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Registros recuperados : 189 | |
121. | | AZEVEDO, C. P. de; SANQUETTA, C. R.; SILVA, J. N. M.; MACHADO, S. A.; SOUZA, C. R.; OLIVEIRA, M. M. de. Simulação de estratégias de manejo florestal na Amazônia com o uso do modelo SYMFOR. Acta Amazonica, Manaus, v. 38, n. 1, p. 51-70, 2008. Disponível também on-line. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Florestas. |
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122. | | HEINEMANN, G. D.; SOUZA, C. R. DE; MARTINS, S. DE O.; OXLEY, H. N.; GOMES, C. B.; PEREIRA, A. da S. Caracterização biológica e patogenicidade de Phythopthora infestans em batata sob condições de campo. In: SEMANA INTEGRADA UFPEL, 9.; CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 7., 2023, Pelotas. Anais [eletrônicos...]. Pelotas: UFPEL, 2023. CIC. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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124. | | MOTA, R. V. da; SOUZA, C. R. de; FAVERO, A. C.; SILVA, C. P. C. e; CARMO, E. L. do; FONSECA, A. R.; REGINA, M. de A. Produtividade e composição físico-química de bagas de cultivares de uva em distintos porta-enxertos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 6, p. 576-582, jun. 2009 Título em inglês: Productivity and physicochemical composition of berries of grapevine cultivars grafted onto different rootstocks. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Unidades Centrais. |
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125. | | OLIVEIRA, H. S. de; LEMOS, O. F. de; SOUZA, C. R. B. de; MENEZES, I. C. de; AMARAL, L. M. S. Produção in vitro de brotos enraizados de cultivares de pimenteira-do-reino (Piper nigrum). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 4.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 10., 2007, Belém, PA. Anais... Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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126. | | AZEVEDO, C. P. de; SANQUETTA, C. R.; SILVA, J. N. M.; MACHADO, S. A.; SOUZA, C. R. de; OLIVEIRA, M. M. de. Predição da distribuição diamétrica de uma floresta manejada experimentalmente através de um sistema de equações diferenciais. Acta Amazonica, Manaus, v. 37, n. 4, p. 521-532, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Florestas. |
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128. | | PAES, N. S.; FERREIRA, P.; SOUZA, C. R. B.; GERHARDT, I. R.; VENTURA, M.; MELLO, L. V.; SOUSA, M. V.; SA, M. F. G. de. Purification and analysis of arcelin 5 protein from wild bean. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE BIOTECNOLOGIA VEGETAL, l.,1993, Brasilia. Programas e resumos. Brasilia: EMBRAPA-CENARGEN, 1993. Poster 032. Resumo Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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129. | | LIMA FILHO, J. M. P.; DANTAS, B. F.; ASSIS, J. S. de; SOUZA, C. R. de; ALBUQUERQUE, T. C. S. de. Aspectos fisiológicos. In: SOARES, J. M.; LEAO, P. C. de S. (Ed). A vitivinicultura no Semiárido brasileiro. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2009. cap. 3, p. 73-108. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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130. | | SOUZA, F. S. de; SOUZA, C. R. de; ASSIS, A. M. de; YAMAMOTO, L. Y.; SATO, A. J.; MORAIS, H.; SOUZA, R. T. de; ROBERTO, S. R. Relações hídricas e temperatura de bagas da uva 'BRS Clara' cultivada sob cobertura plástica e sombrite no Norte do Paraná. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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131. | | SOUZA, C. R.; LIMA FILHO, J. M. P.; SILVA, F. F. S.; VIANA, L. H.; DANTAS, B. F.; BASSOI, L. H.; RIBEIRO, P. R. A.; PEREIRA, M. S. Relações hídricas das videiras de vinho do Vale do São Francisco sob diferentes porta-enxertos e manejo de irrigação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 19., 2006, Cabo Frio. Frutas do Brasil: saúde para o mundo: palestras e resumos. Cabo Frio : SBF; UENF; UFRRJ, 2006. p. 331. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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132. | | COELHO, M. R.; MARTINS, V. M.; VIDAL-TORRADO, P.; SOUZA, C. R. de G.; OTERO PEREZ, X. L.; MACÍAS VÁZQUEZ, F. Relação solo-relevo-substrato geológico nas restingas da planície costeira do estado de São Paulo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 34, n. 3, p. 833-846, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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133. | | SOUZA, C. R. de; AZEVEDO, C. P. de; ROSSI, L. M. B.; SILVA, K. E. da; SANTOS, J. dos; HIGUCHI, N. Dinâmica e estoque de carbono em floresta primária na região de Manaus/AM. Acta Amazônica, Manaus, v. 42, n. 4, p. 501-506, dez. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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134. | | SOUZA, C. R. de; BALDONI, A. B.; TONINI, H.; MAIA, V. A.; SANTOS, R. M. dos; LUVISON, M.; SANTOS, J. P. Ecological patterns and conservation opportunities with carbon credits in Brazil nut groves: a study-case in the Southeast Amazon. CERNE, v. 29, e-103164, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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135. | | ALMEIDA, P. R. R. de; BASSOI, L. H.; SOUZA, C. R. de; DANTAS, B. F.; SILVA, D. J.; LIMA FILHO, J. M. P.; LIMA, M. A. C. de. Efeito de manejos de irrigação e porta-enxertos na produção de uvas viníferas em Petrolina-PE: resultados do ciclo de 2006. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 2., 2007, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2007. (Embrapa Semi-Árido. Documentos 205) Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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136. | | NASCIMENTO, S. B.; CASCARDO, J. C. de M.; MENEZES, I. C. de; DUARTE, M. de L. R.; DARNET, S.; HARADA, M. L.; SOUZA, C. R. B. de. Identifying sequences potentially related to resistance response of Piper tuberculatum to Fusarium solani f. sp. piperis by suppression subtractive hybridization. Protein & Peptide Letters, v. 16, n. 12, p. 1429-1434, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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137. | | REGINA, M. de A.; FRÁGUAS, J. C.; ALVARENGA, A. A.; SOUZA, C. R. de; AMORIM, D. A. de; MOTA, R. V. da; FÁVERO, A. C. Implantação e manejo do vinhedo para produção de vinhos de qualidade. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 27, n. 234, p. 16-31, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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139. | | CARVALHO, L. J. C. B.; ALMEIDA, J. D. de; ANDERSON, J. V.; VIEIRA, E. A.; CHEN, S.; BATISTA DE SOUZA, C. R.; FUHRMANN, E.; SILVA, J. P. da. Studies on variation of carotenoid-proteins content in cassava (Manihot esculenta Crantz) storage root reveal implications for breeding and the use of induced mutations. Plant Mutation Reports, v. 3, n. 1, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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140. | | CARVALHO, L. J. C. B.; ALMEIDA, J. D. de; ANDERSON, J. V.; VIEIRA, E. A.; CHEN, S.; SOUZA, C. R. B. de; FUHRMANN, E.; SILVA, J. P. da. Studies on variation of carotenoid-proteins content in Cassava (Manihot esculenta Crantz) storage root reveal implications for breeding and the use of induced mutations. Plant Mutation Reports, v. 3, n. 1, p. 25-36, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 189 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
06/07/2012 |
Data da última atualização: |
24/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MOTA, R. V. da; SOUZA, C. R. de; PEREIRA, G. E.; DAL'OSTO, M. C.; CORREA, L. C.; DIAS, F. A. N.; PIMENTEL, R. M. de A.; TAVARES, M. C.; REGINA, M. de A. |
Afiliação: |
Renata Vieira da MOTA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Claudia Rita de SOUZA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; Marite Carlin DAL'OSTO, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Luis Claudio CORREA, CPATSA; Frederico Alcântara Novelli DIAS, Departamento de Agricultura, Universidade Federal de Lavras; Rodrigo Meirelles de AZEVEDO PIMENTEL, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Marilia Claudiano TAVARES, Bolsista BIC Junior EPAMIG/FAPEMIG; Murillo de ALBUQUERQUE REGINA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho. |
Título: |
Characterization of grapes and wines of Syrah growing during the autumn-winter season in different viticultural zones of the Brazilian Southeast. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES, 9., 2012, Bourgogne. Actes... Bourgogne: Université de Bourgogne, 2012. |
Páginas: |
p. 45-48. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Double pruning management has allowed harvesting good quality wine grapes during the winter season in the Brazilian southeast. Syrah cultivar showed the best response to the modification of grapevine cycle with good maturation and acceptable productivity indices. As a new winegrowing region, little is known about the terroir effects on the composition of Syrah berries and wines. This study was carried out with Syrah vines grafted on 1103P grown in commercial vineyards established in four southeast zones of Brazil: Espirito Santo do Pinhal at 871 m height, Itobi at 811 m, Três Corações at 993 m and Caldas at 1150 m. The vines were trained on vertical shoot position and pruned in January to harvest grapes in the winter season. The highest yield was obtained in Três Corações (9,780 kg.ha-1), followed by Caldas, Pinhal and Itobi. High bud fertility and berries? weight and size contributed to highest yield at Três Corações and Caldas. Grapes grown in Pinhal at 21.5°C of average berry temperature and thermal amplitude of 16.8°C showed higher total soluble solids (23.2°Brix) than the berries harvested in the other viticultural zones (20°Brix). These vines also showed the highest photosynthetic and transpiration rates. Berries harvested at Caldas showed the greatest must acidity probably due to lowest average temperature of the berries (19.2°C) which impairs acid degradation. Berries harvested at Itobi and Três Corações showed higher phenolic compounds and anthocyanins content. The wine from Pinhal showed an alcoholic grade of 15° GL while wine from Caldas had the lowest grade (11°GL). Wines from Três Corações and Pinhal showed the highest polymerized pigments index and color intensity after 16 months aging. Wine tipicity was also evaluated by sensorial analyses in which wines from Caldas showed the lowest scores in hedonic scale. These data showed that it was possible to identify different Syrah winemaking zones in Brazilian southeast. MenosDouble pruning management has allowed harvesting good quality wine grapes during the winter season in the Brazilian southeast. Syrah cultivar showed the best response to the modification of grapevine cycle with good maturation and acceptable productivity indices. As a new winegrowing region, little is known about the terroir effects on the composition of Syrah berries and wines. This study was carried out with Syrah vines grafted on 1103P grown in commercial vineyards established in four southeast zones of Brazil: Espirito Santo do Pinhal at 871 m height, Itobi at 811 m, Três Corações at 993 m and Caldas at 1150 m. The vines were trained on vertical shoot position and pruned in January to harvest grapes in the winter season. The highest yield was obtained in Três Corações (9,780 kg.ha-1), followed by Caldas, Pinhal and Itobi. High bud fertility and berries? weight and size contributed to highest yield at Três Corações and Caldas. Grapes grown in Pinhal at 21.5°C of average berry temperature and thermal amplitude of 16.8°C showed higher total soluble solids (23.2°Brix) than the berries harvested in the other viticultural zones (20°Brix). These vines also showed the highest photosynthetic and transpiration rates. Berries harvested at Caldas showed the greatest must acidity probably due to lowest average temperature of the berries (19.2°C) which impairs acid degradation. Berries harvested at Itobi and Três Corações showed higher phenolic compounds and anthocyanins content. The ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brasil; Espírito Santo; Syrah; Terroir; Wine. |
Thesagro: |
Brotação; Fisiologia vegetal; Fotossíntese; Poda; Uva; Variedade; Vinho; Viticultura. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130927/1/49582.pdf
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Marc: |
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