Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  11/03/1999
Data da última atualização:  02/08/2019
Autoria:  VITÓRIA, A. P.; MAZZAFERA, P.
Afiliação:  ANGELA PIERRE VITÓRIA, Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP/Departamento Fisiologia Vegetal. Bolsista do CNPq; PAULO MAZZAFERA, Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP/Departamento Fisiologia Vegetal. Bolsista do CNPq.
Título:  Caffeine degradation in leaves and fruits of coffea arabica and coffea dewevrei.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 12, p. 1957-1961, dez. 1998.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em inglês: Degradação de cafeína em folhas e frutos de coffea arábica e coffea dewevrei.
Conteúdo:  The coffee species Coffea dewevrei and Coffea arabica have marked differences in caffeine metabolism and the control of the caffeine content during fruit ripening and leaf aging is still not clear. The aim of this work was a detailed investigation on the alkaloid degradation in young and aged leaves, and immature and mature fruits of these species. Young and aged leaves, and immature and mature fruits were fed with (2-14 C) caffeine. After an incubation period they were extracted for (2-14 C) caffeine and metabolites and analysed by reversed-phase liquid chromatography and radiocounting of collected fraction. In leaves and fruits of Coffea dewevrei there were higher degradation rates of caffeine. In both species, compared to young tissues, aged leaves and mature fruits presented lower capacity to degrade the alkaloid, what was shown by the low radioactivities detected in the metabolites formed in the degradation pathway. Radioactivity was detected in 7-methylxanthine, which is also a precursor in the caffeine biosynthesis. The data support the conclusion that the ratio betwenn biosynthesis and biodegradation controls the variation of the caffeine content during fruit ripening and leaf aging in C. arabica and C. dewevrei.
Palavras-Chave:  Caffeine metabolism; Coffee; Metabolismo da cafeina; Methylxanthines; Metilxantinas.
Thesagro:  Café.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/3676/1/pab414_96.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE3676 - 1UPEAP - PP630.72081P474
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  19/04/2013
Data da última atualização:  24/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  CAZARIN, C. B. B.; CORREA, L. C.; SILVA, J. K. da; BATISTA, A. G.; FURLAN, C. P. B.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; RYBKA, A. C. P.; MARÓSTICA JUNIOR, M. R.
Afiliação:  LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA.
Título:  Tropical Isabella grape juices: bioactive compounds and antioxidant power depends on harvest season.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science and Engineering, El Monte v. 3, n. 2, p. 64-70, fev. 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Grapes are important sources of antioxidants compounds and one of the most used varieties to elaborate juices is 'Isabel', or 'Isabella', as it is called in North-America. This study aimed to evaluate the antioxidant activity of Isabella grape juices from the tropical semi-arid climate produced in Brazil on March and September, 2010. Total phenolics and anthocyanins were determined, as well as the antioxidant capacity by DPPH, FRAP and hydrophilic ORAC methods. Test T was used to compare statistical difference at 5% of significance level. As expected, the results showed that the season can play a significant role on phenolics content and antioxidant power. Polyphenols content in juices varied from 82.9 ± 0.92 to 102.2 ± 1.59 mg GAE 100 mL-1 and anthocyanins content ranged from 44.3 ± 2.01 to 129.5 ± 2.82 mg cyanidin-3-glucoside 100 mL-1. Regression analyses showed a high correlation of antioxidant capacity and anthocyanins content. Grapes from Sao Francisco River Valley demonstrated to be a good source of antioxidant for human diet.
Palavras-Chave:  Atividade antioxidante; Grape; Isabel.
Thesagro:  Análise química; Antocianina; Composto Fenólico; Nutrição; Suco; Uva; Viticultura; Vitis Vinifera.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/82421/1/Aline-2013.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/81757/1/CASARIN-JFoodSciEng-v3n2p64-2013.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV14549 - 1UPCAP - DDOnline
CPATSA50148 - 1UPCAP - PP0081900819
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional