Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/06/2020
Data da última atualização:  08/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, E. S. S. de; BIASOTO, A. C. T.; NASSUR, R. de C. M. R.; BARROS, A. P. A.; LEAO, P. C. de S.; LIMA, R. da S.; CAMARGO, A. C. de; MAMEDE, M. E. de O.
Afiliação:  Erika Samantha Santos de Carvalho; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Rita de Cássia Mirela Resende Nassur; Ana Paula André Barros; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; Renan da Silva Lima; Adriano Costa de Camargo; Maria Eugênia de Oliveira Mamede.
Título:  Physicochemical characteristics, phenolic profile, and antioxidant capacity of Syrah tropical wines: effects of vineyard management practices.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Bioactives, v. 9, p. 70-78, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study evaluated the influence of training systems and rootstocks on the quality of Syrah tropical wines, produced at São Francisco Valley, Brazil. For this purpose, physicochemical characteristics, phenolic composition, and antioxidant activity were assessed in wines produced with grapes grown under divided trellis system (lyre) and esparlier or vertical shoot position (VSP) training systems, grafted on IAC 572, IAC 766 and Paulsen 1103 rootsotcks and harvested at two different periods. Harvest season had the strongest influence on wine quality, followed by the rootstock. Regardless of the training system and climatic variability between the harvests, the use of the IAC 766 rootstock led to wines with higher alcohol, anthocyanins contents and color intensity. The interaction between the espalier training system and the rootstock IAC 766 resulted in higher flavonol content, phenolic acids, and malvidin-3-O-glucoside, which was detected as the major phenolic as quantified by HPLC. This wine also presented significant levels of procyanidins A2 and B2, which showed a positive correlation with the antioxidant activity.
Palavras-Chave:  Atividade antioxidante; Composição físico-química.
Thesagro:  Composto Fenólico; Porta Enxerto; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Antioxidant activity; Phenolic compounds; Physicochemical properties.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59143 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  13/07/2018
Data da última atualização:  29/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTOS, T. M.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; SILVA, E. de O.; SILVEIRA, M. R. S. da; MIRANDA, M. R. A. de; LOPES, M. M. A.; AZEREDO, H. M. C. de.
Afiliação:  Talita M. Santos, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Engenharia Química; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; EBENEZER DE OLIVEIRA SILVA, CNPAT; MARCIA REGIA SOUZA DA SILVEIRA, CNPAT; Maria Raquel A. de Miranda, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular; Mônica M.A. Lopes, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPAT.
Título:  Enhancing storage stability of guava with tannic acid-crosslinked zein coatings.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 257, p. 252-258, 2018.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Reticulação; Revestimento comestível.
Thesagro:  Pós-Colheita.
Thesaurus NAL:  Crosslinking; Phenolic acids; Pigments; Proteins.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT15629 - 1UPCAP - DD2018.0203
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional