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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/06/2020 |
Data da última atualização: |
08/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, E. S. S. de; BIASOTO, A. C. T.; NASSUR, R. de C. M. R.; BARROS, A. P. A.; LEAO, P. C. de S.; LIMA, R. da S.; CAMARGO, A. C. de; MAMEDE, M. E. de O. |
Afiliação: |
Erika Samantha Santos de Carvalho; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Rita de Cássia Mirela Resende Nassur; Ana Paula André Barros; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; Renan da Silva Lima; Adriano Costa de Camargo; Maria Eugênia de Oliveira Mamede. |
Título: |
Physicochemical characteristics, phenolic profile, and antioxidant capacity of Syrah tropical wines: effects of vineyard management practices. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Bioactives, v. 9, p. 70-78, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study evaluated the influence of training systems and rootstocks on the quality of Syrah tropical wines, produced at São Francisco Valley, Brazil. For this purpose, physicochemical characteristics, phenolic composition, and antioxidant activity were assessed in wines produced with grapes grown under divided trellis system (lyre) and esparlier or vertical shoot position (VSP) training systems, grafted on IAC 572, IAC 766 and Paulsen 1103 rootsotcks and harvested at two different periods. Harvest season had the strongest influence on wine quality, followed by the rootstock. Regardless of the training system and climatic variability between the harvests, the use of the IAC 766 rootstock led to wines with higher alcohol, anthocyanins contents and color intensity. The interaction between the espalier training system and the rootstock IAC 766 resulted in higher flavonol content, phenolic acids, and malvidin-3-O-glucoside, which was detected as the major phenolic as quantified by HPLC. This wine also presented significant levels of procyanidins A2 and B2, which showed a positive correlation with the antioxidant activity. |
Palavras-Chave: |
Atividade antioxidante; Composição físico-química. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Porta Enxerto; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidant activity; Phenolic compounds; Physicochemical properties. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
13/07/2018 |
Data da última atualização: |
29/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, T. M.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; SILVA, E. de O.; SILVEIRA, M. R. S. da; MIRANDA, M. R. A. de; LOPES, M. M. A.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
Talita M. Santos, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Engenharia Química; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; EBENEZER DE OLIVEIRA SILVA, CNPAT; MARCIA REGIA SOUZA DA SILVEIRA, CNPAT; Maria Raquel A. de Miranda, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular; Mônica M.A. Lopes, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPAT. |
Título: |
Enhancing storage stability of guava with tannic acid-crosslinked zein coatings. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 257, p. 252-258, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Reticulação; Revestimento comestível. |
Thesagro: |
Pós-Colheita. |
Thesaurus NAL: |
Crosslinking; Phenolic acids; Pigments; Proteins. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00782naa a2200265 a 4500 001 2093249 005 2019-01-29 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, T. M. 245 $aEnhancing storage stability of guava with tannic acid-crosslinked zein coatings.$h[electronic resource] 260 $c2018 650 $aCrosslinking 650 $aPhenolic acids 650 $aPigments 650 $aProteins 650 $aPós-Colheita 653 $aReticulação 653 $aRevestimento comestível 700 1 $aSOUZA FILHO, M. de S. M. de 700 1 $aSILVA, E. de O. 700 1 $aSILVEIRA, M. R. S. da 700 1 $aMIRANDA, M. R. A. de 700 1 $aLOPES, M. M. A. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 773 $tFood Chemistry$gv. 257, p. 252-258, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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