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Registros recuperados : 83 | |
4. | | SILVA SOBRINHO, A. G. da. Sistemas agrossilvipastoris na ovinocultura e integração com outras espécies animais. Tecnologia & Ciência Agropecuária, João Pessoa, v. 3, n. 4, p. 35-41, dez. 2009. Trabalho apresentado no 3º Simpósio Internacional sobre Caprinos e Ovinos de Corte - SINCORTE, em João Pessoa, Paraíba, Brasil, Novembro 2007 Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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15. | | SILVA SOBRINHO, A. G. da; MACHADO, M. R. F.; GASTALDIK, K. A.; GARCIA, C. A. Efeitos da relacao volumoso: concentrado e do peso ao abate sobre os componentes da perna de cordeiros Ile de France x Ideal confinados. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 31, n. 2, supl., p.1017-1023, abr., 2002. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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17. | | SILVA SOBRINHO, A. G. da; GASTALDI, K. A.; GARCIA, C. A.; MACHADO, M. R. F. Diferentes dietas e pesos ao abate na produção de órgãos de cordeiros. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 32, n. 6, supl. 1, p. 1792-1799, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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20. | | JACINTO, M. A. C.; SILVA SOBRINHO, A. G. da; COSTA, R. G. Características anátomo-estruturais da pele de ovinos (Ovis áries L.) lanados e deslanados, relacionadas com o aspecto físico-mecânico do couro. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 33, n. 4, p. 1001-1008, jul./ago., 2004. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 83 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
03/01/2023 |
Data da última atualização: |
03/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MORENO, G. M. B.; BIRBA, H.; ARAUJO, G. G. L. de; SAÑUDO, C.; SILVA SOBRINHO, A. G.; BUZANSKAS, M. E.; LIMA JÚNIOR, D. M.; ALMEIDA, V. V. S. de; BOAVENTURA NETO, O. |
Afiliação: |
GREICY M. B. MORENO, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; HIRASILVA BORBA, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; CARLOS SAÑUDO, Departamento de Producción Animal y Ciencia de Alimentos, Universidad de Zaragoza, Spain; AMÉRICO G. SILVA SOBRINHO, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; MARCOS E. BUZANSKAS, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; DORGIVAL M. LIMA JÚNIOR, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; VITOR V. S. DE ALMEIDA, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; OSCAR BOAVENTURA NETO, Universidade Federal de Alagoas. |
Título: |
Meat quality of lambs fed different saltbush hay (Atriplex nummularia) levels. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Italian Journal of Animal Science, V. 14, n. 2, p. 251-259, 2015. |
DOI: |
10.4081/ijas.2015.3302 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Climate changes have increased soil and water salinity, compromising animal production especially in dry areas where scientists have become more interested in halophyte plants, like saltbush. The effects of saltbush hay levels (30, 40, 50 and 60%) were evaluated based on physical-chemical, nutritional and sensory parameters of Santa Inês lamb meat. Thirty-two 8-month-old castrated Santa Inês lambs, with initial weights of 22±1.97 kg were used; they were slaughtered after 60 days in the feedlot. The pH, colour, moisture, protein and cholesterol contents did not differ among treatments. Panelists observed a greater intensity of lamb smell and flavour (P=0.0035) in the meat of animals that received more concentrate in the diet. An increase in the inclusion of saltbush increased ash percentage (P=0.0232), total saturated (P=0.0035) and polyunsaturated (P=0.0287) fatty acids and reduced the lipids (P=0.0055) and the n-6:n-3 ratio (P=0.0058) of the meat. Therefore, saltbush hay can be used as a feeding resource in regions with problems of water and soil salinity because it does not impair the physicalchemical, nutritional and sensory quality of sheep meat. |
Palavras-Chave: |
Carne de ovelha; Erva sal; Planta halófita. |
Thesagro: |
Água; Mudança Climática; Produção Animal; Salinidade. |
Thesaurus NAL: |
Animal production; Atriplex nummularia. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150594/1/Meat-Quality-of-Lambs-Fed-Different-Saltbush-Hay-Atriplex-Nummularia-Levels.pdf
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Marc: |
LEADER 02157naa a2200337 a 4500 001 2150594 005 2023-01-03 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.4081/ijas.2015.3302$2DOI 100 1 $aMORENO, G. M. B. 245 $aMeat quality of lambs fed different saltbush hay (Atriplex nummularia) levels.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aClimate changes have increased soil and water salinity, compromising animal production especially in dry areas where scientists have become more interested in halophyte plants, like saltbush. The effects of saltbush hay levels (30, 40, 50 and 60%) were evaluated based on physical-chemical, nutritional and sensory parameters of Santa Inês lamb meat. Thirty-two 8-month-old castrated Santa Inês lambs, with initial weights of 22±1.97 kg were used; they were slaughtered after 60 days in the feedlot. The pH, colour, moisture, protein and cholesterol contents did not differ among treatments. Panelists observed a greater intensity of lamb smell and flavour (P=0.0035) in the meat of animals that received more concentrate in the diet. An increase in the inclusion of saltbush increased ash percentage (P=0.0232), total saturated (P=0.0035) and polyunsaturated (P=0.0287) fatty acids and reduced the lipids (P=0.0055) and the n-6:n-3 ratio (P=0.0058) of the meat. Therefore, saltbush hay can be used as a feeding resource in regions with problems of water and soil salinity because it does not impair the physicalchemical, nutritional and sensory quality of sheep meat. 650 $aAnimal production 650 $aAtriplex nummularia 650 $aÁgua 650 $aMudança Climática 650 $aProdução Animal 650 $aSalinidade 653 $aCarne de ovelha 653 $aErva sal 653 $aPlanta halófita 700 1 $aBIRBA, H. 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aSAÑUDO, C. 700 1 $aSILVA SOBRINHO, A. G. 700 1 $aBUZANSKAS, M. E. 700 1 $aLIMA JÚNIOR, D. M. 700 1 $aALMEIDA, V. V. S. de 700 1 $aBOAVENTURA NETO, O. 773 $tItalian Journal of Animal Science, V. 14$gn. 2, p. 251-259, 2015.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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