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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
05/06/2017 |
Data da última atualização: |
08/03/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
MOURA, M. F. C. de. |
Afiliação: |
MARIA FRANCISCA CANOVAS DE MOURA, CNPUV. |
Título: |
A pesquisa na vitivinicultura. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
A Vindima, v. 10, n. 95, p. 08, maio 2017. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Vitivinicultores da região da Campanha Gaúcha querem conseguir o reconhecimento da Indicação de Procedência pela produção de vinhos finos de qualidade. Em busca desse objetivo, produtores e vinícolas uniram-se na Associação dos Produtores de vinhos Finos da Campanha Gaúcha e buscaram a Embrapa e parceiros para avançar na qualificação e na base científica para o reconhecimento da região, Nos dias 3 e 4 de maio foi realizado o I Simpósio de Viticultura e Enologia da Região da Campanha Gaúcha, no auditório da Unipampa, em Santana do Livramento (RS). O evento foi promovido pela Embrapa Uva e Vinho, Ibravin e Associação Vinhos da Campanha Gaúcha. |
Palavras-Chave: |
Indicação de Procedência; Região da Campanha Gaúcha; Vinhos finos. |
Thesagro: |
Vinho; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/160517/1/MOURA-Avindima-V20-N95-P8-20017.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
05/11/2019 |
Data da última atualização: |
13/08/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
VERONEZE JÚNIOR, V.; MARTINS, M.; MC LEOD, L.; SOUZA, K. R. D.; SANTOS FILHO, P. R.; MAGALHAES, P. C.; CARVALHO, D. T.; SANTOS, M. H.; SOUZA, T. C. |
Afiliação: |
Universidade Federal de Alfenas; Universidade Federal de Alfenas; Universidade Federal de Alfenas; Universidade Federal de Alfenas; Universidade Federal de Alfenas; PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; Universidade Federal de Alfenas; Universidade Federal de Viçosa; Universidade Federal de Alfenas. |
Título: |
Leaf application of chitosan and physiological evaluation of maize hybrids contrasting for drought tolerance under water restriction. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Biology, v. 80, n. 3 p. 631-640, 2020. |
DOI: |
10.1590/1519-6984.218391 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Publicado online em 2019. |
Conteúdo: |
It is a fact that the regions that cultivate the most maize crop do not have fully adequate technologies to measure productivity losses caused by irregularities in water availability. The objective of this study was to evaluate the physiological characteristics of maize hybrids tolerant (DKB 390) and sensitive (BRS 1030) to drought, at V5 growth stage and under water restriction, in order to understand the mechanisms involved in the induction of tolerance to drought by chitosan in contrasting maize genotypes. Plants were cultivated in pots at a greenhouse, and chitosan 100 ppm was applied by leaf spraying. The water restriction was imposed for 10 days and then leaf gaseous exchange and chlorophyll fluorescence were evaluated. The tolerant hybrid (DKB 390) showed higher photosynthesis, stomatal conductance, carboxylation efficiency, electron transport rate, and non-photochemical quenching when chitosan was used. Plants from tolerant genotype treated with chitosan were more tolerant to water stress because there were more responsive to the biopolymer. |
Palavras-Chave: |
Estresse hídrico; Fluorescência da clorofila; Têmpera; Troca gasosa. |
Thesagro: |
Zea Mays. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215284/1/Leaf-application.pdf
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Marc: |
LEADER 02004naa a2200301 a 4500 001 2113902 005 2020-08-13 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/1519-6984.218391$2DOI 100 1 $aVERONEZE JÚNIOR, V. 245 $aLeaf application of chitosan and physiological evaluation of maize hybrids contrasting for drought tolerance under water restriction.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aPublicado online em 2019. 520 $aIt is a fact that the regions that cultivate the most maize crop do not have fully adequate technologies to measure productivity losses caused by irregularities in water availability. The objective of this study was to evaluate the physiological characteristics of maize hybrids tolerant (DKB 390) and sensitive (BRS 1030) to drought, at V5 growth stage and under water restriction, in order to understand the mechanisms involved in the induction of tolerance to drought by chitosan in contrasting maize genotypes. Plants were cultivated in pots at a greenhouse, and chitosan 100 ppm was applied by leaf spraying. The water restriction was imposed for 10 days and then leaf gaseous exchange and chlorophyll fluorescence were evaluated. The tolerant hybrid (DKB 390) showed higher photosynthesis, stomatal conductance, carboxylation efficiency, electron transport rate, and non-photochemical quenching when chitosan was used. Plants from tolerant genotype treated with chitosan were more tolerant to water stress because there were more responsive to the biopolymer. 650 $aZea Mays 653 $aEstresse hídrico 653 $aFluorescência da clorofila 653 $aTêmpera 653 $aTroca gasosa 700 1 $aMARTINS, M. 700 1 $aMC LEOD, L. 700 1 $aSOUZA, K. R. D. 700 1 $aSANTOS FILHO, P. R. 700 1 $aMAGALHAES, P. C. 700 1 $aCARVALHO, D. T. 700 1 $aSANTOS, M. H. 700 1 $aSOUZA, T. C. 773 $tBrazilian Journal of Biology$gv. 80, n. 3 p. 631-640, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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