and biochemical characteristics. As such, there is a selection of new and more adapted elephant-grass genotypes, with greater productivity and nutritional quality, which can cause an increase in the forage offer, especially during the dry season. Thus, this work aimed at evaluating, throughout two years, the productive performance and nutritional value of 53 elephant- grass genotypes to produce forage in the edaphoclimatic conditions in Campos dos Goytacazes city, Rio de Janeiro State, Brazil. The experiment was composed of 53 elephant- grass accessions from the Banco de Germoplasma da Embrapa Gado de Leite (Germplasm Bank of Embrapa Gado de Leite), located in Coronel Pacheco city, Minas Gerais state, Brazil. It was applied the randomized complete block experimental design with 53 accessions two replications. Cuttings were performed every two months, throughout two years, totaling ten cuttings. The morpho-agronomic and bromatological characteristics were assessed, and the statistical analyses were carried out applying the Computational Applicative in Genetic and Statistics, Genes. Results indicated that there is a wide genetic variability among the elephant-grass genotypes concerning the characteristics under study. The Mineiro, Guaçu IZ-2 and Acesso 91 ? EMBRAPA genotypes were those that showed to be superior to all traits evaluated simultaneously. They proved to be the most productive and with higher nutritional quality. Therefore, they are the most indicated to produce forage in the edaphoclimatic conditions of Campos dos Goytacazes city, Rio de Janeiro State. MenosIn the elephant-grass germplasm, there are genotypes that show a large genetic variability differentiated by morphological, reproductive, agronomic and biochemical characteristics. As such, there is a selection of new and more adapted elephant-grass genotypes, with greater productivity and nutritional quality, which can cause an increase in the forage offer, especially during the dry season. Thus, this work aimed at evaluating, throughout two years, the productive performance and nutritional value of 53 elephant- grass genotypes to produce forage in the edaphoclimatic conditions in Campos dos Goytacazes city, Rio de Janeiro State, Brazil. The experiment was composed of 53 elephant- grass accessions from the Banco de Germoplasma da Embrapa Gado de Leite (Germplasm Bank of Embrapa Gado de Leite), located in Coronel Pacheco city, Minas Gerais state, Brazil. It was applied the randomized complete block experimental design with 53 accessions two replications. Cuttings were performed every two months, throughout two years, totaling ten cuttings. The morpho-agronomic and bromatological characteristics were assessed, and the statistical analyses were carried out applying the Computational Applicative in Genetic and Statistics, Genes. Results indicated that there is a wide genetic variability among the elephant-grass genotypes concerning the characteristics under study. The Mineiro, Guaçu IZ-2 and Acesso 91 ? EMBRAPA genotypes were those that showed to be superior to all traits evalu... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Forage genetic resources; Pennisetum purpureum Schum; Yield characteristics. |
Thesaurus NAL: |
Nutrients. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02642naa a2200289 a 4500 001 2118141 005 2024-04-12 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.9734/jeai/2019/v35i530216$2DOI 100 1 $aFREITAS, R. S. 245 $aDry matter yield and nutritional characteristics of elephant-grass genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aIn the elephant-grass germplasm, there are genotypes that show a large genetic variability differentiated by morphological, reproductive, agronomic and biochemical characteristics. As such, there is a selection of new and more adapted elephant-grass genotypes, with greater productivity and nutritional quality, which can cause an increase in the forage offer, especially during the dry season. Thus, this work aimed at evaluating, throughout two years, the productive performance and nutritional value of 53 elephant- grass genotypes to produce forage in the edaphoclimatic conditions in Campos dos Goytacazes city, Rio de Janeiro State, Brazil. The experiment was composed of 53 elephant- grass accessions from the Banco de Germoplasma da Embrapa Gado de Leite (Germplasm Bank of Embrapa Gado de Leite), located in Coronel Pacheco city, Minas Gerais state, Brazil. It was applied the randomized complete block experimental design with 53 accessions two replications. Cuttings were performed every two months, throughout two years, totaling ten cuttings. The morpho-agronomic and bromatological characteristics were assessed, and the statistical analyses were carried out applying the Computational Applicative in Genetic and Statistics, Genes. Results indicated that there is a wide genetic variability among the elephant-grass genotypes concerning the characteristics under study. The Mineiro, Guaçu IZ-2 and Acesso 91 ? EMBRAPA genotypes were those that showed to be superior to all traits evaluated simultaneously. They proved to be the most productive and with higher nutritional quality. Therefore, they are the most indicated to produce forage in the edaphoclimatic conditions of Campos dos Goytacazes city, Rio de Janeiro State. 650 $aNutrients 653 $aForage genetic resources 653 $aPennisetum purpureum Schum 653 $aYield characteristics 700 1 $aDAHER, R. F. 700 1 $aVIDAL, A. K. F. 700 1 $aSTIDA, W. F. 700 1 $aMENEZES, B. R. da S. 700 1 $aPEREIRA, A. V. 700 1 $aAMORIM NETO, S. 700 1 $aSANTOS, P. R. dos 700 1 $aSILVA, V. B. da 700 1 $aGOTTARDO, R. D. 773 $tJournal of Experimental Agriculture International$gv. 35, n. 5, p. 1-8, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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