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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
04/01/2018 |
Data da última atualização: |
22/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LUZ, S. F. M. da; YAMAGUCHI, L. F.; KATO, M. J.; LEMOS, O. F. de; XAVIER, L. P.; MAIA, J. G. S.; RAMOS, A. de R.; SETZER, W. N.; SILVA, J. K. do R. da. |
Afiliação: |
Shirlley F. M. da Luz, UFPA; Lydia F. Yamaguchi, USP; Massuo J. Kato, USP; ORIEL FILGUEIRA DE LEMOS, CPATU; Luciana P. Xavier, UFPA; José Guilherme S. Maia, UFOPA; Alessandra de R. Ramos, UNIFESSPA; William N. Setzer, University of Alabama; Joyce Kelly do R. da Silva, UFPA. |
Título: |
Secondary metabolic profiles of two cultivars of Piper nigrum (Black Pepper) resulting from infection by Fusarium solani f. sp. piperis. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Molecular Sciences, v. 18, n. 12, 2434, 2017. |
DOI: |
10.3390/ijms18122434 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bragantina and Cingapura are the main black pepper (Piper nigrum L.) cultivars and the Pará state is the largest producer in Brazil with about 90% of national production, representing the third largest production in the world. The infection of Fusarium solani f. sp. piperis, the causal agent of Fusarium disease in black pepper, was monitored on the cultivars Bragantina (susceptible) and Cingapura (tolerant), during 45 days? post infection (dpi). Gas Chromatography-Mass spectrometry (GC-MS) analysis of the volatile concentrates of both cultivars showed that the Bragantina responded with the production of higher contents of α-bisabolol at 21 dpi and a decrease of elemol, mostly at 30 dpi; while Cingapura displayed an decrease of δ-elemene production, except at 15 dpi. The phenolic content determined by the Folin Ciocalteu method showed an increase in the leaves of plants inoculated at 7 dpi (Bragantina) and 7?15 dpi (Cingapura); in the roots, the infection caused a phenolic content decrease in Bragantina cultivar at 45 dpi and an increase in the Cingapura cultivar at 15, 30 and 45 dpi. High Performance Liquid Chromatography-Mass spectrometry (HPLC-MS) analysis of the root extracts showed a qualitative variation of alkamides during infection. The results indicated that there is a possible relationship between secondary metabolites and tolerance against phytopathogens. |
Palavras-Chave: |
Óleos essenciais; Pimenta preta. |
Thesagro: |
Doença; Fusarium. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170296/1/Publicacao-ijms-18-02434.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
11/01/2007 |
Data da última atualização: |
28/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ROMÃO, R. L.; HUGHES, F. M.; ASSIS, J. G. de A.; BARBOSA, L. V.; VILAS BOAS, L. A.; RAMOS NETO, D. C.; DRUZIAN, J. I.; SOUZA, C. O. de; QUEIROZ, M. A. de; ARAGÃO, C. A.; SANTOS, J. S. dos; DIAS, R. de C. S.; RAMOS, S. R. R.; SILVA, S. R. da. |
Afiliação: |
RITA DE CASSIA SOUZA DIAS, CPATSA. |
Título: |
Melhoramento de abóbora para produção de alimento funcional: uma ação em rede na Bahia. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Magistra, Cruz das Almas, v. 18, p.70, out. 2006. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Número especial. Edição de Resumos do 2º Workshop de Recursos Genéticos Vegetais no Estado da Bahia, Ilheus, out. 2006. |
Conteúdo: |
O teor de carotenóides também foi variável entre os acessos testados. |
Palavras-Chave: |
Caracterização. |
Thesagro: |
Abóbora; Caroteno; Cucúrbita Moschata; Hortaliça. |
Thesaurus NAL: |
Pumpkins; Vegetables. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130349/1/34633.pdf
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Marc: |
LEADER 01185nam a2200361 a 4500 001 1158158 005 2022-07-28 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aROMÃO, R. L. 245 $aMelhoramento de abóbora para produção de alimento funcional$buma ação em rede na Bahia. 260 $aMagistra, Cruz das Almas, v. 18, p.70, out. 2006.$c2006 500 $aNúmero especial. Edição de Resumos do 2º Workshop de Recursos Genéticos Vegetais no Estado da Bahia, Ilheus, out. 2006. 520 $aO teor de carotenóides também foi variável entre os acessos testados. 650 $aPumpkins 650 $aVegetables 650 $aAbóbora 650 $aCaroteno 650 $aCucúrbita Moschata 650 $aHortaliça 653 $aCaracterização 700 1 $aHUGHES, F. M. 700 1 $aASSIS, J. G. de A. 700 1 $aBARBOSA, L. V. 700 1 $aVILAS BOAS, L. A. 700 1 $aRAMOS NETO, D. C. 700 1 $aDRUZIAN, J. I. 700 1 $aSOUZA, C. O. de 700 1 $aQUEIROZ, M. A. de 700 1 $aARAGÃO, C. A. 700 1 $aSANTOS, J. S. dos 700 1 $aDIAS, R. de C. S. 700 1 $aRAMOS, S. R. R. 700 1 $aSILVA, S. R. da
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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