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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
19/12/2012 |
Data da última atualização: |
06/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOGOSZ, A. M.; BOEGER, M. R. T.; NEGRELLE, R. R.; BERGO, C. L. |
Afiliação: |
ALESSANDRA MARA GOGOSZ, Universidade Federal do Paraná; MARIA REGINA TORRES BOEGER, Universidade Federal do Paraná; RAQUEL REJANE NEGRELLE, Universidade Federal do Paraná; CELSO LUIS BERGO, CPAF-AC. |
Título: |
Anatomia foliar comparativa de nove espécies do gênero Piper (Piperaceae). |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Rodriguésia, v. 63, n. 2, p. 405-417, 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As espécies de Piper são de grande interesse medicinal. Porém apresentam considerável desafio taxonômico, provavelmente pelo diminuto tamanho das partes florais. Por isso a morfologia externa da folha tem sido muito utilizada para taxonomia do grupo. Entretanto, há poucos trabalhos anatômicos para o gênero. Neste estudo, as folhas de nove espécies foram comparadas anatomicamente: Piper aduncum Vell.; P. cernuum Vell.; P. dilatatum Rich; P. gaudichaudianum Kunth; P. glabratum Kunth; P. hispidinervum C. DC.; P. lindbergii C. DC.; P. solmsianum C. DC. e P. umbellatum Jacq. O objetivo era avaliar o potencial dos caracteres anatômicos para separação de espécies. A maioria das espécies estudadas tem a epiderme do limbo constituída por células retangulares e arredondadas. Camadas subepidérmicas ocorrem em ambas às faces do limbo, exceto em P. aduncum, P. cernuum e P. hispidinervum. Todas as espécies são hipoestomáticas, exceto P. hispidinervum. O mesofilo é dorsiventral na maioria das espécies, enquanto em P. solmsianum e P. umbellatum o mesofilo é homogêneo. O número de camadas dos tecidos paliçádico e esponjoso é variável. Também ocorrem variações no número e no tamanho dos feixes vasculares. Em geral, ocorrem células secretoras, idioblastos, tricomas tectores e glandulares, lipídios, compostos fenólicos e amido. A análise de agrupamento identificou três grupos distintos entre as espécies, com base nas características anatômicas estudadas. |
Palavras-Chave: |
Anatomía de la planta; Comparative analysis; Hojas; Pimienta. |
Thesagro: |
Análise comparativa; Anatomia vegetal; Folha; Piperaceae. |
Thesaurus Nal: |
Leaves; Pepper; Plant anatomy. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72607/1/24578.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
28/09/2023 |
Data da última atualização: |
28/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
ARAÚJO JÚNIOR, G. do N.; MORAIS, J. E. F. de; SOUZA, L. S. B. de; STEIDLE NETO, A. J.; ARAUJO, G. G. L. de; SILVA, T. G. F. da. |
Afiliação: |
GEORGE DO NASCIMENTO ARAÚJO JÚNIOR, UFRPE; JOSÉ EDSON FLORENTINO DE MORAIS, UFRPE, Unidade Acadêmica de Serra Talhada, PE; LUCIANA SANDRA BASTOS DE SOUZA, UFRPE, Unidade Acadêmica de Serra Talhada, PE; ANTONIO JOSÉ STEIDLE NETO, Federal University of São João del-Rei, São João del Rei, MG; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, UFRPE, Unidade Acadêmica de Serra Talhada, PE. |
Título: |
Use of lower quality water in irrigated agriculture and effects on forages with productive potential in Semiarid regions: a review. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Environmental Processes, 10:44, Sept. 2023 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s40710-023-00655-6 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Online. |
Conteúdo: |
In the agricultural sector, using lower quality water sources has increased in irrigation practice. Thus, this review summarizes the consequences of using brackish and/or saline water in irrigated agriculture, highlighting some effects on soil and plants in general. Water quality for irrigation and the salinity tolerance threshold of forage species with productive potential for semiarid regions are also discussed. Between January and June 2022, a systematic search was carried out for studies that evaluated the quality of water for irrigation, the effects of using water with excess salts on the soil and on plants in general, and on forage species with productive potential in semiarid regions. The databases consulted were: ScienceDirect, Scopus, Wiley Online Library, Web of Science, Taylor and Francis, and Scholar Google. A total of 1567 studies were found. Of these, 200 studies were reviewed and 154 were used because they met the review objective. The forage plants reported here have salinity tolerance ranging from low to moderate. The management adopted, as well as the species used, are factors that influence the performance of the crop under stress. Although they are widely cultivated in arid and semiarid regions of the world, few studies still show the salinity threshold of these crops, mainly for forage cactus, sunflower, and pigeon pea species. Therefore, it is essential to carry out more research on this topic in order to provide information that improves the management of production systems in saline environments around the world. MenosIn the agricultural sector, using lower quality water sources has increased in irrigation practice. Thus, this review summarizes the consequences of using brackish and/or saline water in irrigated agriculture, highlighting some effects on soil and plants in general. Water quality for irrigation and the salinity tolerance threshold of forage species with productive potential for semiarid regions are also discussed. Between January and June 2022, a systematic search was carried out for studies that evaluated the quality of water for irrigation, the effects of using water with excess salts on the soil and on plants in general, and on forage species with productive potential in semiarid regions. The databases consulted were: ScienceDirect, Scopus, Wiley Online Library, Web of Science, Taylor and Francis, and Scholar Google. A total of 1567 studies were found. Of these, 200 studies were reviewed and 154 were used because they met the review objective. The forage plants reported here have salinity tolerance ranging from low to moderate. The management adopted, as well as the species used, are factors that influence the performance of the crop under stress. Although they are widely cultivated in arid and semiarid regions of the world, few studies still show the salinity threshold of these crops, mainly for forage cactus, sunflower, and pigeon pea species. Therefore, it is essential to carry out more research on this topic in order to provide information that improves the management... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agricultura irrigada; Estresse osmótico; Semiárido; Uso de água salina; Uso de água salobra. |
Thesagro: |
Água Salina; Água Salobra; Cactus Ficus Indica; Forragem; Gramínea; Gramínea Forrageira; Salinidade. |
Thesaurus NAL: |
Forage; Grasses; Osmotic stress; Salinity. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156958/1/Use-of-Lower-Quality-Water-in-Irrigated-Agriculture.pdf
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Marc: |
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