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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
22/02/2017 |
Data da última atualização: |
11/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ABREU, G. F. de; ROSA, S. D. V. F. da; CIRILLO, M. A.; MALTA, M. R.; CLEMENTE, A. C. S.; BORÉM, F. M. |
Afiliação: |
GISELLE F. DE ABREU, UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, SAPC; MARCELO A. CIRILLO, UFLA; MARCELO R. MALTA, UFLA; ALINE C. S. CLEMENTE, UFLA; FLÁVIO M. BORÉM, UFLA. |
Título: |
Simultaneous optimization of coffee quality variables during storage. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campo Grande, MS, v. 21, n. 1, p. 56-60, 2017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of the study was to use methodology of simultaneous optimization of multiple responses applied to an experimental design to determine the best combination of storage period and conditions for preservation of coffee beans. Coffea arabica L. fruits were harvested in the ripe stage of maturation, processed using wet and dry methods, and dried to 11% (wet basis) moisture content. Part of the beans was hulled, while the other part was hulled only after the beans were stored under two different environmental conditions: cooled air at 10 ºC with 50% relative humidity; and at 25 ºC without controlling the relative humidity. Samples were taken at 3, 6, and 12 months intervals in order to evaluate quality. The data were submitted to the simultaneous optimization of responses for each processing and hulling condition separately, in a completely randomized design and 2 x 3 factorial scheme (two storage conditions and three storage periods). In conclusion, the use of the simultaneous optimization of responses is viable to be applied for determining the ideal storage conditions in a refrigerated condition. |
Palavras-Chave: |
Processing. |
Thesagro: |
Coffea Arábica; Processamento. |
Thesaurus Nal: |
Hulling. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/156421/1/Simultaneous-optimization-of-coffee.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Origem |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
19/02/2020 |
Data da última atualização: |
19/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SOUSA, V. F. de; SANTOS, F. J. de S. |
Afiliação: |
VALDEMICIO FERREIRA DE SOUSA, CPAMN; FRANCISCO JOSE DE SEIXAS SANTOS, CPAMN. |
Título: |
Irrigação da cultura da melancia. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: SOUSA, V. F. de; NUNES, G. M. V. C.; ZONTA, J. B.; ARAÚJO, E. C. E. (Ed.). Tecnologias para a produção de melancia irrigada na Baixada Maranhense. São Luís: Embrapa Cocais, 2019. |
Páginas: |
p. 62-80. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A prática da irrigação visa fornecer água às plantas de acordo com sua necessidade hídrica. A irrigação, se realizada com um manejo adequado, permite economizar água e energia, manter teores de umidade no solo favoráveis ao ótimo desenvolvimento das plantas, a obtenção de altas produtividades e produtos de boa qualidade. No manejo adequado da irrigação, o agricultor precisa utilizar técnicas e procedimentos para definir: quanto irrigar, quando irrigar e como irrigar. |
Palavras-Chave: |
Manejo da irrigação. |
Thesagro: |
Sistema de Irrigação. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/210964/1/Irrigacao-cultura-62-80.pdf
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Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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