Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/05/2023
Data da última atualização:  14/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CHAVES, A. C. S. D.; TELES, A. S. C.; ROSENTHAL, A.; BRAGANÇA, I.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; MESQUITA, P.
Afiliação:  ANA CAROLINA SAMPAIO DORIA CHAVES, CTAA; ALINE SOARES CASCAES TELES, INT; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ISABELLE BRAGANÇA, Centro Universitário Estadual da Zona Oeste; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; PEDRO MESQUITA, Centro Universitário Estadual da Zona Oeste.
Título:  Impact of bacterial nanocellulose on the physical properties of a lowfat ice cream.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Oral 157624. Eixo temático Novos processos e ingredientes. CIPCA.
Conteúdo:  Ice cream is one of the most consumed foods all over the world, it is widely appreciated, and in general, it has high amount of fat and sugars. Diets with high fat intakes have been related to different diseases such as high blood cholesterol levels, obesity, and diabetes and heart problems. Therefore many researches are directed to reduce the fat content of food products. One of the main trends in ice cream production is the reduction of fat content to guarantee greater healthiness. However, the fat has a vital role on the flavor (the richness), structure, texture and it is associated with its resistance to melting. In this sense, the biopolymer bacterial nanocellulose (BNC) has an excellent potential for partial fat replacement in ice cream due to the network formed with a high water retention that causes the mouthfeel of fat. The BNC has physical and chemical interactions which results in high water holding capacity and in the stabilization of emulsions (oil in water). Given the above, the objective of the present study was to evaluate the effect of replacing fat by BNC on the melting rate and in the overrun. To evaluate melting resistance, a new mathematical model was proposed to analyze the effect of BNC on ice cream properties. Different concentrations of BNC (0.05 ? 0.5%) were used to replace fat (0 - 10%) using a 22 factorial experimental design with a central point. Subsequent, the optimization by desirability function was used to maximize the overrun and minimize t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ice cream quality; Mathematical modeling; Nanocellulose.
Thesaurus Nal:  Low fat ice cream.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15506 - 1UPCRA - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  21/10/2015
Data da última atualização:  15/04/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  FERREIRA, G. B.; ALMEIDA, R. P. de; SILVA FILHO, J. L. da; FARIAS, F. J. de; MIRANDA, C. H. B.; CARVALHO, M. da C. S.; FAVARO, S. P.; SILVA FILHO, P. M. da; SILVA, H. R. da; DENARDIN, J. E.; ROCHA, M. de M.; NEUMAIER, N.; CRUZ, I.; MUTADIUA, C. A. P.; MALEIA, M. P.; NAPITA, I. C.; SIMBA, D.
Afiliação:  GILVAN BARBOSA FERREIRA, CNPA; RAUL PORFIRIO DE ALMEIDA, CNPA; JOAO LUIS DA SILVA FILHO, CNPA; FRANCISCO JOSÉ DE FARIAS, CNPA; CESAR HERACLIDES BEHLING MIRANDA, CNPAE; MARIA DA CONCEICAO SANTANA CARVALHO, CNPAF; SIMONE PALMA FAVARO, CNPAE; PEDRO MOREIRA DA SILVA FILHO, CNPSO; HENOQUE RIBEIRO DA SILVA, SRI; JOSE ELOIR DENARDIN, CNPT; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; NORMAN NEUMAIER, CNPSO; IVAN CRUZ, CNPMS; CELSO AMÉRICO PEDRO MUTADIUA, PNUD/ABC/MRE; MANUEL PEDRO MALEIA, INSTITUTO DE INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA DE MOÇAMBIQUE; IDALINA CELESTINO NAPITA, INSTITUTO DE INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA DE MOÇAMBIQUE; DOMINGOS SIMBA, INSTITUTO DE INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA DE MOÇAMBIQUE.
Título:  Produção de algodão em função de doses de fósforo e potássio em Nampula, Moçambique, campanha 2013/2014.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE DIVULGAÇÃO DE RESULTADOS DA INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA NO CORREDOR DE NACALA, 2., 2015, Lichinga, Moçambique. Anais... Lichinga, Moçambique: Instituto de Investigação Agrária de Moçambique, 2015. Editado por Fernando João Sualei, Oscar Chichongue, Guilhermino Boina, Simone Palma Favaro, Cesar Heraclides Behling Miranda. p. 348-354.
Idioma:  Português
Thesagro:  Algodão.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/131451/1/ID43293-2015SDRIACNacala-p348.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT43293 - 1UPCAA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional