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Registros recuperados : 77 | |
5. | | DUTRA, A. S.; FURTADO, A. A. L.; SILVA, J. P. L. Efeito da pasteurização térmica na qualidade microbiológica do suco de tangerina (Citrus sp.) var. Murcott. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 23, n. 170/171, p. 308-309, mar./abr. 2009. Edição dos Trabalhos apresentados no IV Congresso Latinoamericano e X Congresso Brasileiro de Higienistas Alimentos, III Encontro Nacional de Centros de Controle de Zoonoses, II Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de... Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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6. | | GOMES, I. A.; MARKOVÁ, E.; SILVA, J. P. L. da; VENÂNCIO, A.; FREITAS-SILVA, O. Global trends for patulin adsorption: A review. Research, Society and Development, v. 10, n. 6, e58310616162, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | | GOMES, I. A.; SOUZA, E. F. de; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da. Sobrevivência de Salmonella Enteritidis em maionese de baixa acidez. Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015. VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de Búzios, RJ. Alimento, promoção da saúde e compromisso sócio ambiental. Búzios, RJ, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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12. | | COELHO, C. C. DE S.; FREITAS-SILVA, O.; ALCANTARA, I.; SILVA, J. P. L. da; CABRAL, L. M. C. Ozônio em morangos minimamente processados, uma alternativa ao uso do cloro na segurança de alimentos. Vigilância Sanitária em Debate, v. 3, n. 1, p. 66-66, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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16. | | FRUTUOSO, G. S. C.; TERZI, S. C.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S.; SILVA, J. P. L. Implantação de métodos padrão para conservação de fungos filamentosos na coleção de micro-organismos da Embrapa Agroindústria de Alimentos. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 77 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
22/09/2014 |
Data da última atualização: |
15/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
SANTOS, R. R. dos; MURUCI, L. N. M.; DAMASO, M. C. T.; SILVA, J. P. L. da; SANTOS, L. O. |
Afiliação: |
Regiane Ribeiro dos Santos, UFRRJ; Lívia Nolasco Macedo Muruci, UFRRJ; MONICA CARAMEZ TRICHES DAMASO, CNPAE; JANINE PASSOS LIMA DA SILVA, CTAA; Lucielen Oliveira Santos, FURG. |
Título: |
Lipase production by Aspergillus niger 11T53A14 in wheat bran using experimental design methodology. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food and Nutrition Research, v. 2, n. 10, p. 659-663, 2014. |
DOI: |
jfnr-2-10-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lipases have various industrial applications and their production by filamentous fungi in solid state fermentation (SSF) process is of interest. In this work the lipase enzyme production by the mutant Aspergillus niger 11T51A14, which is a well-known lipase producer was studied using wheat bran as substrate. Microorganism used in fermentation process was inoculated at a concentration of 107 spores/gm into the medium containing nitrogen (ammonium sulfate), sunflower soapstock and wheat bran. The SSF process for enzyme production was carried out in aerated columns immersed in a water bath at 32ºC for 72 h. The process was studied using a central composite rotatable design 22, where variables tested were the nitrogen concentration (0.32-0.88 % w/w) and the volume of liquid (60.9-89.1 mL). The lipase activity was analyzed in enzymatic extracts. The wheat bran, in the fermentation medium, acted as a carbohydrate source and as an inducer for the lipase production. The maximum enzyme activity found was 153.4 U/gdm, with a nitrogen concentration of 0.6 % and 89.1 mL of volume of liquid. The response surface model demonstrated that higher volume of liquid had a positive effect in lipase activity, while nitrogen concentration showed an optimal range (0.4-0.6%). |
Palavras-Chave: |
Agroindustrial waste; Borra; Fementação em estado sólido; Resíduo agroindustrial. |
Thesagro: |
Fungo. |
Thesaurus NAL: |
fungi; soapstock; solid state fermentation. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110126/1/2014-058.pdf
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Marc: |
LEADER 02114naa a2200277 a 4500 001 1997589 005 2016-02-15 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ajfnr-2-10-1$2DOI 100 1 $aSANTOS, R. R. dos 245 $aLipase production by Aspergillus niger 11T53A14 in wheat bran using experimental design methodology.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aLipases have various industrial applications and their production by filamentous fungi in solid state fermentation (SSF) process is of interest. In this work the lipase enzyme production by the mutant Aspergillus niger 11T51A14, which is a well-known lipase producer was studied using wheat bran as substrate. Microorganism used in fermentation process was inoculated at a concentration of 107 spores/gm into the medium containing nitrogen (ammonium sulfate), sunflower soapstock and wheat bran. The SSF process for enzyme production was carried out in aerated columns immersed in a water bath at 32ºC for 72 h. The process was studied using a central composite rotatable design 22, where variables tested were the nitrogen concentration (0.32-0.88 % w/w) and the volume of liquid (60.9-89.1 mL). The lipase activity was analyzed in enzymatic extracts. The wheat bran, in the fermentation medium, acted as a carbohydrate source and as an inducer for the lipase production. The maximum enzyme activity found was 153.4 U/gdm, with a nitrogen concentration of 0.6 % and 89.1 mL of volume of liquid. The response surface model demonstrated that higher volume of liquid had a positive effect in lipase activity, while nitrogen concentration showed an optimal range (0.4-0.6%). 650 $afungi 650 $asoapstock 650 $asolid state fermentation 650 $aFungo 653 $aAgroindustrial waste 653 $aBorra 653 $aFementação em estado sólido 653 $aResíduo agroindustrial 700 1 $aMURUCI, L. N. M. 700 1 $aDAMASO, M. C. T. 700 1 $aSILVA, J. P. L. da 700 1 $aSANTOS, L. O. 773 $tJournal of Food and Nutrition Research$gv. 2, n. 10, p. 659-663, 2014.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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