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Registros recuperados : 15 | |
3. | | FRANÇA, A. M. S.; SANO, E. E.; SOUSA, A. O. Avaliação de fusão de imagens CBERS/2B no mapeamento de áreas úmidas do Distrito Federal. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 155-156 (Embrapa Cerrados. Documentos, 243). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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6. | | ORNELLAS, F. L. S.; DANTAS, B. F.; COSTA, D. S.; SOUSA, A. O.; BARBOSA, R. M. Teste de vigor baseado na liberação de etanol em sementes de melão. Informativo ABRATES, Londrina, v. 27, n. 2, p. 204, ago. 2017. Número especial. Edição dos Resumos do XX Congresso Brasileiro de Sementes, Foz do Iguaçu, ago. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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7. | | SOUSA, A. O.; RODRIGUES, B. A.; NARCISO, M. G.; MENESES, M. V.; GUIMARAES, C. M. Software de obtenção do Índice de Vegetação por Diferença Normalizada. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. p. 94. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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8. | | ALMEIDA, A. P.; ANDRIOLI, A.; SOUSA, A. O.; MACIEL, T. T. Superovulação em caprinos nativos da raça Moxotó. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 31., 2004, São luis. A medicina veterinária no novo milênio: transformação social, preservação ambiental e segurança alimentar: resumos. São Luis, Sociedade Brasileira de Medicina Veterinária, 2004. Seção biotecnologia da reprodução. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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11. | | ORNELLAS, F. L. S.; SOUSA, A. O. de; PIROVANI, C. P.; ARAÚJO, M. do N; COSTA, D. S. da; DANTAS, B. F.; BARBOSA, R. M. Gene expression, biochemical and physiological activities in evaluating melon seed vigor through ethanol release. Scientia Horticulturae, v. 261, 108884, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | GONÇALVES, L. P.; ALVES, T. F. O.; MARTINS, C. P. S.; SOUSA, A. O.; GIRARDI, E. A.; GESTEIRA, A. da S.; SOARES FILHO, W. dos S.; COSTA, M. G. C. Analysis of oxidative damage in varieties of Citrus rootstocks subjected to water deficit. WORKSHOP ON BIOTIC AND ABIOTIC STRESS TOLERANCE IN PLANTS, 2013, Ilhéus. The challenge for the 21st century: book of abstracts. [S.l.]: International Advanced Biology Consortium, 2013.Oline. S02001. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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13. | | DÓRIA, M. S.; SOUSA, A. O. de; BARBOSA, C. de J.; COSTA, M. G. C.; GESTEIRA, A. da S.; SOUZA, R. M.; FREITAS, A. C. O.; PIROVANI, C. P. Citrus tristeza virus (CTV) causing proteomic and enzymatic changes in sweet orange variety "Westin". Plos One, July, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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14. | | MENEZES, S. P.; SILVA, D. M. de A.; LIMA, E. M.; SOUSA, A. O. de; ANDRADE, B. S.; LEMOS, L. S. L.; GRAMACHO, A. P.; GESTEIRA, A. da S.; PIROVANI, C. P.; MICHELI, F. The pathogenesis-related protein PR-4b from Theobroma cacao presents RNase activity, Ca2+ and Mg2+ dependent-DNase activity and antifungal action on Moniliophthora pernicios. BMC Plant Biology, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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15. | | GONÇALVES, L. P.; ALVES, T. F. O.; MARTINS, C. P. S.; SOUSA, A. O. de; SANTOS, I. C. dos; PIROVANI, C. P.; ALMEIDA, A-A. F.; COELHO FILHO, M. A.; GESTEIRA, A. da S.; SOARES FILHO, W. dos S.; GIRARDI, E. A.; COSTA, M. G. C. Rootstock-induced physiological and biochemical mechanisms of drought tolerance in sweet orange. Acta Physiologiae Plantarum, June, .38- 174, 2016. 0137-5881 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 15 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/09/2022 |
Data da última atualização: |
14/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ORNELLAS, F. L. S.; SOUSA, A. O. de; PIROVANI, C. P.; ARAÚJO, M. do N; COSTA, D. S. da; DANTAS, B. F.; BARBOSA, R. M. |
Afiliação: |
FÁBIO LUIZ SANTOS ORNELLAS, Universidade Estadual de Santa Cruz; AURIZANGELA OLIVEIRA DE SOUSA, Universidade Federal do Oeste da Bahia; CARLOS PRIMINHO PIROVANI, Universidade Estadual de Santa Cruz; MARCELO DO NASCIMENTO ARAÚJO; DENIS SANTIAGO DA COSTA, Instituto Federal de Mato Grosso do Sul; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA; RAFAEL MARANI BARBOSA, Universidade Estadual de Santa Cruz. |
Título: |
Gene expression, biochemical and physiological activities in evaluating melon seed vigor through ethanol release. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 261, 108884, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108884 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of the present study was to establish parameters to evaluate melon seeds vigor by ethanol release test using a modified ethylometer and correlate with physiological seed quality, gene expression and enzyme activities alterations. To perform this trial, six seeds lots of yellow melon were submitted to determinations such as moisture content, germination assay and vigor tests. 25 and 50 seeds soaked with 0.5 mL of distilled water and tested after 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 24 h at 40 °C. After 0, 6 and 24 h of imbibition, the high and low vigor lots were evaluated for the following enzyme activity: superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), guaiacol peroxidase (GPX), ascorbate peroxidase (APX) and alcoholic dehydrogenase (ADH). Accumulation of ADH protein was verified using Western Blotting hybridization technique with the primary Anti-ADH antibody. The release of ethanol in 25 seeds, soaked in 0.5 mL of distilled water for 6 h, proved efficient for vigor evaluation and can be related to other traditionally used tests. Enzyme activity varied according to the vigor of the seed lot. For the protein profile, there was variation in the accumulation of proteins of specific molecular weights throughout the soaking periods. There was also variation in expression according to accumulation of ADH protein. The biochemical and molecular tests corroborate with the establishment of the ethanol test as an additional tool to evaluate seed vigor. |
Palavras-Chave: |
Etilômetro; Vigor de sementes de melão. |
Thesagro: |
Cucumis Melo; Enzima; Germinação; Melão; Semente. |
Thesaurus NAL: |
Enzymes; Seed germination. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146419/1/Gene-expression-biochemical-and-physiological-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02380naa a2200313 a 4500 001 2146419 005 2022-09-14 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108884$2DOI 100 1 $aORNELLAS, F. L. S. 245 $aGene expression, biochemical and physiological activities in evaluating melon seed vigor through ethanol release.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe aim of the present study was to establish parameters to evaluate melon seeds vigor by ethanol release test using a modified ethylometer and correlate with physiological seed quality, gene expression and enzyme activities alterations. To perform this trial, six seeds lots of yellow melon were submitted to determinations such as moisture content, germination assay and vigor tests. 25 and 50 seeds soaked with 0.5 mL of distilled water and tested after 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 24 h at 40 °C. After 0, 6 and 24 h of imbibition, the high and low vigor lots were evaluated for the following enzyme activity: superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), guaiacol peroxidase (GPX), ascorbate peroxidase (APX) and alcoholic dehydrogenase (ADH). Accumulation of ADH protein was verified using Western Blotting hybridization technique with the primary Anti-ADH antibody. The release of ethanol in 25 seeds, soaked in 0.5 mL of distilled water for 6 h, proved efficient for vigor evaluation and can be related to other traditionally used tests. Enzyme activity varied according to the vigor of the seed lot. For the protein profile, there was variation in the accumulation of proteins of specific molecular weights throughout the soaking periods. There was also variation in expression according to accumulation of ADH protein. The biochemical and molecular tests corroborate with the establishment of the ethanol test as an additional tool to evaluate seed vigor. 650 $aEnzymes 650 $aSeed germination 650 $aCucumis Melo 650 $aEnzima 650 $aGerminação 650 $aMelão 650 $aSemente 653 $aEtilômetro 653 $aVigor de sementes de melão 700 1 $aSOUSA, A. O. de 700 1 $aPIROVANI, C. P. 700 1 $aARAÚJO, M. do N 700 1 $aCOSTA, D. S. da 700 1 $aDANTAS, B. F. 700 1 $aBARBOSA, R. M. 773 $tScientia Horticulturae$gv. 261, 108884, 2020.
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