|
|
Registros recuperados : 61 | |
21. | | BRESSANIN, L. A.; DINIZ, A. A. M.; SOUZA, K. R. D. de; FLORENTINO, L. A.; SILVA, A. B. da; MAGALHAES, P. C.; PASQUAL, M.; SOUZA, T. C. de. Diazotrophic bacteria improve Hymenaea courbaril seedlings growth and survival in iron mine tailings. Journal of Environmental Management, v. 321, 115985, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
22. | | AVILA, R. G.; MAGALHAES, P. C.; SILVA, E. M. da; SOUZA, K. R. D. de; CAMPOS, C. N.; ALVARENGA, A. A. de; SOUZA, T. C. de. Application of silicon to irrigated and water deficit sorghum plants increases yield via the regulation of primary, antioxidant, and osmoregulatory metabolism. Agricultural Water Management, v. 255, 107004, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
23. | | CARVALHAIS, M. C.; BRESSANIN, L. A.; MAGALHAES, P. C.; SANTOS FILHO, P. R. dos; SOUZA, K. R. D.; SOUZA, T. C. de. Aplicação foliar de quitosana e seus derivados promove a resposta antioxidante de híbrido de milho sob déficit hídrico. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. p. 92. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
24. | | VERONEZE JÚNIOR, V.; MARTINS, M.; MC LEOD, L.; SOUZA, K. R. D.; SANTOS FILHO, P. R.; MAGALHAES, P. C.; CARVALHO, D. T.; SANTOS, M. H.; SOUZA, T. C. Leaf application of chitosan and physiological evaluation of maize hybrids contrasting for drought tolerance under water restriction. Brazilian Journal of Biology, v. 80, n. 3 p. 631-640, 2020. Publicado online em 2019. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
25. | | BARBOSA, J. N.; BORÉM, F. M.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; OLIVEIRA, V. C. de; SOUZA, K. R. Fatores climáticos e a espacialização dos cafés do Estado de Minas Gerais e sua relação com a qualidade da bebida. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS DE CAFEEIROS, 35., 2009, Araxá. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
| |
26. | | BARBOSA, J. N.; BORÉM, F. M.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; OLIVEIRA, V. C. de; SOUZA, K. R. Fatores climáticos e a espacialização dos cafés do Estado de Minas Gerais e sua relação com a qualidade da bebida. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS DE CAFEEIROS, 35., 2009, Araxá. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
27. | | CAMPOS, N. A.; ALVES, J. D.; SOUZA, K. R. D. de; PORTO, B. N.; MAGALHAES, M. M.; SILVA, G. J. da; PAIVA, L. V. Evolution of aerenchyma formation in a maize breeding program. Plant Omics Journal, v. 9, n. 1, p. 19-25, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
28. | | LIMA, M. F.; INOUE-NAGATA, A. K.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; SOUZA, K. R. R.; ULHOA, A. B.; FERRAZ, R. M. Detection, occurrence and natural incidence of pepper mild mottle virus (PMMON) in hot peppers in Brazil. Acta Horticulture, v. 917, p. 269-273, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
29. | | ESTEVES, G. de F.; BRESSANIN, L. A.; SOUZA, K. R. D. de; PASQUAL, M.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de. Millet, maize and sorghum grow typically on Samarco?s mining tailings. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 17., 2019, Cuiabá. Challenges for plant physiology; Food production and sustanability: [abstracts]. Rio Claro, SP: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
30. | | BRANDÃO, I. R.; SILVA, D. M. da; SOUZA, K. R. D. de; VILAS BOAS, L. V.; SILVA, F. M. da; CARVALHO, M. A. de F.; ALVES, J. D. Metabolismo antioxidante de pedúnculos e frutos de Coffea arabica L. com diferentes forças de desprendimento. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curibita. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
| |
31. | | WEBER, L. C.; LOPES, A. C. A.; SOUZA, K. R. R. de; ANDRADE, P. P.; GOMES, A. S.; WEBER, R. R.; NASCIMENTO, W. M. Produção e qualidade de sementes híbridas de berinjela em função do número de frutos por planta. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 28, n. 2, p. S4315-S4318, jul. 2010. CD-ROM. Suplemento. Trabalho apresentado no Congresso Brasileiro de Olericultura, 50., 2010, Guarapari. Cinquenta anos contribuindo para a saúde da população brasileira. Trabalho A2905-T4454. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
32. | | ULHOA, A. B.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; CARVALHO, S. I. C. de; BIANCHETTI, L. de B.; LIMA, M. F.; SOUZA, K. R. R. de. Programa de melhoramento de Capsicum na EMBRAPA: caracterização morfologica e agronômica de pimentas do grupo habanero. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS; WORKSHOP EM BIOPROSPECÇÃO E CONSERVAÇÃO DE PLANTAS NATIVAS DO SEMI-ÁRIDO, 3.; WORKSHOP INTERNACIONAL SOBRE BIOENERGIA E MEIO AMBIENTE, 2010, Salvador. Bancos de germoplasma: descobrir a riqueza, garantir o futuro: anais. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2010. CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
33. | | ULHOA, A. B.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; CARVALHO, S. I. C. de; BIANCHETTI, L. de B.; LIMA, M. F.; SOUZA, K. R. R. de. Programa de melhoramento de Capsicum na EMBRAPA: caracterização morfológica e agronômica preliminar de pimentas do grupo malagueta (Capsicum frutescens L.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS; WORKSHOP EM BIOPROSPECÇÃO E CONSERVAÇÃO DE PLANTAS NATIVAS DO SEMI-ÁRIDO, 3.; WORKSHOP INTERNACIONAL SOBRE BIOENERGIA E MEIO AMBIENTE, 2010, Salvador. Bancos de germoplasma: descobrir a riqueza, garantir o futuro: anais. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2010. CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
34. | | ULHOA, A. B.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; CARVALHO, S. I. C. de; BIANCHETTI, L. de B.; LIMA; LIMA, M. F.; AMARO, G. B.; SOUZA, K. R. R. de. Programa de melhoramento de Capsicum na Embrapa: caracterização preliminar morfológica e agronômica de pimenta no grupo malagueta. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
35. | | SOUZA, K. R. R. de; WEBER, L. C.; FERRAZ, R. M.; CARVALHO, S. I. C. de; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; MELO, W. F. de. Programa de melhoramento de pimenta na Embrapa: inexistência de dormência em sementes de pimenta Cumari verdadeira. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 28, n. 2, p. S4343-S4346, jul. 2010. CD-ROM. Suplemento. Trabalho apresentado no Congresso Brasileiro de Olericultura, 50., 2010, Guarapari. Cinquenta anos contribuindo para a saúde da população brasileira. Trabalho A2920-T4467. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
38. | | SOUZA, C. G.; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C.; VOLPATO, M. M. L.; ANDRADE, L. N. de; SOUZA, K. R. Relação espaço temporal da cafeicultura com as áreas de preservação permanente na Região de Três Pontas, Minas Gerais. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
| |
39. | | BRESSANIN, L. A.; DIAS, R. C.; ESTEVES, G. de F.; SOUZA, K. R. D. de; PASQUAL, M.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de. Seed priming improves initial growth in maize cultivated on mine tailings. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 17., 2019, Cuiabá. Challenges for plant physiology; Food production and sustanability: [abstracts]. Rio Claro, SP: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2019. p. 242. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
Registros recuperados : 61 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
12/08/2014 |
Data da última atualização: |
08/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ARAÚJO, J. R.; ARCHANJO, B. S.; SOUZA, K. R. de; kwapinski, w.; FALCÃO, N. P. S.; NOVOTNY, E. H.; ACHETE, C. A. |
Afiliação: |
Joyce R. Araujo, Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia; Braulio S. Archanjo, Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia; Katia R. de Souza, Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia; Witold Kwapinski, Department of Chemical and Environmental Science, University of Limerick; Newton P. S. Falcão, Departamento de Ciências Agronômicas, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus.; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; Carlos A. Achete, Universidade Federal do Rio de Janeiro. |
Título: |
Selective extraction of humic acids from an anthropogenic Amazonian dark earth and from a chemically oxidized charcoal. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Biology and Fertility of Soils, v. 50, n. 8, p. 1223-1232, 2014. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s00374-014-0940-9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Spectroscopic techniques including X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) can identify particular chemical groups of humic acids (HA) from "Terra Preta de Índios" (TPI) or Amazonian dark earth, the highly fertile anthropogenic soil found in the Amazonian region. The high fertility and resilience of these soils cannot be explained by their chemically inert pyrogenic C content alone, but the natural aging of this C generates reactive carboxyl functional groups attached directly to the recalcitrant polycondensed aromatic backbone. Through spectroscopic techniques used in this work, the HA fraction (the alkaline-soluble organic matter that precipitates at low pH) of the TPI soil was compared with humic and fulvic acids, obtained by oxidizing activated charcoal with sodium hypochlorite. The yields recovery of HAlike substances was 12 and 28 wt% by using 10 and 20 cmol L-1 of oxidizing agent, respectively. X-ray photoelectron spectroscopy, energy dispersive X-ray, and solid-state 13C nuclear magnetic resonance (13C NMR) spectroscop Spectroscopic techniques including X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) can identify particular chemical groups of humic acids (HA) from "Terra Preta de Índios" (TPI) or Amazonian dark earth, the highly fertile anthropogenic soil found in the Amazonian region. The high fertility and resilience of these soils cannot be explained by their chemically inert pyrogenic C content alone, but the natural aging of this C generates reactive carboxyl functional groupsattached directly to the recalcitrant polycondensed aromatic backbone. Through spectroscopic techniques used in this work, the HA fraction (the alkaline-soluble organic matter that precipitates at low pH) of the TPI soil was compared with humic and fulvic acids, obtained by oxidizing activated charcoal with sodium hypochlorite. The yields recovery of HAlike substances was 12 and 28 wt% by using 10 and 20 cmol L-1 of oxidizing agent, respectively. X-ray photoelectron spectroscopy, energy dispersive X-ray, and solid-state 13C nuclear magnetic resonance (13C NMR) spectroscopies were used to evaluate the elements and structures present in all samples. XPS C 1 s spectra of HA extracted from TPI soil and from prepared HA showed aromatic structures (C=C and * shake-up satellite peak) bounded to carboxyl groups (COOH). The morphology and polycondensation level of aromatic C were evaluated by scanning electron microscopy (SEM). The similarities of the spectra indicated that the used method was efficient to obtain an organic amendment similar to TPI soil organic matter. MenosSpectroscopic techniques including X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) can identify particular chemical groups of humic acids (HA) from "Terra Preta de Índios" (TPI) or Amazonian dark earth, the highly fertile anthropogenic soil found in the Amazonian region. The high fertility and resilience of these soils cannot be explained by their chemically inert pyrogenic C content alone, but the natural aging of this C generates reactive carboxyl functional groups attached directly to the recalcitrant polycondensed aromatic backbone. Through spectroscopic techniques used in this work, the HA fraction (the alkaline-soluble organic matter that precipitates at low pH) of the TPI soil was compared with humic and fulvic acids, obtained by oxidizing activated charcoal with sodium hypochlorite. The yields recovery of HAlike substances was 12 and 28 wt% by using 10 and 20 cmol L-1 of oxidizing agent, respectively. X-ray photoelectron spectroscopy, energy dispersive X-ray, and solid-state 13C nuclear magnetic resonance (13C NMR) spectroscop Spectroscopic techniques including X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) can identify particular chemical groups of humic acids (HA) from "Terra Preta de Índios" (TPI) or Amazonian dark earth, the highly fertile anthropogenic soil found in the Amazonian region. The high fertility and resilience of these soils cannot be explained by their chemically inert pyrogenic C content alone, but the natural aging of this C generates reactive carboxyl functional g... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ácido húmico; Amazon dark earth; Humic acid. |
Thesaurus NAL: |
terra preta. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 03385naa a2200253 a 4500 001 1992311 005 2021-11-08 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s00374-014-0940-9$2DOI 100 1 $aARAÚJO, J. R. 245 $aSelective extraction of humic acids from an anthropogenic Amazonian dark earth and from a chemically oxidized charcoal.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aSpectroscopic techniques including X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) can identify particular chemical groups of humic acids (HA) from "Terra Preta de Índios" (TPI) or Amazonian dark earth, the highly fertile anthropogenic soil found in the Amazonian region. The high fertility and resilience of these soils cannot be explained by their chemically inert pyrogenic C content alone, but the natural aging of this C generates reactive carboxyl functional groups attached directly to the recalcitrant polycondensed aromatic backbone. Through spectroscopic techniques used in this work, the HA fraction (the alkaline-soluble organic matter that precipitates at low pH) of the TPI soil was compared with humic and fulvic acids, obtained by oxidizing activated charcoal with sodium hypochlorite. The yields recovery of HAlike substances was 12 and 28 wt% by using 10 and 20 cmol L-1 of oxidizing agent, respectively. X-ray photoelectron spectroscopy, energy dispersive X-ray, and solid-state 13C nuclear magnetic resonance (13C NMR) spectroscop Spectroscopic techniques including X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) can identify particular chemical groups of humic acids (HA) from "Terra Preta de Índios" (TPI) or Amazonian dark earth, the highly fertile anthropogenic soil found in the Amazonian region. The high fertility and resilience of these soils cannot be explained by their chemically inert pyrogenic C content alone, but the natural aging of this C generates reactive carboxyl functional groupsattached directly to the recalcitrant polycondensed aromatic backbone. Through spectroscopic techniques used in this work, the HA fraction (the alkaline-soluble organic matter that precipitates at low pH) of the TPI soil was compared with humic and fulvic acids, obtained by oxidizing activated charcoal with sodium hypochlorite. The yields recovery of HAlike substances was 12 and 28 wt% by using 10 and 20 cmol L-1 of oxidizing agent, respectively. X-ray photoelectron spectroscopy, energy dispersive X-ray, and solid-state 13C nuclear magnetic resonance (13C NMR) spectroscopies were used to evaluate the elements and structures present in all samples. XPS C 1 s spectra of HA extracted from TPI soil and from prepared HA showed aromatic structures (C=C and * shake-up satellite peak) bounded to carboxyl groups (COOH). The morphology and polycondensation level of aromatic C were evaluated by scanning electron microscopy (SEM). The similarities of the spectra indicated that the used method was efficient to obtain an organic amendment similar to TPI soil organic matter. 650 $aterra preta 653 $aÁcido húmico 653 $aAmazon dark earth 653 $aHumic acid 700 1 $aARCHANJO, B. S. 700 1 $aSOUZA, K. R. de 700 1 $akwapinski, w. 700 1 $aFALCÃO, N. P. S. 700 1 $aNOVOTNY, E. H. 700 1 $aACHETE, C. A. 773 $tBiology and Fertility of Soils$gv. 50, n. 8, p. 1223-1232, 2014.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|