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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
24/08/2021 |
Data da última atualização: |
13/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOMES, F. dos S.; SILVA, L. O. M. Da; BERES, C.; PAGANI, M. M.; BRIGIDA, A. I. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; GODOY, R. L. de O.; CABRAL, L. M. C. |
Afiliação: |
FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; LUIZ OTAVIO MOREIRA DA SILVA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; CAROLINE BERES; MONICA MARQUES PAGANI, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CNPAT; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA. |
Título: |
Processing tomato waste as a potential bioactive compounds source: phenolic compounds, antioxidant capacity and bioacessibility studies. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, v. 52, n. 2, e20201070, p. 1-5, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20201070 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Resíduo do processamento do tomate como potencial fonte de compostos bioativos: compostos fenólicos, capacidade antioxidante e bioacessibilidade. |
Conteúdo: |
A comparative study was perfomed with conventional and ultrasound assisted extraction on tomato processing waste. Ultrasound extraction exhibited slightly higher phenolic and flavonoids content, as well as higher ABTS + radical scavenging capacity (4.63 mg GAE.g-1, 0.96 mg RUE.g-1 and 27.90 μmol TE.g -1 respectively). On both extracts, a high percentage of flavonoids was lost during simulated digestion, resulting on a bioacessibility of approximately 13 %. Extracts presented good stability during storage conditions, which indicates a possible technological application. Foi realizado um estudo comparativo com a extração convencional e assistida por ultrassom em resíduos do processamento de tomate. A extração ultrassônica exibiu teor de fenólicos e flavonóides ligeiramente maiores, bem como maior capacidade antioxidante ABTS + (4,63 mg AG.g-1, 0,96 mg RUE.g-1 e 27,90 ?mol TE.g -1, respectivamente). Em ambos os extratos, uma alta porcentagem de flavonóides foi perdida durante a digestão simulada, resultando em uma bioacessibilidade de aproximadamente 13%. Os extratos apresentaram boa estabilidade durante as condições de armazenamento, o que indica uma possível aplicação tecnológica. |
Palavras-Chave: |
Bioaccessibility; Bioacessibilidade; Compostos bioativos; Conventional extraction; Extração assistida por ultrassom; Extração convencional; Tomato; Ultrasound-assisted extraction. |
Thesagro: |
Extração; Tecnologia de Alimento; Tomate. |
Thesaurus Nal: |
Bioactive compounds; Extraction; Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02660naa a2200409 a 4500 001 2133819 005 2022-06-13 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0103-8478cr20201070$2DOI 100 1 $aGOMES, F. dos S. 245 $aProcessing tomato waste as a potential bioactive compounds source$bphenolic compounds, antioxidant capacity and bioacessibility studies.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aTítulo em português: Resíduo do processamento do tomate como potencial fonte de compostos bioativos: compostos fenólicos, capacidade antioxidante e bioacessibilidade. 520 $aA comparative study was perfomed with conventional and ultrasound assisted extraction on tomato processing waste. Ultrasound extraction exhibited slightly higher phenolic and flavonoids content, as well as higher ABTS + radical scavenging capacity (4.63 mg GAE.g-1, 0.96 mg RUE.g-1 and 27.90 μmol TE.g -1 respectively). On both extracts, a high percentage of flavonoids was lost during simulated digestion, resulting on a bioacessibility of approximately 13 %. Extracts presented good stability during storage conditions, which indicates a possible technological application. Foi realizado um estudo comparativo com a extração convencional e assistida por ultrassom em resíduos do processamento de tomate. A extração ultrassônica exibiu teor de fenólicos e flavonóides ligeiramente maiores, bem como maior capacidade antioxidante ABTS + (4,63 mg AG.g-1, 0,96 mg RUE.g-1 e 27,90 ?mol TE.g -1, respectivamente). Em ambos os extratos, uma alta porcentagem de flavonóides foi perdida durante a digestão simulada, resultando em uma bioacessibilidade de aproximadamente 13%. Os extratos apresentaram boa estabilidade durante as condições de armazenamento, o que indica uma possível aplicação tecnológica. 650 $aBioactive compounds 650 $aExtraction 650 $aFood technology 650 $aExtração 650 $aTecnologia de Alimento 650 $aTomate 653 $aBioaccessibility 653 $aBioacessibilidade 653 $aCompostos bioativos 653 $aConventional extraction 653 $aExtração assistida por ultrassom 653 $aExtração convencional 653 $aTomato 653 $aUltrasound-assisted extraction 700 1 $aSILVA, L. O. M. Da 700 1 $aBERES, C. 700 1 $aPAGANI, M. M. 700 1 $aBRIGIDA, A. I. S. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 773 $tCiência Rural$gv. 52, n. 2, e20201070, p. 1-5, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
06/12/2018 |
Data da última atualização: |
06/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CHENU, C.; AMIRASLANI, F.; GARCIA CARDENAS, M.; KAONGA, M.; KOUTIKA, L-S.; LADHA, J.; MADARI, B. E.; RUMPEL, C.; SHIRATO, Y.; SMITH, P.; SOUDI, B.; SOUSSANA, J-F; WHITEHEAD, D.; WOLLENBERG, L. |
Afiliação: |
CLAIRE CHENU, INRA; FARSHAD AMIRASLANI, UNIVERSITY OF TEHRAN; MAGALI GARCIA CARDENAS, UNIVERSIDAD MAYOR DE SAN ANDRÉS, Bolivia; MARTIN KAONGA, CAMBRIDGE CENTER FOR ENVIRONMENT; LYDIE-STELLA KOUTIKA, CRDPI; JAGDISH LADHA, UNIVERSITY OF CALIFORNIA, Davis-CA; BEATA EMOKE MADARI, CNPAF; CORNELIA RUMPEL, CNRS; YASUHITO SHIRATO, NATIONAL AGRICULTURE AND FOOD RESEARCH ORGANIZATION, Tsukuba-Japan; PETE SMITH, UNIVERSITY OF ABERDEEN; BRAHIM SOUDI, INSTITUT AGRONOMIQUE ET VÉTÉRINAIRE HASSAN II, Morocco; JEAN-FRANCOIS SOUSSANA, INRA; DAVID WHITEHEAD, MANAAKI WHENUA, New Zealand; LINI WOLLENBERG, GUND INSTITUTE FOR ENVIRONMENT. |
Título: |
The 4 per 1000 initiative. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings. Rio de Janeiro: SBCS, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Soil organic matter is at the nexus of global challenges: food security, climate change adaptation and mitigation, soil security. The 4 per 1000 initiative, launched at the Climate COP21 within the Lima-Paris Action Agenda proposes to increase soil organic carbon (SOC) stocks to simultaneously address all these challenges. It directly addresses three sustainable development goals: SDG2 ?no hunger?, SDG13 ?Climate action?, and SDG15 ?Life on land? and indirectly concerns several others. The initiative targets agricultural soils in priority, which are often the most degraded soils and because of the high expected benefits in terms of soil fertility and hence of productivity. A range of agricultural practices are available that allow to increase SOC stocks while ensuring a resilient, productive and environmentally friendly agriculture, so that a large-scale deployment can be aimed at. Here, we review and discuss the main limits and criticisms addressed to the 4 per 1000 initiative. |
Palavras-Chave: |
Policy interface. |
Thesagro: |
Carbono; Matéria Orgânica; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Carbon sequestration; Soil organic matter. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/187885/1/CNPAF-2018-wcss4.pdf
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Marc: |
LEADER 01943nam a2200337 a 4500 001 2100873 005 2018-12-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCHENU, C. 245 $aThe 4 per 1000 initiative.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings. Rio de Janeiro: SBCS$c2018 520 $aSoil organic matter is at the nexus of global challenges: food security, climate change adaptation and mitigation, soil security. The 4 per 1000 initiative, launched at the Climate COP21 within the Lima-Paris Action Agenda proposes to increase soil organic carbon (SOC) stocks to simultaneously address all these challenges. It directly addresses three sustainable development goals: SDG2 ?no hunger?, SDG13 ?Climate action?, and SDG15 ?Life on land? and indirectly concerns several others. The initiative targets agricultural soils in priority, which are often the most degraded soils and because of the high expected benefits in terms of soil fertility and hence of productivity. A range of agricultural practices are available that allow to increase SOC stocks while ensuring a resilient, productive and environmentally friendly agriculture, so that a large-scale deployment can be aimed at. Here, we review and discuss the main limits and criticisms addressed to the 4 per 1000 initiative. 650 $aCarbon sequestration 650 $aSoil organic matter 650 $aCarbono 650 $aMatéria Orgânica 650 $aSolo 653 $aPolicy interface 700 1 $aAMIRASLANI, F. 700 1 $aGARCIA CARDENAS, M. 700 1 $aKAONGA, M. 700 1 $aKOUTIKA, L-S. 700 1 $aLADHA, J. 700 1 $aMADARI, B. E. 700 1 $aRUMPEL, C. 700 1 $aSHIRATO, Y. 700 1 $aSMITH, P. 700 1 $aSOUDI, B. 700 1 $aSOUSSANA, J-F 700 1 $aWHITEHEAD, D. 700 1 $aWOLLENBERG, L.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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