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Registros recuperados : 11 | |
3. | | PEREZ, J. B.; SOUZA, R. S. C. de; ANTONIASSI, R.; BIZZO, H. R.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F. Perfil de ácidos graxos em cultivares de capim elefante utilizados na alimentação de vacas leiteiras. In: REUNIãO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUíMICA, 33., 2010, Águas de Lindóia. Anais... Águas de Lindóia: SBQ, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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4. | | PEREZ, J. B.; SOUZA, R. S. C. de; ANTONIASSI, R.; BIZZO, H. R.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F. Perfil de ácidos graxos em cultivares de capim elefante utilizados na alimentação de vacas leiteiras. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 33., 2010, Águas de Lindóia. A Química construindo um futuro melhor. São Paulo: Sociedade Brasileira de Química, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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5. | | CAMARGO, A. P.; SOUZA, R. S. C. de; JOSE, J.; GERHARDT, I. R.; DANTE, R. A.; MUKHERJEE, S.; HUNTEMANN, M.; KYRPIDES, N. C.; CARAZZOLLE, M. F.; ARRUDA, P. Plant microbiomes harbor potential to promote nutrient turnover in impoverished substrates of a Brazilian biodiversity hotspot. The ISME Journal, v. 17, n. 3, p. 354-370, Mar. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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6. | | SOUZA, R. S. C. de; TONON, R. V.; STEPHAN, M. P.; SILVA, C. M.; PENTEADO, A. L.; CABRAL, L. M. C.; KUROZAWA, L. E. Avaliação do potencial antioxidante de proteínas do soro de leite concentradas por ultrafiltração e hidrolisadas por diferentes proteases comerciais. Brazilian Journal of Food Technology, v. 22, e2018021, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Meio Ambiente. |
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7. | | YASSITEPE, J. E. de C. T.; DANTE, R. A.; GERHARDT, I. R.; FERNANDES, F. R.; SOUZA, R. S. C. de; SILVA, V. C. H. da; RIBEIRO, A. P.; SILVA, M. J. da; ARRUDA, P. Centro de pesquisa em genômica aplicada a mudanças climáticas. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da (org.). Estratégias de adaptação às mudanças do clima dos sistemas agropecuários brasileiros. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 62-63. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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8. | | YASSITEPE, J. E. de C. T.; DANTE, R. A.; GERHARDT, I. R.; FERNANDES, F. R.; SOUZA, R. S. C. de; ARMANHI, J. S. L.; SILVA, V. C. H. da; RIBEIRO, A. P.; SILVA, M. J. da; ARRUDA, P. Genômica aplicada às mudanças climáticas: biotecnologia para a agricultura digital. In: MASSRUHÁ, S. M. F. S.; LEITE, M. A. de A.; OLIVEIRA, S. R. de M.; MEIRA, C. A. A.; LUCHIARI JUNIOR, A.; BOLFE, E. L. (Ed.). Agricultura digital: pesquisa, desenvolvimento e inovação nas cadeias produtivas. Brasília, DF: Embrapa, 2020. cap. 11, p. 258-276. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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9. | | YASSITEPE, J. E. de C. T.; DANTE, R. A.; GERHARDT, I. R.; FERNANDES, F. R.; SOUZA, R. S. C. de; ARMANHI, J. S. L.; SILVA, V. C. H. da; RIBEIRO, A. P.; SILVA, M. J. da; ARRUDA, P. Genomics applied to climate change: Biotechnology for digital agriculture. In: MASSRUHÁ, S. M. F. S.; LEITE, M. A. de A.; OLIVEIRA, S. R. de M.; MEIRA, C. A. A.; LUCHIARI JUNIOR, A.; BOLFE, E. L. (ed.). Digital agriculture: research, development and innovation in production chains. Brasília, DF: Embrapa, 2023. cap. 11, p. 195-208. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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10. | | YASSITEPE, J. E. de C. T.; DANTE, R. A.; GERHARDT, I. R.; FERNANDES, F. R.; SOUZA, R. S. C. de; SILVA, V. C. H. da; RIBEIRO, A. P.; SILVA, M. J. da; ARRUDA, P. Genomics applied to climate change research center. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W . G. da (ed.). Adapting to climate change: strategies for Brazilian agricultural and livestock systems. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 62-63. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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11. | | CAMARGO, A. P.; SOUZA, R. S. C. de; COSTA, P. de B.; GERHARDT, I. R.; DANTE, R. A.; TEODORO, G. S.; ABRAHÃO, A.; LAMBERS, H.; CARAZZOLLE, M. F.; HUNTEMANN, M.; CLUM, A.; FOSTER, B.; FOSTER, B.; ROUX, S.; PALANIAPPAN, K.; VARGHESE, N.; MUKHERJEE, S.; REDDY, T. B. K.; DAUM, C.; COPELAND, A.; CHENM U, M. A.; IVANOVA, N. N.; KYRPIDES, N. C.; PENNACCHIO, C.; ELOE-FADROSH, E. A.; ARRUDA, P.; OLIVEIRA, R. S. Microbiomes of Velloziaceae from phosphorus-impoverished soils of the campos rupestres, a biodiversity hotspot. Scientific Data, v. 6, p. 1-11, 2019. Article number: 140. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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Registros recuperados : 11 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
01/12/2021 |
Data da última atualização: |
03/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ARMANHI, J. S. L.; SOUZA, R. S. C. de; BIAZOTTI, B. B.; YASSITEPE, J. E. de C. T.; ARRUDA, P. |
Afiliação: |
JADERSON SILVEIRA LEITE ARMANHI, UNICAMP; RAFAEL SOARES CORREA DE SOUZA, UNICAMP; BÁRBARA BORT BIAZOTTI, UNICAMP; JULIANA ERIKA DE C T YASSITEPE, CNPTIA; PAULO ARRUDA, UNICAMP. |
Título: |
Modulating drought stress response of maize by a synthetic bacterial community. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers in Microbiology, v. 12, p. 1-16, Oct. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.747541 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Article 747541. |
Conteúdo: |
Plant perception and responses to environmental stresses are known to encompass a complex set of mechanisms in which the microbiome is involved. Knowledge about plant physiological responses is therefore critical for understanding the contribution of the microbiome to plant resilience. However, as plant growth is a dynamic process, a major hurdle is to find appropriate tools to effectively measure temporal variations of different plant physiological parameters. Here, we used a non-invasive real-time phenotyping platform in a one-to-one (plant-sensors) set up to investigate the impact of a synthetic community (SynCom) harboring plant-beneficial bacteria on the physiology and response of three commercial maize hybrids to drought stress (DS). SynCom inoculation significantly reduced yield loss and modulated vital physiological traits. SynCom-inoculated plants displayed lower leaf temperature, reduced turgor loss under severe DS and a faster recovery upon rehydration, likely as a result of sap flow modulation and better water usage. Microbiome profiling revealed that SynCom bacterial members were able to robustly colonize mature plants and recruit soil/seed-borne beneficial microbes. The high-resolution temporal data allowed us to record instant plant responses to daily environmental fluctuations, thus revealing the impact of the microbiome in modulating maize physiology, resilience to drought, and crop productivity. |
Palavras-Chave: |
Drought stress; Fenotipagem de planta; Maize; PGP; Plant growth-promoting; Plant microbiome; Plant phenotyping; SynCom; Synthetic microbial community; Tolerância à seca. |
Thesagro: |
Bactéria. |
Thesaurus NAL: |
Drought tolerance; Microbiome; Stress tolerance. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228318/1/AP-Modulating-drought-stress-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02492naa a2200361 a 4500 001 2136882 005 2021-12-03 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3389/fmicb.2021.747541$2DOI 100 1 $aARMANHI, J. S. L. 245 $aModulating drought stress response of maize by a synthetic bacterial community.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArticle 747541. 520 $aPlant perception and responses to environmental stresses are known to encompass a complex set of mechanisms in which the microbiome is involved. Knowledge about plant physiological responses is therefore critical for understanding the contribution of the microbiome to plant resilience. However, as plant growth is a dynamic process, a major hurdle is to find appropriate tools to effectively measure temporal variations of different plant physiological parameters. Here, we used a non-invasive real-time phenotyping platform in a one-to-one (plant-sensors) set up to investigate the impact of a synthetic community (SynCom) harboring plant-beneficial bacteria on the physiology and response of three commercial maize hybrids to drought stress (DS). SynCom inoculation significantly reduced yield loss and modulated vital physiological traits. SynCom-inoculated plants displayed lower leaf temperature, reduced turgor loss under severe DS and a faster recovery upon rehydration, likely as a result of sap flow modulation and better water usage. Microbiome profiling revealed that SynCom bacterial members were able to robustly colonize mature plants and recruit soil/seed-borne beneficial microbes. The high-resolution temporal data allowed us to record instant plant responses to daily environmental fluctuations, thus revealing the impact of the microbiome in modulating maize physiology, resilience to drought, and crop productivity. 650 $aDrought tolerance 650 $aMicrobiome 650 $aStress tolerance 650 $aBactéria 653 $aDrought stress 653 $aFenotipagem de planta 653 $aMaize 653 $aPGP 653 $aPlant growth-promoting 653 $aPlant microbiome 653 $aPlant phenotyping 653 $aSynCom 653 $aSynthetic microbial community 653 $aTolerância à seca 700 1 $aSOUZA, R. S. C. de 700 1 $aBIAZOTTI, B. B. 700 1 $aYASSITEPE, J. E. de C. T. 700 1 $aARRUDA, P. 773 $tFrontiers in Microbiology$gv. 12, p. 1-16, Oct. 2021.
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Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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