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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
11/11/2020 |
Data da última atualização: |
11/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, B. R.; OCHOSKI, M.; DONATO JÚNIOR, E. P.; AMANCIO, C. O. da G.; MATTOS, C.; FRANCH, J. L.; AMÂNCIO, R. |
Afiliação: |
Brisa Ribeiro Lima, UFRRJ; Marjorie Ochoski, UFRRJ; Enok Pereira Donato Júnior, UFRRJ; CRISTHIANE OLIVEIRA DA G AMANCIO, CNPAB; Claudemar Mattos, UFRRJ; Jaime Lima Franch, UFRRJ; Robson Amâncio, UFRRJ. |
Título: |
Análise econômica-ecológica de agroecossistemas em Casimiro de Abreu, RJ e arredores. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Agroecologia, v. 15, n. 2, 2020. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Anais do XI Congresso Brasileiro de Agroecologia, São Cristóvão, Sergipe. |
Palavras-Chave: |
Indicadores econômicos; Sistemas agroecológicos. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217720/1/Analise-economica.pdf
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Marc: |
LEADER 00723naa a2200217 a 4500 001 2126509 005 2020-11-11 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLIMA, B. R. 245 $aAnálise econômica-ecológica de agroecossistemas em Casimiro de Abreu, RJ e arredores.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aAnais do XI Congresso Brasileiro de Agroecologia, São Cristóvão, Sergipe. 653 $aIndicadores econômicos 653 $aSistemas agroecológicos 700 1 $aOCHOSKI, M. 700 1 $aDONATO JÚNIOR, E. P. 700 1 $aAMANCIO, C. O. da G. 700 1 $aMATTOS, C. 700 1 $aFRANCH, J. L. 700 1 $aAMÂNCIO, R. 773 $tCadernos de Agroecologia$gv. 15, n. 2, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
10/10/2011 |
Data da última atualização: |
30/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MELLINGER-SILVA, C.; SIMAS-TOSIN, F. F.; SCHIAVINI, D. N.; WERNER, M. F.; BAGGIO, C. H.; PEREIRA, I. T.; SILVA, L. M. da; GORIN, P. A. J.; IACOMINI, M. |
Afiliação: |
CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; FERNANDA F. SIMAS-TOSIN, UFPR; DANIELE N. SCHIAVINI, FACULDADES PEQUENO PRÍNCIPE-PR; MARIA FERNANDA WERNER, UFPR; CRISTIANE H. BAGGIO, UFPR; ISABELA T. PEREIRA, UFPR; LUISA M. DA SILVA, UFPR; PHILIP A. J. GORIN, UFPR; MARCELO IACOMINI, UFPR. |
Título: |
Isolation of a gastroprotective arabinoxylan from sugarcane bagasse. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Bioresource Technology, v. 102, n. 22, p. 10524-10528, Nov. 2011. |
DOI: |
10.1016/j.biortech.2011.08.107 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
After industrial processing, one-third of sugarcane culms is converted into residual bagasse. The xylanrich hemicellulose components of the bagasse were extracted with hot aqueous alkali (AX-CRUDE). Approximately 82% of the extracted hemicelluloses was precipitated with ethanol (AX-PET). Both AXCRUDE and AX-PET contained an arabinoxylan as confirmed by 13C NMR and methylation analysis. Fraction AX-PET was fed to female Wistar rats with ethanol-induced gastric lesions. Oral administrations of 30, 100, and 300 mg/kg reduced the gastric lesion area by over 50%, and replenished ethanol-induced depletion of glutathione. The polysaccharide also increased mucus production by over 70%, indicating its cytoprotective action on experimentally induced gastric ulcers. These findings are significant, since a biologically active compound can be extracted in high yields from an abundant, readily available residue. |
Palavras-Chave: |
Cana-de-açúcar. |
Thesagro: |
Bagaço; Polissacarídeo. |
Thesaurus NAL: |
Arabinoxylan. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01696naa a2200277 a 4500 001 1902805 005 2012-11-30 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.biortech.2011.08.107$2DOI 100 1 $aMELLINGER-SILVA, C. 245 $aIsolation of a gastroprotective arabinoxylan from sugarcane bagasse. 260 $c2011 520 $aAfter industrial processing, one-third of sugarcane culms is converted into residual bagasse. The xylanrich hemicellulose components of the bagasse were extracted with hot aqueous alkali (AX-CRUDE). Approximately 82% of the extracted hemicelluloses was precipitated with ethanol (AX-PET). Both AXCRUDE and AX-PET contained an arabinoxylan as confirmed by 13C NMR and methylation analysis. Fraction AX-PET was fed to female Wistar rats with ethanol-induced gastric lesions. Oral administrations of 30, 100, and 300 mg/kg reduced the gastric lesion area by over 50%, and replenished ethanol-induced depletion of glutathione. The polysaccharide also increased mucus production by over 70%, indicating its cytoprotective action on experimentally induced gastric ulcers. These findings are significant, since a biologically active compound can be extracted in high yields from an abundant, readily available residue. 650 $aArabinoxylan 650 $aBagaço 650 $aPolissacarídeo 653 $aCana-de-açúcar 700 1 $aSIMAS-TOSIN, F. F. 700 1 $aSCHIAVINI, D. N. 700 1 $aWERNER, M. F. 700 1 $aBAGGIO, C. H. 700 1 $aPEREIRA, I. T. 700 1 $aSILVA, L. M. da 700 1 $aGORIN, P. A. J. 700 1 $aIACOMINI, M. 773 $tBioresource Technology$gv. 102, n. 22, p. 10524-10528, Nov. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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