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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  11/05/2023
Data da última atualização:  04/08/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  LIMA, J. P.; DIAS, A. G.; GOMES, F. dos S.; PENHA, E. das M.
Afiliação:  JANINE PASSOS LIMA, CTAA; ANDRÉ GONÇALVES DIAS, Beverage Technology, Independent Consultant; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; EDMAR DAS MERCES PENHA, CTAA.
Título:  South American fermented fruit-based products.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: ADEBO, O. A.; CHINMA, C. E.; OBADINA. A; O.; GOMES, A. S.. PANDA, S. K.; GAN, R.-,Y. (Ed.). Indigenous Fermented Foods for the Tropics. Academic Press, 2023. cap. 15, p. 245-264.
DOI:  https://doi.org/10.1016/B978-0-323-98341-9.00020-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fermentation has been used for millennia to preserve food and beverages, as well as improve their flavor. Industrial fermentation by probiotic microorganisms such as lactic acid bacteria has been used since the 1930s, turning fermented milk into a widely consumed beverage worldwide. Probiotic products in the Brazilian and South American markets are common of dairy origin, which limit consumption by people who cannot or do not enjoy consuming milk and dairy products. Consumers? emerging demand for functional nonalcoholic and non-dairy fermented beverages has driven the market to increase the production of kombuchas and fermented fruit juices in South America, including Brazil. This chapter presents the emerging market growth of kombuchas both worldwide and in South America and discusses some relevant aspects of their production and regulatory framework. The chapter also presents and discusses the development of an innovative fermented whole apple juice-based drink with probiotics in four formulations. Two probiotic microorganisms, Lactobacillus acidophilus, and Saccharomyces boulardii, were used to develop these fermented apple juice drinks. The chapter ends by presenting and discussing the alleged health benefits of these drinks and the importance of further research of the passage of probiotic microorganisms through the human gastrointestinal tract.
Palavras-Chave:  Probiotic fermented beverage; Probiótico; Saccharomyces boulardii; SCOBY; Suco integral; Whole apple juice.
Thesagro:  Bebida; Fermentação; Maçã; Suco de Fruta; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Apple juice; Beverages; Fermentation; Food technology; Kombucha; Lactobacillus acidophilus; Probiotics.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15483 - 1UPCPL - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  06/10/2022
Data da última atualização:  13/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  JARDIM, A. M. da R. F; SANTOS, H. R. B.; ALVES, H. K. M. N.; SILVA, S. L. F.; SOUZA, L. S. B. de; ARAÚJO JÚNIOR, G. do N.; SOUZA, M. de S.; ARAUJO, G. G. L. de; SOUZA, C. A. A. de; SILVA, T. G. F. da.
Afiliação:  ALEXANDRE MANIÇOBA DA ROSA FERRAZ JARDIM, UFRPE; HUGO RAFAEL BENTZEN SANTOS, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE; HYGOR KRISTOPH MUNIZ NUNES ALVES, UFRPE; SERGIO LUIZ FERREIRA SILVA, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE; LUCIANA SANDRA BASTOS DE SOUZA, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE; GEORGE DO NASCIMENTO ARAÚJO JÚNIOR, UFRPE; MARCONDES DE SÁ SOUZA, UFRPE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; CARLOS ANDRÉ ALVES DE SOUZA, UFRPE; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE.
Título:  Genotypic differences relative photochemical activity, inorganic and organic solutes and yield performance in clones of the forage cactus under semi-arid environment.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Plant Physiology and Biochemistry, v. 162, p. 421-430, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2021.03.011
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Plants with the crassulacean acid metabolism commonly present good adaptation to arid and semi-arid environments, but it highly depends on the type of species. In this study, chlorophyll fluorescence, the concentration of inorganic and organic solutes and the productive performance were evaluated along with their relationships in different clones of the genera Opuntia and Nopalea. The experiment was conducted from 2016 to 2018. Four clones of genus Opuntia were evaluated: ?Orelha de Elefante Mexicana? (OEM), ?Orelha de Elefante Africana? (OEA), V19 and F8; and two clones of genus Nopalea: ?IPA Sert?ania? and ?Miúda?. The experiment was arranged in a randomised block design, with six treatments and three replications. The following parameters were measured when harvesting: initial, maximum and variable fluorescence; the quantum yield of PSII (Fv/Fm); light-induction curves of the photochemical parameters (ΔF/Fm?, qP, NPQ and ETR); the chlorophyll and carotenoid content; carbohydrates; the sodium (Na+) and potassium (K+) content; morphometry; and dry matter accumulation. The values for the effective quantum yield of PSII (ΔF/Fm?) and the alterations in photochemical quenching were higher in the OEM clone (P < 0.05). There was a difference between clones for non-photochemical quenching, with the F8 clone having the highest values. The Fv/Fm was 0.87 for the OEM. ?IPA Sert?ania? obtained the greatest Chl a/b, and the highest values for carbohydrate concentration were f... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Nopalea; Semiárido.
Thesagro:  Características Agronômicas; Carboidrato; Clorofila; Palma Forrageira; Pastagem.
Thesaurus NAL:  Carbohydrates; Chlorophyll; Opuntia; Pastures.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60095 - 1UPCAP - DD
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