Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/01/2019
Data da última atualização:  06/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  GONÇALVES, R. A. dos S.; LIMA, M. F.; OLIVEIRA, D. C. R. de; DELIZA, R.
Afiliação:  Raphaela Alessandra dos Santos Gonçalves, UFRRJ; Mayara Freitas Lima, UFRRJ; Denize Cristine Rodrigues de Oliveira, CNPq; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  A atitude do consumidor frente a nanotecnologia.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., Belém, Pará, 2018. O Uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Anais... Belém: SBCTA, 2018.
Páginas:  8 p.
Idioma:  Português
Notas:  CBCTA. 13 a 16 de agosto.
Palavras-Chave:  Associação de palavras; Nanotecnologia.
Thesagro:  Alimento; Tecnologia de Alimento.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190717/1/CBCTA-2018-PAT.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190718/1/CBCTA-2018-PAT.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14356 - 1UPCAA - DD
CTAA14357 - 1UPCAA - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  19/02/2016
Data da última atualização:  26/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  GERN, J. C.; SANTOS, L. F. dos; HABU, S.; NOSEDA, M. D.; LIMA, L. F. O. de; SILVA, A. L. L. da; SOCCOL, V. T.; BRANDAO, H. de M.; SOCCOL, C. R.
Afiliação:  JULIANA CARINE GERN, CNPGL; LEANDRO FREIRE dos SANTOS, Universidade Federal do Paraná; SASCHA HABU, Universidade Federal do Paraná; USP; MIGUEL DANIEL NOSEDA, Universidade Federal do Paraná; LUCIANNA FREITAS OLIVEIRA de LIMA, Universidade Federal do Paraná; ANDRÉ LUÍS LOPES da SILVA, Universidade Federal do Paraná; VANETE THOMAZ SOCCOL, Universidade Federal do Paraná; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; CARLOS RICARDO SOCCOL, Universidade Federal do Paraná.
Título:  Exopolysaccharide from Agaricus brasiliensis LPB and its Scale Up Studies in a Stirred Tank Fermenter.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Romanian Biotechnological Letters, v. 20, n. 6, p. 10945-10950, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background and purpose: Although the activities of polysaccharides such as beta-glucans are well known in Agaricus brasiliensis, there has been little research on their exopolysaccharides and its characterization or scale up studies. The aim of the study was to study the monosaccharide composition of the exopolysaccharide (EPS) produced by Agaricus brasiliensis LPB3 and its production in a stirred tank fermenter. Materials and methods: Agaricus brasiliensis LPB3 was cultured in submerged fermentation in a medium containing glucose, yeast extract, K2HPO4 and MgSO4. Extracellular polysaccharide was precipitated with four volumes of 95% ethanol. For monosaccharide composition, the EPSs were hydrolyzed, derivatized to alditol acetates, and analyzed by gas chromatography (GC) and GC-mass spectrometry (GC-MS). Results and conclusions: The exopolysaccharide produced by Agaricus brasiliensis was predominantly composed by mannose (57,7%) and galactose (28,2%) residues. The studies in a stirred tank fermenter kept the productivity obtained in laboratory scale regarding the production of exopolysaccharides (≈ 1200 mg/L). This result can be considered promising since scale up approach can decrease its yield.
Palavras-Chave:  Agaricus brasiliensis; Basidiomycete; Exopolysaccharide; Monosaccharide composition; Scale up; Stirred tank fermenter.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139533/1/Cnpgl-2015-RomBioLet-Exopolysaccharide.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL22384 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional