Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/12/2021
Data da última atualização:  08/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. de S.; CALADO, V.; TONON, R. V.
Afiliação:  PAMELA F. M. PEREIRA, UFRJ; PAULO H. DE SOUSA PICCIANI, UFRJ; VERÔNICA CALADO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Electrical gas sensors for meat freshness assessment and quality monitoring: A review.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Trends in Food Science & Technology, v. 118, p. 36-44, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: The simple methods for Freshness assessment have been gained attention in the last years, mainly in case of highly perishable food products as those delivered by the meat sector. Furthermore, the growing demand for fresh and safe food makes the development of reliable, low-cost and time-saving methods for freshness investigation an important need. In this context, gas sensors represent a valuable tool to food freshness and quality monitoring, avoiding the supply and consumption of rotten meat products, which may be associ-ated with foodborne diseases. Scope and approach: The present work gives an overview of the existing gas sensors applied to meat quality monitoring, with emphasis on a particular class of gas sensors, the electrical gas sensors. This type of sensors has been shown to have a promissory interface with wireless technologies, such as the existing NFC (near field communication) and RFID (radio frequency identification) sensor tags, which may lead to meat quality and safety assurance at consumers? level. Key findings and conclusions: The presented literature studies demonstrated that the electrical properties of different materials have been exploited for the development of gas sensors. The implementation of electrical gas sensors interfaced with wireless is a promising technology in the near future because of the possibility of a rapid and accessible meat quality monitoring.
Palavras-Chave:  Electrical gas sensors; Freshness assessment; Meat sector; Quality monitoring; Safety.
Thesaurus Nal:  Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15246 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  19/09/2023
Data da última atualização:  19/09/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  YASSITEPE, J. E. de C. T.; DANTE, R. A.; GERHARDT, I. R.; FERNANDES, F. R.; SOUZA, R. S. C. de; ARMANHI, J. S. L.; SILVA, V. C. H. da; RIBEIRO, A. P.; SILVA, M. J. da; ARRUDA, P.
Afiliação:  JULIANA ERIKA DE C T YASSITEPE, CNPTIA; RICARDO AUGUSTO DANTE, CNPTIA; ISABEL RODRIGUES GERHARDT, CNPTIA; FERNANDA RAUSCH FERNANDES, CNPTIA; RAFAEL SOARES CORREA DE SOUZA, Unicamp, GCCRC; JADERSON SILVEIRA LEITE ARMANHI, Unicamp, GCCRC; VIVIANE CRISTINA HEINZEN DA SILVA, Unicamp, GCCRC; ANA PAULA RIBEIRO, Unicamp, GCCRC; MÁRCIO JOSÉ DA SILVA, Unicamp, GCCRC; PAULO ARRUDA, Unicamp, GCCRC.
Título:  Genomics applied to climate change: Biotechnology for digital agriculture.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: MASSRUHÁ, S. M. F. S.; LEITE, M. A. de A.; OLIVEIRA, S. R. de M.; MEIRA, C. A. A.; LUCHIARI JUNIOR, A.; BOLFE, E. L. (ed.). Digital agriculture: research, development and innovation in production chains. Brasília, DF: Embrapa, 2023. cap. 11, p. 195-208.
ISBN:  978-65-89957-72-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Introduction. The GCCRC research pipeline: Discovery of genes and microorganisms; Proof of concept; Enhancement, large-scale testing, pre-release and release. Final considerations.
Palavras-Chave:  Agricultura digital; Centro de Pesquisa em Genômica Aplicada às Mudanças Climáticas; Digital agriculture; Genômica; Mudanças climáticas.
Thesagro:  Agricultura; Biotecnologia.
Thesaurus NAL:  Agriculture; Biotechnology; Climate change; Genomics.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156765/1/LV-Digital-agriculture-2023-cap11.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA21815 - 1UMTPL - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional