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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
18/11/2014 |
Data da última atualização: |
18/11/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LAZZAROTTO, M.; RUIZ, H. Z.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHNITZLER, E.; MORAES, M. L. T. de; CAMBUIM, J.; SANTOS, W. dos; AGUIAR, A. V. de. |
Afiliação: |
MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Henrique Zavattieri Ruiz, UTFPR; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, UEPG; Egon Schnitzler, UEPG; Mario Luiz Teixeira de Moraes, USP; José Cambuim, USP; Wanderley dos Santos, USP; ANANDA VIRGINIA DE AGUIAR, CNPF. |
Título: |
Use of thermogravimetry analysis to quantify total volatile fraction in pine resin. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 9., 2014, Serra Negra. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2014. |
Páginas: |
4 p. |
Descrição Física: |
Disponibilizado online. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
CBRATEC. |
Conteúdo: |
Pinus species exhibit fast growth and are good producers of wood, cellulose and resin. Brazil is the second largest producer of resin. The People?s Republic of China is the main producer with approximately 90% world?s resin production. Turpentine, volatile fraction, and rosin, solid fraction, are two major fractions or resin. The distillation process continues up to 170° C can be extracted about 95% of the total gum turpentine resin, preserving its constituents. There is little research using thermal analysis to study pine resin properties. This work involved evaporating volatile fraction of resins in an oven at 170 ºC consisted of 20 different samples from Pinus caribaea var. hondurensis and was compared with results obtained in thermal analysis to quantify the same fraction for each one. The volatile fraction in the oven (170 ºC) was from 14.69% to 24.05%. This fraction obtained through thermogravimetric analysis (TGA) was from 13.37% to 23.64%. The results demonstrate that the TGA technique is capable of accurately determining the volatile and non-volatile fractions of the resin and this technical proved to be suitable for further analyses. |
Palavras-Chave: |
Breu; Espécie exótica; Resin; Terebentina. |
Thesagro: |
Pinus Caribaea; Resina. |
Thesaurus Nal: |
rosin; turpentine. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/111820/1/2014-MarceloL-CBATC-UseOfThermogravimetry.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registros recuperados : 30 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. | | DUDAS, R. T.; SILVA, K. A.; TOMPOROWSKI, J.; MAIA, L.; DEMETRIO, W.; BROWN, G. G.; BARTZ, M. L. C. Abundância e biomassa de minhocas em áreas sob plantio direto e matas ciliares em Mato Grosso do Sul, Goiás e Rio Grande do Sul. In: ENCONTRO NACIONAL DE PLANTIO DIRETO NA PALHA, 17., 2020, Dourados. Sistema plantio direto: base para agricultura sustentável: anais. Dourados: Federação Brasileira de Plantio Direto e Irrigação, 2020. p. 31. Evento online. Resumo.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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15. | | SILVA, K. A. da; CORRADINI, E.; MATTOSO, L. H. C.; GALVANI, F.; JORGE, M. H. A.; SOARES, M. T. S.; MARCONCINI, J. M. Extração e caracterização da fibra de camalote (Eichhornia crassipes (Mart)) proveniente do pantanal. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 5., 2009, São Carlos. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. p. 194-195. Editado por Odílio Benedito Garrido de Assis; Wilson Tadeu Lopes da Silva; Luiz Henrique Capparelli Mattoso.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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16. | | SILVA, K. A. da; CORRADINI, E.; MATTOSO, L. H. C.; GALVANI, F.; JORGE, M. H. A.; SOARES, M. T. S.; MARCONCINI, J. M. Extração e caracterização de fibras de tucum (Bactris glaucescens Drude) provenientes do Pantanal. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLGOIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 5., 2009, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. Editado por Odílio Benedito Garrido de Assis, Wilson Tadeu Lopes da Silva, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. P. 196-197Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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17. | | SILVA, K. A. da; CORRADINI, E.; MATTOSO, L. H. C.; GALVANI, F.; JORGE, M. H. A.; SOARES, M. T. S.; MARCONCINI, J. M. Extração e caracterização de fibras de tucum (Bactris glaucescens drude) provenientes do pantanal. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 5., 2009, São Carlos. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. p. 196-197. Editado por Odílio Benedito Garrido de Assis; Wilson Tadeu Lopes da Silva; Luiz Henrique Capparelli Mattoso.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
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Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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