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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
15/04/2024 |
Data da última atualização: |
16/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COELHO, F. F.; OTENIO, M. H.; CARNEIRO, J. da C.; ARCURI, P. B.; MACHADO, J. C. |
Afiliação: |
FELIPE FERREIRA COELHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; MARCELO HENRIQUE OTENIO, CNPGL; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; PEDRO BRAGA ARCURI, CNPGL; JUAREZ CAMPOLINA MACHADO, CNPGL. |
Título: |
Potencial bioquímico de produção de biogás a partir da biomassa de genótipos de capim elefante. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 28., 2023, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2024. |
Páginas: |
p. 60-64. |
Série: |
(Embrapa Gado de Leite. Eventos Técnicos & Científicos, 1). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Pibic/Fapemig. |
Conteúdo: |
Os significativos impactos ambientais decorrentes do uso de combustíveis fósseis têm destacado a necessidade de se buscar alternativas sustentáveis para suprir a crescente demanda energética. Neste contexto, o uso de biomassas vegetais para a geração energética emerge como uma solução de grande interesse. A produção de biogás pela digestão anaeróbia da matéria orgânica é uma das formas de geração de energia a partir das culturas vegetais. O capim elefante (Cenchrus purpureus) se destaca como uma cultura vegetal promissora devido à sua elevada produção de biomassa em curtos períodos de tempo e a suas características qualitativas. Este estudo avaliou a produtividade de biomassa de sete genótipos de capim elefante e conduziu testes de Potencial Bioquímico de Biogás (PBB) para avaliar a biodegradabilidade deste substrato e seu potencial de produção de biogás. Os resultados destacaram as variedades T_51.5, T_23.1 e BRS Capiaçu como promissoras para a produção de biogás. |
Palavras-Chave: |
Abiodigestão anaeróbia; Biomassa lignocelulósica. |
Thesagro: |
Bioenergia; Gramínea Forrageira; Metano. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163631/1/Potencial-bioquimico-de-producao-de-biogas.pdf
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Marc: |
LEADER 01912nam a2200253 a 4500 001 2163631 005 2024-04-16 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOELHO, F. F. 245 $aPotencial bioquímico de produção de biogás a partir da biomassa de genótipos de capim elefante.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 28., 2023, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite$c2024 300 $ap. 60-64. 490 $a(Embrapa Gado de Leite. Eventos Técnicos & Científicos, 1). 500 $aPibic/Fapemig. 520 $aOs significativos impactos ambientais decorrentes do uso de combustíveis fósseis têm destacado a necessidade de se buscar alternativas sustentáveis para suprir a crescente demanda energética. Neste contexto, o uso de biomassas vegetais para a geração energética emerge como uma solução de grande interesse. A produção de biogás pela digestão anaeróbia da matéria orgânica é uma das formas de geração de energia a partir das culturas vegetais. O capim elefante (Cenchrus purpureus) se destaca como uma cultura vegetal promissora devido à sua elevada produção de biomassa em curtos períodos de tempo e a suas características qualitativas. Este estudo avaliou a produtividade de biomassa de sete genótipos de capim elefante e conduziu testes de Potencial Bioquímico de Biogás (PBB) para avaliar a biodegradabilidade deste substrato e seu potencial de produção de biogás. Os resultados destacaram as variedades T_51.5, T_23.1 e BRS Capiaçu como promissoras para a produção de biogás. 650 $aBioenergia 650 $aGramínea Forrageira 650 $aMetano 653 $aAbiodigestão anaeróbia 653 $aBiomassa lignocelulósica 700 1 $aOTENIO, M. H. 700 1 $aCARNEIRO, J. da C. 700 1 $aARCURI, P. B. 700 1 $aMACHADO, J. C.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
21/10/2014 |
Data da última atualização: |
02/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
AGUSTINI, B. C.; SILVA, L. P. da; BLOCH JUNIOR, C.; BONFIM, T. M. B.; SILVA, G. A. da. |
Afiliação: |
BRUNA CARLA AGUSTINI, CNPUV; LUCIANO PAULINO DA SILVA, CENARGEN; CARLOS BLOCH JUNIOR, CENARGEN; GILDO ALMEIDA DA SILVA, CNPUV. |
Título: |
Evaluation of MALDI-TOF mass spectrometry for identification of environmental yeasts and development of supplementary database. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Microbiology and Biotechnology, v. 98, n. 12, p. 5645-5654, 2014. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
DOI: 10.1007/s00253-014-5686-7 |
Conteúdo: |
Yeast identification using traditional methods which employ morphological, physiological, and biochemical characteristics can be considered a hard task as it requires experienced microbiologists and a rigorous control in culture conditions that could implicate in different outcomes. Considering clinical or industrial applications, the fast and accurate identification of microorganisms is a crescent demand. Hence, molecular biology approaches has been extensively used and, more recently, protein profiling using matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) has proved to be an even more efficient tool for taxonomic purposes. Nonetheless, concerning tomass spectrometry, data available for the differentiation of yeast species for industrial purpose is limited and reference databases commercially available comprise almost exclusively clinical microorganisms. In this context, studies focusing on environmental isolates are required to extend the existing databases. The development of a supplementary database and the assessment of a commercial database for taxonomic identifications of environmental yeast are the aims of this study. We challenge MALDI-TOF MS to create protein profiles for 845 yeast strains isolated fromgrape must and 67.7% of the strains were successfully identified according to previously available manufacturer database. The remaining 32.3 % strains were not identified due to the absence of a reference spectrum. After matching the correct taxon for these strains by using molecular biology approaches, the spectra concerning the missing species were added in a supplementary database. This new library was able to accurately predict unidentified species at first instance by MALDI-TOF MS, proving it is a powerful tool for the identification of environmental yeasts. MenosYeast identification using traditional methods which employ morphological, physiological, and biochemical characteristics can be considered a hard task as it requires experienced microbiologists and a rigorous control in culture conditions that could implicate in different outcomes. Considering clinical or industrial applications, the fast and accurate identification of microorganisms is a crescent demand. Hence, molecular biology approaches has been extensively used and, more recently, protein profiling using matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) has proved to be an even more efficient tool for taxonomic purposes. Nonetheless, concerning tomass spectrometry, data available for the differentiation of yeast species for industrial purpose is limited and reference databases commercially available comprise almost exclusively clinical microorganisms. In this context, studies focusing on environmental isolates are required to extend the existing databases. The development of a supplementary database and the assessment of a commercial database for taxonomic identifications of environmental yeast are the aims of this study. We challenge MALDI-TOF MS to create protein profiles for 845 yeast strains isolated fromgrape must and 67.7% of the strains were successfully identified according to previously available manufacturer database. The remaining 32.3 % strains were not identified due to the absence of a reference spectrum. After ma... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Levedura; MALDI-TOF MS. |
Thesagro: |
Base de dados; Biologia molecular; Genética; Levedo; Microrganismo. |
Thesaurus NAL: |
Molecular biology; Yeasts. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110284/1/Silva-AMB.pdf
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Marc: |
LEADER 02726naa a2200289 a 4500 001 1997892 005 2019-04-02 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAGUSTINI, B. C. 245 $aEvaluation of MALDI-TOF mass spectrometry for identification of environmental yeasts and development of supplementary database.$h[electronic resource] 260 $c2014 500 $aDOI: 10.1007/s00253-014-5686-7 520 $aYeast identification using traditional methods which employ morphological, physiological, and biochemical characteristics can be considered a hard task as it requires experienced microbiologists and a rigorous control in culture conditions that could implicate in different outcomes. Considering clinical or industrial applications, the fast and accurate identification of microorganisms is a crescent demand. Hence, molecular biology approaches has been extensively used and, more recently, protein profiling using matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) has proved to be an even more efficient tool for taxonomic purposes. Nonetheless, concerning tomass spectrometry, data available for the differentiation of yeast species for industrial purpose is limited and reference databases commercially available comprise almost exclusively clinical microorganisms. In this context, studies focusing on environmental isolates are required to extend the existing databases. The development of a supplementary database and the assessment of a commercial database for taxonomic identifications of environmental yeast are the aims of this study. We challenge MALDI-TOF MS to create protein profiles for 845 yeast strains isolated fromgrape must and 67.7% of the strains were successfully identified according to previously available manufacturer database. The remaining 32.3 % strains were not identified due to the absence of a reference spectrum. After matching the correct taxon for these strains by using molecular biology approaches, the spectra concerning the missing species were added in a supplementary database. This new library was able to accurately predict unidentified species at first instance by MALDI-TOF MS, proving it is a powerful tool for the identification of environmental yeasts. 650 $aMolecular biology 650 $aYeasts 650 $aBase de dados 650 $aBiologia molecular 650 $aGenética 650 $aLevedo 650 $aMicrorganismo 653 $aLevedura 653 $aMALDI-TOF MS 700 1 $aSILVA, L. P. da 700 1 $aBLOCH JUNIOR, C. 700 1 $aBONFIM, T. M. B. 700 1 $aSILVA, G. A. da 773 $tApplied Microbiology and Biotechnology$gv. 98, n. 12, p. 5645-5654, 2014.
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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