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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, E. F. da; COELHO, M. R.; AMARAL, F. C. S. do; BHERING, S. B.; CARVALHO JUNIOR, W. de; PEREIRA, N. R.; AGLIO, M. L. D.; LOPES, C. H. L.; SOYOTA, J.; EARP, C. G. de S.; RODRIGUES, R. S.; SILVA, N. C. L. e S. Levantamento de reconhecimento de baixa intensidade dos solos pedológico do município de Aquidauana: zoneamento agroecológico do estado do Mato Grosso do Sul. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, N. R.; AMARAL, F. C. S. do; CARVALHO JUNIOR, W. de; SILVA, E. F. da; ZARONI, M. J.; BHERING, S. B.; CHAGAS, C. da S.; GONÇALVES, A. O.; ÁGLIO, M. L. D.; AMORIM, A. M.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S. Levantamento pedológico do Município de Bela Vista. In: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. 56 p. mapa color.; escala 1:120.000. Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, E. F. da; PEREIRA, N. R.; BHERING, S. B.; CARVALHO JUNIOR, W. de; AMARAL, F. C. S. do; ZARONI, M. J.; CHAGAS, C. da S.; ÁGLIO, M. L. D.; GONÇALVES, A. O.; FERRAZ, R. P. D.; AMORIM, A. M.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S.; FEVRIER, P. V. R.; PINHEIRO, T. S. A. D. Levantamento pedológico do município de Caracol. In: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. 51 p. Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, E. F. da; PEREIRA, N. R.; ZARONI, M. J.; CARVALHO JUNIOR, W. de; AMARAL, F. C. S. do; BHERING, F. B.; CHAGAS, C. da S.; ÁGLIO, M. L. D.; GONÇALVES, A. O.; FERRAZ, R. P. D.; AMORIM, a. M.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S.; PINHEIRO, T. S. A. D.; FEVRIER, P. V. R. Levantamento pedológico do município de Miranda. In: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. 56 p. mapa color.; escala 1:130.000 Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NAIME, U. J.; MOTTA, P. E. F. da; PEREIRA, N. R.; AMARAL, F. C. S. do; SILVA, E. F. da; CARVALHO JUNIOR, W. de; ZARONI, M. J.; BHERING, S. B.; CHAGAS, C. da S.; GONÇALVES, A. O.; ÁGLIO, M. L. D.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S. Levantamento pedológico do município de Ponta Porã. In: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. 43 p. Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, E. F. da; COELHO, M. R.; BHERING, S. B.; CARVALHO JUNIOR, W. de; PEREIRA, N. R.; GONCALVES, A. O.; AGLIO, M. L. D.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S.; CASTRO, F. R. da S.; RODRIGUES, R. S.; SILVA, N. C. L. e. Mapa do levantamento de reconhecimento da baixa intensidade dos solos do municipio de anastácio: parte do projeto zoneamento agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul. In: SILVA, E. F. da; COELHO, M. R.; BHERING, S. B.; CARVALHO JUNIOR, W. de; PEREIRA, N. R.; GONCALVES, A. O.; AGLIO, M. L. D.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S.; CASTRO, F. R. da S.; RODRIGUES, R. S.; SILVA, N. C. L. e Levantamento de reconhecimento de baixa intensidade dos solos do municipio de anastacio: zoneamento agroecologico do Estado do Mato Grosso do Sul. Rio de Janeiro: Embrapa Solos; Mato Grosso do Sul: SEPROTUR, 2009. 57 p. 1 p. 1 mapa color. escala 1:100.000. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, E. F. da; PEREIRA, N. R.; ZARONI, M. J.; CARVALHO JUNIOR, W. de; AMARAL, F. C. S. do; BHERING, F. B.; CHAGAS, C. da S.; ÁGLIO, M. L. D.; GONÇALVES, A. O.; FERRAZ, R. P. D.; AMORIM, a. M.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S.; PINHEIRO, T. S. A. D.; FEVRIER, P. V. R. [Mapa] zoneamento agroecológico para abacaxi no município de Miranda. In: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. mapa color.; escala 1:150.000. Este mapa faz parte do Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, E. F. da; PEREIRA, N. R.; ZARONI, M. J.; CARVALHO JUNIOR, W. de; AMARAL, F. C. S. do; BHERING, F. B.; CHAGAS, C. da S.; ÁGLIO, M. L. D.; GONÇALVES, A. O.; FERRAZ, R. P. D.; AMORIM, a. M.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S.; PINHEIRO, T. S. A. D.; FEVRIER, P. V. R. [Mapa] zoneamento agroecológico para arroz no município de Miranda. In: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. mapa color.; escala 1:150.000. Este mapa faz parte do Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, E. F. da; PEREIRA, N. R.; ZARONI, M. J.; CARVALHO JUNIOR, W. de; AMARAL, F. C. S. do; BHERING, F. B.; CHAGAS, C. da S.; ÁGLIO, M. L. D.; GONÇALVES, A. O.; FERRAZ, R. P. D.; AMORIM, a. M.; LOPES, C. H. L.; EARP, C. G. de S.; PINHEIRO, T. S. A. D.; FEVRIER, P. V. R. [Mapa] zoneamento agroecológico para banana no município de Miranda. In: ZONEAMENTO agroecológico do Estado do Mato Grosso do Sul: municípios - fase 1 Antônio João; Bela Vista; Bodoquena; Bonito; Caracol; Guia Lopes da Laguna; Jardim; Miranda; Níoaque; Ponta Porã e Porto Murtinho.Cuiabá: SEPROTUR; Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. mapa color.; escala 1:150.000. Este mapa faz parte do Relatório Técnico, Convênio n. 03.05.0.01.64.00. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 41 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
12/12/2013 |
Data da última atualização: |
14/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
ROZANE, D. E.; TORRES, M. H.; SOUZA, H. A. de; NATALE, W.; SILVA, S. H. M. G. da. |
Afiliação: |
Danilo Eduardo Rozane, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho” (Unesp), Campus de Registro - Registro, SP, Brazil.; Mariana Hortense Torres, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho” (Unesp), Campus de Jaboticabal - Jaboticabal, SP, Brazil; HENRIQUE ANTUNES DE SOUZA, CNPC; William Natale, Unesp - Jaboticabal, SP, Brazil.; Silvia Helena Modenese Gorla da Silva, Unesp - Registro, SP, Brazil. |
Título: |
Application of a byproduct of guava processing in an Ultisol, in the presence and absence of mineral fertilization. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
IDESIA, Arica, v. 31, n. 3, p. 89-96, Sept./Oct. 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: There is a relative lack of technical studies on the adequate management of organic wastes from food processing. The aim of this study was to evaluate the effect of applying doses of a byproduct from guava processing, in the presence and absence of mineral fertilization, on the fertility of a an Ultisol (or Red-Yellow Argisol) under laboratory conditions. An entirely randomized 5x2 factorial experimental design was used with five byproduct doses, in the presence and absence of mineral fertilization, with four repetitions, for a total of 40 experimental units. Under the experimental conditions, the attributes pH, OM, K, Mg, BS, T, V, B, Fe, Zn and S-SO4 2? were affected by the guava byproduct doses, as well as by the presence or absence of mineral fertilization. With the use of this fertilization, the variables OM, K, H+Al, T, Fe and Zn increased more as a function of byproduct dose than in the absence of fertilization. The results obtained demonstrate the potential of using this waste material in the cycling and supply of nutrients. [Aplicación de un subproducto del procesamiento de guayaba en un Ultisol, en presencia y en ausencia de fertilización mineral]. Resumen: Hay una relativa falta de estudios técnicos sobre el manejo adecuado de los residuos orgánicos de elaboración de alimentos. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la aplicación de dosis de un subproducto del procesamiento de guayaba, en presencia y en ausencia de fertilización mineral, sobre la fertilidad de un Ultisol en condiciones de laboratorio. El diseño de experimento utilizado en este estudio fue un factorial de 5 x 2, con cinco dosis de subproductos, en presencia y en ausencia de fertilización mineral, con cuatro repeticiones, para un total de 40 unidades experimentales. En las condiciones experimentales, los atributos de pH, MO, K, Mg, SB, T, V, B, Fe, Zn y S-SO4 2? se vieron afectados por las dosis de subproducto de guayaba, así como por la presencia o ausencia de fertilización mineral. Con el uso de fertilización mineral, las variables MO, K, H + Al, T, Fe y Zn aumentaron más que en función de la dosis subproducto en ausencia de fertilización. Los resultados obtenidos demuestran el potencial del uso de este material en el ciclo y el suministro de nutrientes. MenosAbstract: There is a relative lack of technical studies on the adequate management of organic wastes from food processing. The aim of this study was to evaluate the effect of applying doses of a byproduct from guava processing, in the presence and absence of mineral fertilization, on the fertility of a an Ultisol (or Red-Yellow Argisol) under laboratory conditions. An entirely randomized 5x2 factorial experimental design was used with five byproduct doses, in the presence and absence of mineral fertilization, with four repetitions, for a total of 40 experimental units. Under the experimental conditions, the attributes pH, OM, K, Mg, BS, T, V, B, Fe, Zn and S-SO4 2? were affected by the guava byproduct doses, as well as by the presence or absence of mineral fertilization. With the use of this fertilization, the variables OM, K, H+Al, T, Fe and Zn increased more as a function of byproduct dose than in the absence of fertilization. The results obtained demonstrate the potential of using this waste material in the cycling and supply of nutrients. [Aplicación de un subproducto del procesamiento de guayaba en un Ultisol, en presencia y en ausencia de fertilización mineral]. Resumen: Hay una relativa falta de estudios técnicos sobre el manejo adecuado de los residuos orgánicos de elaboración de alimentos. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la aplicación de dosis de un subproducto del procesamiento de guayaba, en presencia y en ausencia de fertilización mineral, so... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Argissolo; Cultivo; Fertilization; Guava; Orchard crops; Organic fertilization; Residues; Residuo de guayaba. |
Thesagro: |
Fertilidade do solo; Goiaba; Mineral; Psidium guajava; Resíduo Orgânico. |
Thesaurus NAL: |
Mineral fertilizers. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/93904/1/api-Application-of-a-byproduct.pdf
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Marc: |
LEADER 03269naa a2200337 a 4500 001 1973670 005 2015-04-14 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aROZANE, D. E. 245 $aApplication of a byproduct of guava processing in an Ultisol, in the presence and absence of mineral fertilization.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aAbstract: There is a relative lack of technical studies on the adequate management of organic wastes from food processing. The aim of this study was to evaluate the effect of applying doses of a byproduct from guava processing, in the presence and absence of mineral fertilization, on the fertility of a an Ultisol (or Red-Yellow Argisol) under laboratory conditions. An entirely randomized 5x2 factorial experimental design was used with five byproduct doses, in the presence and absence of mineral fertilization, with four repetitions, for a total of 40 experimental units. Under the experimental conditions, the attributes pH, OM, K, Mg, BS, T, V, B, Fe, Zn and S-SO4 2? were affected by the guava byproduct doses, as well as by the presence or absence of mineral fertilization. With the use of this fertilization, the variables OM, K, H+Al, T, Fe and Zn increased more as a function of byproduct dose than in the absence of fertilization. The results obtained demonstrate the potential of using this waste material in the cycling and supply of nutrients. [Aplicación de un subproducto del procesamiento de guayaba en un Ultisol, en presencia y en ausencia de fertilización mineral]. Resumen: Hay una relativa falta de estudios técnicos sobre el manejo adecuado de los residuos orgánicos de elaboración de alimentos. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la aplicación de dosis de un subproducto del procesamiento de guayaba, en presencia y en ausencia de fertilización mineral, sobre la fertilidad de un Ultisol en condiciones de laboratorio. El diseño de experimento utilizado en este estudio fue un factorial de 5 x 2, con cinco dosis de subproductos, en presencia y en ausencia de fertilización mineral, con cuatro repeticiones, para un total de 40 unidades experimentales. En las condiciones experimentales, los atributos de pH, MO, K, Mg, SB, T, V, B, Fe, Zn y S-SO4 2? se vieron afectados por las dosis de subproducto de guayaba, así como por la presencia o ausencia de fertilización mineral. Con el uso de fertilización mineral, las variables MO, K, H + Al, T, Fe y Zn aumentaron más que en función de la dosis subproducto en ausencia de fertilización. Los resultados obtenidos demuestran el potencial del uso de este material en el ciclo y el suministro de nutrientes. 650 $aMineral fertilizers 650 $aFertilidade do solo 650 $aGoiaba 650 $aMineral 650 $aPsidium guajava 650 $aResíduo Orgânico 653 $aArgissolo 653 $aCultivo 653 $aFertilization 653 $aGuava 653 $aOrchard crops 653 $aOrganic fertilization 653 $aResidues 653 $aResiduo de guayaba 700 1 $aTORRES, M. H. 700 1 $aSOUZA, H. A. de 700 1 $aNATALE, W. 700 1 $aSILVA, S. H. M. G. da 773 $tIDESIA, Arica$gv. 31, n. 3, p. 89-96, Sept./Oct. 2013.
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