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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  10/09/2024
Data da última atualização:  10/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, W. F. de; ALVES, A. A.; POMPEU, R. C. F. F.; ARAÚJO, A. R.; FERNANDES, F. E. P.; COSTA, C. dos S.; OLIVEIRA, D. de S.; MEMÓRIA, H. Q.; GUEDES, L. F.; MUIR, J. P.; ROGERIO, M. C. P.
Afiliação:  WANDERSON FIARES DE CARVALHO, INSTITUTO FEDERAL DO PIAUÍ; ARNAUD AZEVÊDO ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; ALEXANDRE RIBEIRO ARAÚJO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; FRANCISCO EDEN PAIVA FERNANDES, CNPC; CLÉSIO DOS SANTOS COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; DELANO DE SOUSA OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ; HUMBERTO QUEIROZ MEMÓRIA; LUCIANA FREITAS GUEDES, UNINTA; JAMES PIERRE MUIR, TEXAS A&M UNIVERSITY; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC.
Título:  Effect of concentrate supplement to ewes on nutritive value of ingested Caatinga native forage nutritive value as affected by season.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Tropical Animal Health and Production, v. 53, n. 6, article 556, Dec. 2021.
DOI:  10.1007/s11250-021-03004-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to identify by microhistological technique the reference chemical components for use as indicators of the nutritive value of Caatinga plants forage grazed by sheep throughout the year. A flock of twenty mixed-race meat ewes, multiparous, in production, with an average 34.84 ± 1.75 kg live weight and 36 months of age was assigned to supplement treatment of 0, 200, 350, and 500 g concentrate/head/day for 3 years. The experiment was designed as a randomized complete design with repeated measures over time. Supplementation with concentrate did not influence chemical composition of selected forage. In contrast, season heavily influenced diet chemical composition. Canopy stratum, season, and plant botanical family of selected species affected forage chemical composition selected by ewes. The ewes selected forage with greater nutritive value during the rainy season. Based on principal component analysis of the nutritive value of the primary forage species selected, ewes preferentially grazed plants contained greater neutral detergent fiber, acid detergent fiber, crude protein (CP), C fraction of nitrogenous compounds, and carbohydrate fractions A + B1 and C compared to the average native Caatinga herbage. Rangeland botanical composition and ewe diet varied during the year, affecting forage nutrients on offer, with the best diet selected during the rainy season because of the presence of dicotyledonous herbaceous species rich in CP as well a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Carbohydrate fractions; Forage on ofer; Native pasture; Nitrogenous compound fractions; Pastejo seletivo; Selective grazing; Semiárido.
Thesagro:  Alimentação Suplementar; Caatinga; Carboidrato; Nutrição Animal; Ovelha; Ovino; Pastagem Nativa; Suplemento Alimentar.
Thesaurus Nal:  Brazil; Diet; Dietary carbohydrate; Dietary supplements; Females; Forage grasses; Nutritive value; Ruminant nutrition; Seasons; Semiarid zones; Sheep feeding.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC41026 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCAPALBO, D. M. F.; HILBECK, A.; ANDOW, D.; SNOW, A.; BONG, B. B.; WAN, F. G.; FONTES, E. M. G.; OSIR, E. O.; FITT, G. P.; JOHNSTON, J.; SONGA, J.; HEONG, K. L.; BIRCH, A. N. E. Brazil and the development of international scientific biosafety testing guidelines for transgenic crops. Journal of Invertebrate Pathology, New York, v. 83, p. 104-106, 2003.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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