Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  11/10/2017
Data da última atualização:  22/12/2021
Autoria:  MEIRELES, E. N.; XAVIER, L. P.; RAMOS, A. R.; MAIA, J. G. S.; SETZER, W. N.; SILVA, J. K. do R. da.
Afiliação:  UFPA; UFPA; UNIFESSPA; UFOPA; University of Alabama; Joyce Kelly do Rosário da Silva, UFPA.
Título:  Phenylpropanoids Produced by Piper divaricatum, A Resistant Species to Infection by Fusarium solani f. sp. piperis, the Pathogenic Agent of Fusariosis in Black Pepper.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Journal of Plant Pathology & Microbiology, v. 7, n. 2, 2016.
DOI:  10.4172/2157-7471.1000333
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In a previous study, the essential oil (EO) of Piper divaricatum showed strong antifungal activity in vitro against Fusarium solani F. sp. piperis. For this reason, the seedlings of P. divaricatum were inoculated with the pathogen to evaluate the in-vivo resistance. Evaluation of symptoms and analysis of secondary metabolite production from infected and non-infected plants occurred at 7, 21, 30 and 45 days post inoculation (dpi). Throughout the experiment, the infected seedlings did not display symptoms of infection or significant variation of total phenolic compounds. However, lipoxygenase (LOX) enzymatic activity, which is involved in the defense mechanism, had increased in the 21 and 45 dpi. In addition, the EOs were analyzed by GC-MS. The EOs from infected plants showed a substantial increase in the concentrations of phenylpropanoid compounds, particularly on days 21 and 45 dpi. The main constituent was methyl eugenol, which reached 95.3% in the infected sample at 45 dpi, followed by eugenol acetate with a variation of 6.1% to 10.7%, between 21 and 30 dpi. These results suggest an incompatible plant-pathogen interaction and involvement of various volatile compounds from P. divaricatum in the resistance mechanism.
Palavras-Chave:  Atividade com Lipoxigenase; Compostos voláteis; Conteúdo fenólico.
Thesagro:  Doença; Pimenta.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU54203 - 1ADDAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  09/01/2008
Data da última atualização:  15/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  SCIVITTARO, W. B.; GONÇALVES, D. R. N.; ROSSI, F. de; STEINMETZ, S.; BRAUN, J. A. F.
Afiliação:  WALKYRIA BUENO SCIVITTARO, CPACT; SILVIO STEINMETZ, CPACT.
Título:  Época de adubação nitrogenada: efeito sobre a eficiência de utilização de nitrogênio pelo arroz irrigado.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas & desafios da ciência do solo brasileira: anais... Porto Alegre: UFRGS: SBCS, 2007.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Realizou-se um estudo para avaliar a influência da variação na época de realização das adubações nitrogenadas no início do perfilhamento e da fase reprodutiva sobre a utilização de nitrogênio (N) pelo arroz irrigado.
Thesagro:  Adubação; Arroz Irrigado; Nitrogênio.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229183/1/ID-10108.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT10108 - 1UPCAA - DD2007.00117
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional