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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  05/01/2018
Data da última atualização:  16/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIOS, M. J. B. L.; SILVA, K. J. D. e; MOREIRA-ARAÚJO, R. S. dos R.; FIGUEIREDO, E. A. T. de; ROCHA, M. de M.; HASHIMOTO, J. M.
Afiliação:  MAIARA JAIANNE BEZERRA LEAL RIOS, UFPI; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; REGILDA SARAIVA DOS REIS MOREIRA-ARAÚJO, UFPI; EVÂNIA ALTINA TEIXEIRA DE FIGUEIREDO, UFC; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; JORGE MINORU HASHIMOTO, CPAMN.
Título:  Chemical, granulometric and technological characteristics of whole flours from commercial cultivars of cowpea.
Título original:  Caracterização química, granulométrica e tecnológica de farinhas integrais de cultivares comerciais de feijão-caupi.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Revista Caatinga, Mossoró, v. 31, n. 1, p. 217-224, jan./mar. 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Flour production through milling is an alternative for the cowpea processing, when the aim is to obtain a product with higher added value. The objective of this work was to determine the chemical composition, the granulometry, and evaluate the microbiological characteristics of whole-bean flours from five cowpea cultivars (BRS Cauamé, BRS Guariba, BRS Xiquexique, BRS Novaera and BRS Itaim)...
Palavras-Chave:  Farinha de feijão-caupi.
Thesagro:  Composição Química; Vigna Unguiculata.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170385/1/Revista-Caatinga31-n1-p217.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN31955 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  07/07/2023
Data da última atualização:  07/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  BRITO, S. C.; MALAFATTI, J. O. D.; BRASIL, E. M.; BRESOLIN, J. D.; SIVIERI, K.; PARIS, E. C.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  Universidade de São Paulo; Universidade Federal de São Carlos; Universidade de São Paulo; JOANA DIAS BRESOLIN, CNPDIA; Universidade de São Paulo; ELAINE CRISTINA PARIS, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  A Comprehensive Approach to the SiO2/Ag Nanoparticles? Interaction on Polyvinyl Chloride Films and the Effects of Antimicrobial Activity.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Physics, v. 53,111, 2023.
Páginas:  1 - 9
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13538-023-01311-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Active packaging aims to best respond against adversity by inserting nanoparticles with barrier and antimicrobial properties. Silver nanoparticles act against a broad spectrum of microorganisms, one of the most applied metallic nanoparticles in antimicrobial packaging. This work reports the antimicrobial activity of silver nanoparticles and their application in polyvinyl chloride (PVC) films. The methodology consists of obtaining PVC films with SiO2/Ag immobilized by the casting method and available antimicrobial concentrations against Staphylococcus aureus (Gram-positive) and Escherichia coli (Gramnegative) bacteria. The effect of nanoparticle ratio on the film was verified employing 12.5, 25, and 100 µg mL−1 of SiO2/ Ag, according to the JIS Z 2801:2000 test. The morphological characterization observed the SiO2/Ag particles were detected internally and superficially in all the films. Additionally, the SiO2/Ag increased concentration promotes the particles were found more preferentially on the surface. As a result, the higher value of 100 µg mL−1 SiO2/Ag decreased to 97.9% colonyforming units (CFU) for S. aureus. This result was superior to E. coli, showing only a 10% growth reduction attributed to the distinct composition of the membrane microbial. Thus, the present study could verify that an activity antimicrobial in PVC films is influenced by SiO2/Ag concentration and the ability to allow the microorganism contact.
Palavras-Chave:  Antimicrobial; Polyvinyl chloride (PVC); Silver nanoparticles.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18244 - 1UPCAP - DDPROCI.23/592023/63
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