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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  22/03/2022
Data da última atualização:  27/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROCHA JUNIOR, P. R. da; DONAGEMMA, G. K.; ANDRADE, F. V.; PASSOS, R. R.; BALIEIRO, F. de C.
Afiliação:  PAULO ROBERTO DA ROCHA JUNIOR, BIOVERSA; GUILHERME KANGUSSU DONAGEMMA, CNPS; FELIPE VAZ ANDRADE, UFES; RENATO RIBEIRO PASSOS, UFES; FABIANO DE CARVALHO BALIEIRO, CNPS.
Título:  Physical attributes and organic material in pastures of Brachiaria brizantha at degradation levels.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Bioscience Journal, v. 38, e38008, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.14393/BJ-v38n0a2022-54529
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pastures cover, in Brazil, around 165 million ha, most of them are at some degradation level. Recovering these pastures is essential. The objective of this study was to evaluate the sensibility of soil organic matter (SOM) and its physical attributes in pasture soil at different degradation levels (1 to 4), Capoeiras (1 and 2) and secondary Forest (Control). Samples were collected at four depths (0.00-0.05, 0.05-0.10, 0.10-0.20 and 0.20-0.40 m). We verified higher values for SOM and hydraulic conductivity (Ko) in Forest, especially in the most superficial layer (0.00-0.05). We noted low values for macroporosity in this area. In all areas under Pastures lower values for Ko were observed in the superficial layer (0.00-0.05 m) when compared to layers 0.05-0.10 and 0.10-0.20 m, which indicates that the pasture management and cattle trampling negatively affect the physical quality of the pastures. For field capacity and wilting point the average values were observed in Pasture 4 (more degraded), which caused higher values for water availability. According to the principal components analysis, except for SOM at 0.20-0.40 m, all variables studied presented correlation above 0.6. From grouping analysis, we separated 3 groups: Forest; Capoeiras 1 and Capoeira 2 and Pastures 1 to 4.
Palavras-Chave:  Soil physical attributes.
Thesagro:  Água do Solo; Matéria Orgânica; Qualidade; Solo.
Thesaurus Nal:  Soil organic matter; Soil quality; Soil water.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232805/1/Physical-attributes-and-organic-material-in-pastures-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS21020 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/04/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SPRICIGO, P. C.; FREITAS, T. P.; PURGATTO, E.; FERREIRA, M. D.; CORREA, D. S.; BAI, J.; BRECHT, J. K.
Afiliação:  MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Visually imperceptible mechanical damage of harvested tomatoes changes ethylene production, color, enzyme activity, and volatile compounds profile.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Postharvest Biology and Technology, v. 176, a. 111503, 2021.
Páginas:  1 - 9
ISSN:  0925-5214
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2021.111503
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Improper postharvest handling often impairs horticultural quality even when damage is visually imperceptible. In this study, tomato fruit were subjected to controlled compressive forces (196.13 N) and the effects of this mechanical damage were evaluated. The following parameters were assessed: production of CO2, ethylene (C2H4), color, enzymatic activity (LOX, HPL and ADH) and volatile compounds. Ethylene production increased in tomatoes subjected to compression. Damaged tomatoes were unable to develop the typical red color when compared to the control fruit and showed a transient increase in the activity of the enzymes LOX, HPL and ADH. The imperceptible damage applied to tomatoes modified the profile of volatile compounds produced by the fruit, reducing the emission of compounds perceived as fruity and sweet.
Palavras-Chave:  Lycopersicum esculentum; Postharvest; Quality.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17762 - 1UPCAP - DDPROCI.21/242021/24
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