|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
02/12/2009 |
Data da última atualização: |
03/06/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
JONSSON, C. M.; AOYAMA, H. |
Afiliação: |
CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; HIROSHI AOYAMA, IB-UNICAMP. |
Título: |
Effect of copper on the activation of the acid phosphatase from the green algae Pseudokirchneriella subcapitata. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Biometals, v. 23, n. 1, p. 93-98, Sep. 2010. |
DOI: |
10.1007/s10534-009-9270-z |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The in vitro activation effect of copper on the acid phosphatase of the green algae Pseudokirch- neriella subcapitata (formely Selenastrum capricor- nutum) under preincubation condition. Apparent Michaelis constant values of 1.21 and 0.37 mM, and activation energy values of 26.8 and 13.6 kJ mol -1 were determined in the absence and in the presence of 0.2 mM Cu2?, respectively. The dissociation constant value for Cu2? binding to the enzyme was determined to be 22.04 lM. The decrease of the apparent Michaelis constant (Km) and activation energy values in the presence of Cu2? correlates well with its activating effect on the acid phosphatase activity. This propriety could be used as a sensitive bioindicator for copper in environmental samples. |
Palavras-Chave: |
Ecotoxicologia. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/143926/1/2009AP-29.pdf
|
Marc: |
LEADER 01259naa a2200157 a 4500 001 1577024 005 2016-06-03 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10534-009-9270-z$2DOI 100 1 $aJONSSON, C. M. 245 $aEffect of copper on the activation of the acid phosphatase from the green algae Pseudokirchneriella subcapitata.$h[electronic resource] 260 $c2010 520 $aThe in vitro activation effect of copper on the acid phosphatase of the green algae Pseudokirch- neriella subcapitata (formely Selenastrum capricor- nutum) under preincubation condition. Apparent Michaelis constant values of 1.21 and 0.37 mM, and activation energy values of 26.8 and 13.6 kJ mol -1 were determined in the absence and in the presence of 0.2 mM Cu2?, respectively. The dissociation constant value for Cu2? binding to the enzyme was determined to be 22.04 lM. The decrease of the apparent Michaelis constant (Km) and activation energy values in the presence of Cu2? correlates well with its activating effect on the acid phosphatase activity. This propriety could be used as a sensitive bioindicator for copper in environmental samples. 653 $aEcotoxicologia 700 1 $aAOYAMA, H. 773 $tBiometals$gv. 23, n. 1, p. 93-98, Sep. 2010.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
05/02/2003 |
Data da última atualização: |
17/05/2012 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
SILVA, S. C. da; XAVIER, L. de S.; SANTANA, N. M. P. de; CARDOSO, G. M.; PELEGRINI, J. C. |
Afiliação: |
SILVANDO CARLOS DA SILVA, CNPAF; LUCIANAO DE SOUZA XAVIER; NEIVA MARIA PINHO DE SANTANA; GLEICE MARIA CARDOSO; JOSE CARDOSO PELEGRINI, CNPAF. |
Título: |
Informações meteorológicas para pesquisa e planejamento agrícola, referentes ao município de Santo Antônio de Goiás, GO - 2001. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2002. |
Páginas: |
21 p. |
Descrição Física: |
il. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 136). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
São divulgadas informações que caracterizam as condições climáticas do município de Santo Antônio de Goiás-GO. |
Palavras-Chave: |
Goiás; Meteorologia agrícola. |
Thesagro: |
Cerrado; Clima. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/59480/1/Doc-136.pdf
|
Marc: |
LEADER 00865nam a2200229 a 4500 001 1210460 005 2012-05-17 008 2002 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSILVA, S. C. da 245 $aInformações meteorológicas para pesquisa e planejamento agrícola, referentes ao município de Santo Antônio de Goiás, GO - 2001.$h[electronic resource] 260 $aSanto Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão$c2002 300 $a21 p.$cil. 490 $a(Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 136). 520 $aSão divulgadas informações que caracterizam as condições climáticas do município de Santo Antônio de Goiás-GO. 650 $aCerrado 650 $aClima 653 $aGoiás 653 $aMeteorologia agrícola 700 1 $aXAVIER, L. de S. 700 1 $aSANTANA, N. M. P. de 700 1 $aCARDOSO, G. M. 700 1 $aPELEGRINI, J. C.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|