|
|
Registros recuperados : 160 | |
101. | | SILVA, L. M. da; PASSOS, J. M. C. dos; SANTA-BRIGIDA, M. R. S.; SALDANHA, E. C. M.; GURGEL, F. de L. Desenvolvimento inicial de variedades de citros ssp. em campo em resposta a um programa nutricional de adubação comercial. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 36., 2017, Belém, PA. Amazônia e seus solos: peculiaridades e potencialidades. Belém, PA: SBCS, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
102. | | FALEIRO, F. G.; SEMPREBOM, M. S.; ARAUJO, C. A. T.; SILVA, L. M. DA.; ABREU, E. A. DE.; JUNQUEIRA, N. T. V. Efeitos do sistema de produção irrigado e sequeiro e da idade do pomar na produtividade de oito cultivares de maracujazeiro azedo no Mato Grosso. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
104. | | SOUZA, C. B. da C. de; WADT, P. G. S.; SILVA, L. M. da; PEREIRA, M. G.; LEMOS, C. de O. Desempenho e limitações do sistema de aptidão agrícola das terras em nível de propriedade rural. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 5 p. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
| |
105. | | CAVALCANTE, L. do N.; BENVINDO, F. D.; AZÊVEDO, H. S. F. da S.; SILVA, S. M. M.; SILVA, L. M. da; CAMPOS, T. de. Extração e amplificação de DNA e diversidade genética de açaí-solteiro. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIÊNCIA, 69., 2017, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: SBPC, 2017. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
| |
106. | | COSTA, F. de S.; SILVA, L. M. da; MOURA, D. C. de S.; MELO, A. A. A. de; ALMEIDA, G. A. D. V. Fracionamento químico da matéria orgânica de solos da formação Solimões, Acre, sudoeste da Amazônia. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE CLASSIFICAÇÃO E CORRELAÇÃO DE SOLOS, 9., 2010, Rio Branco, AC. Solos sedimentares em sistemas amazônicos: potencialidades e demandas de pesquisa: pesquisas coligadas. Rio Branco, AC: SBCS, 2010. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
| |
110. | | ALMEIDA, G. A.; SILVA, L. M. da; MARCHÃO, R. L.; WADT, P. G. S.; SOUZA, A. M. de; OLIVEIRA, L. C. de. Métodos Kjeldahl, elementar e o potencial da espectroscopia do infravermelho próximo para determinação de nitrogênio em solos da bacia do Acre. Biota Amazônia, Macapá, v. 6, n. 4, p. 38-43 , 2016. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
| |
111. | | ALMEIDA, G. A.; SILVA, L. M. da; MARCHAO, R. L.; WADT, P. G. S.; SOUZA, A. M. de; OLIVEIRA, L. C. de. Métodos Kjeldahl, elementar e o potencial da espectroscopia do infravermelho próximo para determinação de nitrogênio em solos da bacia do Acre. Biota Amazônia, Macapá, v. 6, n. 4, p. 38-43 , 2016. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
112. | | ALMEIDA, G. Ad. V.; SILVA, L. M. da; MARCHÃO, R. L.; WADT, P. G. S.; SOUZA, A. M. de; OLIVEIRA, L. C. de. Métodos kjeldahl, elementar e o potencial da espectroscopia do infravermelho próximo para determinação em solos da bacia do acre. Biota Amazônia, v.6, n.4, p.38-43, Macapa, 2016 Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
| |
113. | | BEZERRA, M. A. da S.; SILVA, L. M. da; PEREIRA, M. G.; VIANA, J. H. M.; DONAGEMMA, G. K.; WADT, P. G. S. Método de referência para determinação das frações de areia, silte e argila em solos do Estado do Acre. In: WORKSHOP DE CADEIAS DE PRODUÇÃO AGROFLORESTAL PRIORITÁRIAS DA AMAZÔNIA, 1., 2021, Porto Velho. Caminhos da produção agroflorestal na Amazônia: anais. Porto Velho: Núcleo Regional Noroeste SBCS, 2021. p. 93-104. Editores: Luciélio Manoel da Silva; Paulo Guilherme Salvador Wadt; Karina Thais Lima Buriti; Elaine Almeida Delarmelinda Honoré; Marcos Gervasio Pereira. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Rondônia; Embrapa Solos. |
| |
114. | | BEZERRA, M. A. da S.; SILVA, L. M. da; PEREIRA, M. G.; VIANA, J. H. M.; DONAGEMMA, G. K.; WADT, P. G. S. Método de referência para determinação das frações de areia, silte e argila em solos do Estado do Acre. In: WORKSHOP DE CADEIAS DE PRODUÇÃO AGROFLORESTAL PRIORITÁRIAS DA AMAZÔNIA, 1., 2021, Porto Velho. Caminhos da produção agroflorestal na Amazônia: anais. Porto Velho: Núcleo Regional Noroeste SBCS, 2021. p. 93-104. Editores: Luciélio Manoel da Silva; Paulo Guilherme Salvador Wadt; Karina Thais Lima Buriti; Elaine Almeida Delarmelinda Honoré; Marcos Gervasio Pereira. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
| |
115. | | SILVA, A. L. D. da; ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; TAVARES, O. C. H.; PEREIRA, M. G.; CAMPOS, T. de; SILVA, L. M. da. Near infrared spectroscopy to rapid assess the rubber tree clone and the influence of maturation and disease at the leaves. Microchemical Journal, v. 168, 106478, Sept. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical. |
| |
116. | | SILVA, J. M. da; SILVA, J. P. de C.; SANTOS, M. F. S.; SILVA, L. M. da; AMORIM, P. L. de; GOMES, T. C. de A. Perdas de carbono e nitrogênio durante a compostagem da casca de coco verde com dejetos de suínos e hidrólise alcalina. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 11., 2022, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
| |
117. | | TAVARES, O. C. H.; TAVARES, T. R.; PINHEIRO JUNIOR, C. R.; SILVA, L. M. da; WADT, P. G. S.; PEREIRA, M. G. Pedometric tools for classification of southwestern Amazonian soils: a quali-quantitative interpretation incorporating visible-near infrared spectroscopy. Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 30, n. 1, p. 18-30, Feb. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Rondônia. |
| |
118. | | SEMPREBOM, M. S.; FALEIRO, F. G.; TÁVORA, C. A.; ABREU, E. A. DE; BUSS, E.; JUNQUEIRA, N. T. V.; CAUMO, D.; SILVA, L. M DA; ADAMS, S. R. Produtividade de cultivares de maracujazeiro azedo em sistema de produção em sequeiro no Mato Grosso. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
119. | | AZÊVEDO, H. S. F. da S.; RUFINO, P. B.; AZEVEDO, J. M. A. de; SILVA, L. M. da; WADT, L. H. de O.; CAMPOS, T. de. Preservation and maceration of amazon açai leaflet Tissue to obtain genomic DNA. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 35, n. 4, p. 1188-1197, July/Aug. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Rondônia. |
| |
120. | | SILVA, L. M. da; PANERO, F. dos S.; TAVARES, O. C. H.; DIAS, R. de C.; PEREIRA, M. G.; WADT, P. G. S. Predição de teores de atributos físicos e químicos dos solos de Rondônia por espectroscopia no infravermelho próximo. In: WORKSHOP DE CADEIAS DE PRODUÇÃO AGROFLORESTAL PRIORITÁRIAS DA AMAZÔNIA, 1., 2021, Porto Velho. Caminhos da produção agroflorestal na Amazônia: anais. Porto Velho: Núcleo Regional Noroeste SBCS, 2021. p. 21. Editores: Luciélio Manoel da Silva; Paulo Guilherme Salvador Wadt; Karina Thais Lima Buriti; Elaine Almeida Delarmelinda Honoré; Marcos Gervasio Pereira. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
| |
Registros recuperados : 160 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
13/08/2021 |
Data da última atualização: |
16/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, C. S. da; SILVA, L. M. da; WADT, L. H. de O.; MIQUELONI, D. P.; SILVA, K. E. da; PEREIRA, M. G. |
Afiliação: |
CAMILA SANTOS DA SILVA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; LUCIELIO MANOEL DA SILVA, CPAF-AC; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-RO; DANIELA POPIM MIQUELONI, Universidade Federal do Acre (Ufac); KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; MARCOS GERVASIO PEREIRA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. |
Título: |
Soil classes and properties explain the occurrence and fruit production of Brazil nut. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 45, e0200188, 2021. |
ISSN: |
0100-0683 (impresso) / 1806-9657 (on-line) |
DOI: |
https://doi.org/10.36783/18069657rbcs20210001 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Soil properties and classes can influence the occurrence of plants and the production of Brazil nut fruits and may have a different distribution between sites. This study aimed to evaluate the relationship of plants' occurrence, production of Brazil nut fruits, and spatial variability of the properties in different soil classes in two Brazil nut stand in the state of Acre, Brazil. The study was conducted in two plots in two native Brazil nut stand, Cachoeira (CP01 and CP02 - plots 1 and 2) and Filipinas (FP01 and FP02 - plots 1 and 2). The soil profiles were described morphologically. Sixty soil samples were collected in each plot. The chemical properties, granulometry, soil density, particle density, and estimated total porosity were determined. The average fruit production was calculated by counting the fruits in a sample of Brazil nut trees. Subsequently, the trees were divided into three classes of production: low (<-1.5 can; the can unit has 18-L, which is able to hold 59 and 77 fruits, respectively, for Cachoeira and Filipinas), medium (1.6 to 3.9 cans), and high (>-4.0 cans). The can unit is the traditional measure of volume in the region and varies according to the locality. Cluster analysis was performed to determine whether there was a difference between Brazil nut stands and soil profiles, and geostatistics was used to evaluate the spatial dependence of soil properties. The highest occurrence of Brazil nut trees with high fruit production (>-4.0 cans) was found in the Latossolo Vermelho Distrófico argissólico (Oxisol) and Argissolo Vermelho-Amarelo Distrófico típico (Ultisol). However, the Argisol also hosted the plants with the lowest productions (<-1.5 can). The pH, total organic carbon, sum of bases, P, N, granulometry, and porosity showed a greater spatial variability, and FP02 showed a greater number of properties with high spatial variability compared to the other areas. Although the occurrence of plants and the production of Brazil nut fruits (Bertholletia excelsa) were associated with the classes and the physical and chemical properties of the soil, pyxidium production differed between areas. In general, soil physical properties were limiting factors for Brazil nut production and/or higher tree occurrence. Filipinas environment showed a low fruit production and a greater spatial variability of soil properties compared to Cachoeira. MenosSoil properties and classes can influence the occurrence of plants and the production of Brazil nut fruits and may have a different distribution between sites. This study aimed to evaluate the relationship of plants' occurrence, production of Brazil nut fruits, and spatial variability of the properties in different soil classes in two Brazil nut stand in the state of Acre, Brazil. The study was conducted in two plots in two native Brazil nut stand, Cachoeira (CP01 and CP02 - plots 1 and 2) and Filipinas (FP01 and FP02 - plots 1 and 2). The soil profiles were described morphologically. Sixty soil samples were collected in each plot. The chemical properties, granulometry, soil density, particle density, and estimated total porosity were determined. The average fruit production was calculated by counting the fruits in a sample of Brazil nut trees. Subsequently, the trees were divided into three classes of production: low (<-1.5 can; the can unit has 18-L, which is able to hold 59 and 77 fruits, respectively, for Cachoeira and Filipinas), medium (1.6 to 3.9 cans), and high (>-4.0 cans). The can unit is the traditional measure of volume in the region and varies according to the locality. Cluster analysis was performed to determine whether there was a difference between Brazil nut stands and soil profiles, and geostatistics was used to evaluate the spatial dependence of soil properties. The highest occurrence of Brazil nut trees with high fruit production (>-4.0 cans) was found in... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Cachoeira; Castanha do brasil; Clasificación de suelos; Distribución espacial; Filipinas; Nuez del Brasil; Oxisoles; Producción de cultivos; Propiedades fisicoquímicas; Suelos arcillosos; Ultisoles; Western Amazon. |
Thesagro: |
Argissolos; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Classificação do Solo; Distribuição Geográfica; Fruto; Latossolo; Produção; Propriedade Físico-Química; Rendimento; Ultissolo. |
Thesaurus NAL: |
Brazil nuts; Clay soils; Crop production; Fruits; Oxisols; Physicochemical properties; Soil classification; Spatial distribution; Ultisols. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225174/1/27181.pdf
|
Marc: |
LEADER 04209naa a2200625 a 4500 001 2133563 005 2021-08-16 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-0683 (impresso) / 1806-9657 (on-line) 024 7 $ahttps://doi.org/10.36783/18069657rbcs20210001$2DOI 100 1 $aSILVA, C. S. da 245 $aSoil classes and properties explain the occurrence and fruit production of Brazil nut.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aSoil properties and classes can influence the occurrence of plants and the production of Brazil nut fruits and may have a different distribution between sites. This study aimed to evaluate the relationship of plants' occurrence, production of Brazil nut fruits, and spatial variability of the properties in different soil classes in two Brazil nut stand in the state of Acre, Brazil. The study was conducted in two plots in two native Brazil nut stand, Cachoeira (CP01 and CP02 - plots 1 and 2) and Filipinas (FP01 and FP02 - plots 1 and 2). The soil profiles were described morphologically. Sixty soil samples were collected in each plot. The chemical properties, granulometry, soil density, particle density, and estimated total porosity were determined. The average fruit production was calculated by counting the fruits in a sample of Brazil nut trees. Subsequently, the trees were divided into three classes of production: low (<-1.5 can; the can unit has 18-L, which is able to hold 59 and 77 fruits, respectively, for Cachoeira and Filipinas), medium (1.6 to 3.9 cans), and high (>-4.0 cans). The can unit is the traditional measure of volume in the region and varies according to the locality. Cluster analysis was performed to determine whether there was a difference between Brazil nut stands and soil profiles, and geostatistics was used to evaluate the spatial dependence of soil properties. The highest occurrence of Brazil nut trees with high fruit production (>-4.0 cans) was found in the Latossolo Vermelho Distrófico argissólico (Oxisol) and Argissolo Vermelho-Amarelo Distrófico típico (Ultisol). However, the Argisol also hosted the plants with the lowest productions (<-1.5 can). The pH, total organic carbon, sum of bases, P, N, granulometry, and porosity showed a greater spatial variability, and FP02 showed a greater number of properties with high spatial variability compared to the other areas. Although the occurrence of plants and the production of Brazil nut fruits (Bertholletia excelsa) were associated with the classes and the physical and chemical properties of the soil, pyxidium production differed between areas. In general, soil physical properties were limiting factors for Brazil nut production and/or higher tree occurrence. Filipinas environment showed a low fruit production and a greater spatial variability of soil properties compared to Cachoeira. 650 $aBrazil nuts 650 $aClay soils 650 $aCrop production 650 $aFruits 650 $aOxisols 650 $aPhysicochemical properties 650 $aSoil classification 650 $aSpatial distribution 650 $aUltisols 650 $aArgissolos 650 $aBertholletia Excelsa 650 $aCastanha do Para 650 $aClassificação do Solo 650 $aDistribuição Geográfica 650 $aFruto 650 $aLatossolo 650 $aProdução 650 $aPropriedade Físico-Química 650 $aRendimento 650 $aUltissolo 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aCachoeira 653 $aCastanha do brasil 653 $aClasificación de suelos 653 $aDistribución espacial 653 $aFilipinas 653 $aNuez del Brasil 653 $aOxisoles 653 $aProducción de cultivos 653 $aPropiedades fisicoquímicas 653 $aSuelos arcillosos 653 $aUltisoles 653 $aWestern Amazon 700 1 $aSILVA, L. M. da 700 1 $aWADT, L. H. de O. 700 1 $aMIQUELONI, D. P. 700 1 $aSILVA, K. E. da 700 1 $aPEREIRA, M. G. 773 $tRevista Brasileira de Ciência do Solo$gv. 45, e0200188, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|