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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
05/04/2011 |
Data da última atualização: |
13/04/2011 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
LICODIEDOFF, S.; GODOY, R. C. B. de; AQUINO, A. D. de; VIANA, E. de S. |
Afiliação: |
Silvana Licodiedoff, UFPR; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Arislete Dantas de Aquino, UFPR; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF. |
Título: |
Geleia de abacaxi: influência do tipo de pectina nas alterações físico-químicas durante o armazenamento. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2010. |
Páginas: |
9 p. |
Série: |
(Embrapa Mandioca e Fruticultura. Comunicado técnico, 143). |
ISSN: |
1809-502X |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Também disponível em: . |
Conteúdo: |
O abacaxi é uma das frutas tropicais mais populares por seu aroma e sabor agradável, que se deve, principalmente, à presença de sacarose, ácido cítrico e málico (THÉ, 2007). Seu acentuado teor de ácido, ressalta suas características sensoriais desejáveis e o torna adequado à fabricação de geleias (SILVA, 2006). A geleia é o produto obtido pela cocção das frutas inteiras ou em pedaços, da polpa ou do suco de fruta, adicionados de açúcar e água e concentrados até consistência gelatinosa. De maneira geral, a geleia é considerada uma rede tridimensional sólida que envolve a pectina, o açúcar e o ácido, retendo uma fase líquida em sua estrutura (MULTON, 2000). A liberação da fase líquida das geleias, conhecida como sinérese, é um dos principais problemas que ocorre durante o armazenamento do produto, que contribui para depreciar sua aparência (Figura 1). Fatores como pré-gelatinização antes e durante o envase, valores de pH inferiores ao ideal, diferencial de sólidos entre a fruta e o gel e deficiência na hidratação da pectina contribuem para a formação da sinérese. (MAIA, 1997; JOHNSON, 2001). |
Palavras-Chave: |
Pineapple. |
Thesagro: |
Abacaxi; Alimento Preparado; Tecnologia de Alimento. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/32571/1/comunicado-143ID27622.pdf
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Marc: |
LEADER 02007nam a2200241 a 4500 001 1885006 005 2011-04-13 008 2010 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1809-502X 100 1 $aLICODIEDOFF, S. 245 $aGeleia de abacaxi$binfluência do tipo de pectina nas alterações físico-químicas durante o armazenamento.$h[electronic resource] 260 $aCruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura$c2010 300 $a9 p. 490 $a(Embrapa Mandioca e Fruticultura. Comunicado técnico, 143). 500 $aTambém disponível em: <http://www.cnpmf.embrapa.br/publicacoes/comunicados/comunicado_143.pdf>. 520 $aO abacaxi é uma das frutas tropicais mais populares por seu aroma e sabor agradável, que se deve, principalmente, à presença de sacarose, ácido cítrico e málico (THÉ, 2007). Seu acentuado teor de ácido, ressalta suas características sensoriais desejáveis e o torna adequado à fabricação de geleias (SILVA, 2006). A geleia é o produto obtido pela cocção das frutas inteiras ou em pedaços, da polpa ou do suco de fruta, adicionados de açúcar e água e concentrados até consistência gelatinosa. De maneira geral, a geleia é considerada uma rede tridimensional sólida que envolve a pectina, o açúcar e o ácido, retendo uma fase líquida em sua estrutura (MULTON, 2000). A liberação da fase líquida das geleias, conhecida como sinérese, é um dos principais problemas que ocorre durante o armazenamento do produto, que contribui para depreciar sua aparência (Figura 1). Fatores como pré-gelatinização antes e durante o envase, valores de pH inferiores ao ideal, diferencial de sólidos entre a fruta e o gel e deficiência na hidratação da pectina contribuem para a formação da sinérese. (MAIA, 1997; JOHNSON, 2001). 650 $aAbacaxi 650 $aAlimento Preparado 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aPineapple 700 1 $aGODOY, R. C. B. de 700 1 $aAQUINO, A. D. de 700 1 $aVIANA, E. de S.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Registro |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pesca e Aquicultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
28/10/2021 |
Data da última atualização: |
14/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
VIEIRA, J. L.; CAMPOS, S. O.; SMAGGHE, G.; FRAGOSO, D. B.; BARRIGOSSI, J. A. F.; GUEDES, R. N. C. |
Afiliação: |
JULIANA L. VIEIRA, UFV; S. O. CAMPOS, UFV; GUY SMAGGHE, GHENT UNIVERSITY, Ghent-Belgica; DANIEL DE BRITO FRAGOSO, CNPASA; JOSE ALEXANDRE F BARRIGOSSI, CNPAF; RAUL NARCISO C. GUEDES, UFV. |
Título: |
Area-wide survey of thiamethoxam resistance and control failure likelihood in the rice stink bugs Oebalus poecilus and O. ypsilongriseus. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Pest Science, v. 95, p. 1151-1161, June 2022. |
ISSN: |
1612-4758 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10340-021-01445-5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Insecticide resistance survey is an in-situ biomonitoring method to assess potential impact of pesticides that exhibit direct economic consequences when leading to control failure of insect pest species. Nonetheless, the latter phenomenon is frequently neglected. Their spatial dependence and mapping are also seldom considered and when complexes of related pest species are involved, such as the rice stink bugs from the Neotropics, Oebalus poecilus, and O. ypsilongriseus, the scenario is even worst. Insecticide use is common against both species, particularly with the neonicotinoid thiamethoxam, and despite suspicion of a shift in O. poecilus historical dominance and complaints of control failure, the role of this insecticide in this context was never tested. Thus, we screened populations from both species for thiamethoxam resistance within rice fields from central Brazil. The levels of thiamethoxam resistance and control failure likelihood were recorded and their spatial dependence was tested and geographically mapped. The thiamethoxam potency was similar between species, which also exhibited overlapping levels of resistance. Thus, this insecticide does not seem involved in eventual shifts in species dominance and the occurrence of O. ypsilongriseus is frequent. Thiamethoxam resistance was detected in both species, nearly half of the populations of O. poecilus and about a third of O. ypsilongriseus, but at low levels (MenosInsecticide resistance survey is an in-situ biomonitoring method to assess potential impact of pesticides that exhibit direct economic consequences when leading to control failure of insect pest species. Nonetheless, the latter phenomenon is frequently neglected. Their spatial dependence and mapping are also seldom considered and when complexes of related pest species are involved, such as the rice stink bugs from the Neotropics, Oebalus poecilus, and O. ypsilongriseus, the scenario is even worst. Insecticide use is common against both species, particularly with the neonicotinoid thiamethoxam, and despite suspicion of a shift in O. poecilus historical dominance and complaints of control failure, the role of this insecticide in this context was never tested. Thus, we screened populations from both species for thiamethoxam resistance within rice fields from central Brazil. The levels of thiamethoxam resistance and control failure likelihood were recorded and their spatial dependence was tested and geographically mapped. The thiamethoxam potency was similar between species, which also exhibited overlapping levels of resistance. Thus, this insecticide does not seem involved in eventual shifts in species dominance and the occurrence of O. ypsilongriseus is frequent. Thiamethoxam resistance was detected in both species, nearly half of the populations of O. poecilus and about a third of O. ypsilongriseus, but at low levels (Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Neotropical rice; Spatial survey. |
Thesagro: |
Arroz; Inseticida; Oryza Sativa; Praga de Planta; Resistência Química. |
Thesaurus NAL: |
Insecticide resistance; Insects; Neonicotinoid insecticides; Oebalus poecilus; Oebalus ypsilongriseus; Pest management; Rice. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 02877naa a2200373 a 4500 001 2135690 005 2022-07-14 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1612-4758 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10340-021-01445-5$2DOI 100 1 $aVIEIRA, J. L. 245 $aArea-wide survey of thiamethoxam resistance and control failure likelihood in the rice stink bugs Oebalus poecilus and O. ypsilongriseus.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aInsecticide resistance survey is an in-situ biomonitoring method to assess potential impact of pesticides that exhibit direct economic consequences when leading to control failure of insect pest species. Nonetheless, the latter phenomenon is frequently neglected. Their spatial dependence and mapping are also seldom considered and when complexes of related pest species are involved, such as the rice stink bugs from the Neotropics, Oebalus poecilus, and O. ypsilongriseus, the scenario is even worst. Insecticide use is common against both species, particularly with the neonicotinoid thiamethoxam, and despite suspicion of a shift in O. poecilus historical dominance and complaints of control failure, the role of this insecticide in this context was never tested. Thus, we screened populations from both species for thiamethoxam resistance within rice fields from central Brazil. The levels of thiamethoxam resistance and control failure likelihood were recorded and their spatial dependence was tested and geographically mapped. The thiamethoxam potency was similar between species, which also exhibited overlapping levels of resistance. Thus, this insecticide does not seem involved in eventual shifts in species dominance and the occurrence of O. ypsilongriseus is frequent. Thiamethoxam resistance was detected in both species, nearly half of the populations of O. poecilus and about a third of O. ypsilongriseus, but at low levels (<ten-fold). As a consequence, the risk of control failure with thiamethoxam was also low. Spatial dependence was significant for both species and phenomena (i.e., thiamethoxam resistance and control failure), prevailing in about the same area and likely reflecting the local pattern of insecticide use. 650 $aInsecticide resistance 650 $aInsects 650 $aNeonicotinoid insecticides 650 $aOebalus poecilus 650 $aOebalus ypsilongriseus 650 $aPest management 650 $aRice 650 $aArroz 650 $aInseticida 650 $aOryza Sativa 650 $aPraga de Planta 650 $aResistência Química 653 $aNeotropical rice 653 $aSpatial survey 700 1 $aCAMPOS, S. O. 700 1 $aSMAGGHE, G. 700 1 $aFRAGOSO, D. B. 700 1 $aBARRIGOSSI, J. A. F. 700 1 $aGUEDES, R. N. C. 773 $tJournal of Pest Science$gv. 95, p. 1151-1161, June 2022.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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