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Registros recuperados : 3 | |
1. | | MONTEIRO, C. M. de O; KOLLER, W. W.; REIS, E. S. dos; VEGA, D. da S. M.; SILVA, N. J. de J. Correlação entre umidade, temperatura e número de besouros coprófagos (Coleoptera, Scarabaeidea) nas pastagens da Embrapa Gado de Leite. In:CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: anais. Viçosa, MG: UFV, 2008. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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2. | | DERESZ, F.; MARTINS, C. E.; FREITAS, A. F. de; ROCHA, W. S. D. da; SILVA, N. J. de J.; MORAIS, T. A. de; VEGA, D. da S. M. Suplementação concentrada e o peso e o escore de vacas mestiças em pastagens de capim-elefante durante a época chuvosa. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5., 2008, Aracaju. Anais... Aracaju: SNPA, 2008. 1 CD. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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3. | | DERESZ, F.; MARTINS, C. E.; FREITAS, A. F. de; ROCHA, W. S. D. da; SILVA, N. J. de J.; VEGA, D. da S. M.; MORAIS, T. A. de. Suplementação concentrada e a produção de leite de vacas mestiças em pastagens de capim-elefante durante a época chuvosa. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5., 2008, Aracaju. Anais... Aracaju: SNPA, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 3 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Algodão. Para informações adicionais entre em contato com cnpa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
17/08/2017 |
Data da última atualização: |
22/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
VASCONCELOS, N. F.; FEITOSA, J. P. DE A.; GAMA, F. M. P. DA; MORAIS, J. P. S.; ANDRADE, F. K.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; ROSA, M. de F. |
Afiliação: |
NIÉDJA FITTIPALDI VASCONCELOS, Departamento de Química, Universidade Federal do Ceará (UFC); JUDITH PESSOA DE ANDRADE FEITOSA, Departamento de Química, Universidade Federal do Ceará (UFC); FRANCISCO MIGUEL PORTELA DA GAMA, Centro de Engenharia Biológica CEB, Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia (IBB), Departamento de Engenharia Biológica, Universidade do Minho, Campus de Gualtar; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; FABIA KARINE ANDRADE, Embrapa Agroindústria Tropical; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT. |
Título: |
Bacterial cellulose nanocrystals produced under different hydrolysis conditions: properties and morphological features. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Carbohydrate Polymers, v. 155, p. 425-431, 2017. |
DOI: |
10.1016/j.carbpol.2016.08.090 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bacterial cellulose (BC) is a polymer with interesting physical properties owing to the regular and uniformstructure of its nanofibers, which are formed by amorphous (disordered) and crystalline (ordered) regions.Through hydrolysis with strong acids, it is possible to transform BC into a stable suspension of cellulosenanocrystals, adding new functionality to the material. The aim of this work was to evaluate the effectsof inorganic acids on the production of BC nanocrystals (BCNCs). Acid hydrolysis was performed usingdifferent H2SO4concentrations and reaction times, and combined hydrolysis with H2SO4and HCl wasalso investigated. The obtained cellulose nanostructures were needle-like with lengths ranging between622 and 1322 nm, and diameters ranging between 33.7 and 44.3 nm. The nanocrystals had a crystallinityindex higher than native BC, and all BCNC suspensions exhibited zeta potential moduli greater than30 mV, indicating good colloidal stability. The mixture of acids resulted in improved thermal stabilitywithout decreased crystallinity. |
Palavras-Chave: |
Bacterial cellulose; Cellulose nanocrystals; Celulose bacteriana; Nanocristais de celulose. |
Thesagro: |
Ácido Clorídrico; Ácido Sulfúrico; Hidrolise. |
Thesaurus NAL: |
hydrochloric acid; hydrolysis; sulfuric acid. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02072naa a2200325 a 4500 001 2083533 005 2018-02-22 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.carbpol.2016.08.090$2DOI 100 1 $aVASCONCELOS, N. F. 245 $aBacterial cellulose nanocrystals produced under different hydrolysis conditions$bproperties and morphological features.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aBacterial cellulose (BC) is a polymer with interesting physical properties owing to the regular and uniformstructure of its nanofibers, which are formed by amorphous (disordered) and crystalline (ordered) regions.Through hydrolysis with strong acids, it is possible to transform BC into a stable suspension of cellulosenanocrystals, adding new functionality to the material. The aim of this work was to evaluate the effectsof inorganic acids on the production of BC nanocrystals (BCNCs). Acid hydrolysis was performed usingdifferent H2SO4concentrations and reaction times, and combined hydrolysis with H2SO4and HCl wasalso investigated. The obtained cellulose nanostructures were needle-like with lengths ranging between622 and 1322 nm, and diameters ranging between 33.7 and 44.3 nm. The nanocrystals had a crystallinityindex higher than native BC, and all BCNC suspensions exhibited zeta potential moduli greater than30 mV, indicating good colloidal stability. The mixture of acids resulted in improved thermal stabilitywithout decreased crystallinity. 650 $ahydrochloric acid 650 $ahydrolysis 650 $asulfuric acid 650 $aÁcido Clorídrico 650 $aÁcido Sulfúrico 650 $aHidrolise 653 $aBacterial cellulose 653 $aCellulose nanocrystals 653 $aCelulose bacteriana 653 $aNanocristais de celulose 700 1 $aFEITOSA, J. P. DE A. 700 1 $aGAMA, F. M. P. DA 700 1 $aMORAIS, J. P. S. 700 1 $aANDRADE, F. K. 700 1 $aSOUZA FILHO, M. de S. M. de 700 1 $aROSA, M. de F. 773 $tCarbohydrate Polymers$gv. 155, p. 425-431, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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