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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
26/05/2009 |
Data da última atualização: |
24/02/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUZA, T. L. P. O.; ALZATE-MARIN, A. L.; FALEIRO, F. G.; BARROS, E. G. de. |
Afiliação: |
Thiago Lívio P. O. Souza, UFV; Ana L. Alzate-Marin, USP; Fábio Gelape Faleiro, CPAC; Everaldo G. de Barros, UFV. |
Título: |
Pathosystem common bean-uromyces appendiculatus: host resistance, pathogen specialization, and breeding for rust resistance. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Pest Technology, v. 2, n. 2, p. 56-69, 2008. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Common bean (Phaseolus vulgaris L.) is the world's most important food legume for direct human consumption. This new world crop is adapted to many niches and it is grown in distinct regions and different seasons around the world. The common bean crop is grown by subsistence levels farmers with little technology as well as by farmers in developed nations that use high input technologies. Unfortunately, common bean yields are quite low compared to other grain legumes; e.g., soybeans and peas. One of the several factors contributing to this situation is the high number of pathogens that cause common bean diseases. Among these diseases is the common bean rust, incited by the basidomycete fungus Uromyces appendiculatus F. Strauss (syn. U. Phaseoli G. Winter), which can cause great yield losses. We present here relevant information about the common bean rust including its etiology, epidemiology, the rust pathogen infection process, the symptomatology and genetic diversity of the pathogen. We also review progress on the control of the disease using cultural practices, biological and chemical methods. It is also reported and discussed the host resistance and pathogen specialization, genetics of host-pathogen interactions, the available molecular markers linked to rust resistance genes, and its utilization in marker assisted selection (MAS) for the development for rust resistance cultivars. |
Thesagro: |
Doença de planta. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
24/08/2016 |
Data da última atualização: |
06/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, F. G. R. dos; OLIVEIRA, L. B. de; GONÇALVES, J. de L.; MACIEL, M. do V.; SILVA, J. K. da; CAVALCANTE, A. C. R. |
Afiliação: |
Francisca Gizele Rodrigues dos Santos, Graduação - Universidade Estadual Vale do Acaraú(UVA) - Sobral, CE; Leydiane Bezerra de Oliveira, Pós-graduação - Universidade Federal da Paraíba (UFPB); Juliete de Lima Gonçalves, Pós-graduação - Universidade Federal da Paraíba (UFPB); Michel do Vale Maciel, Pós-graduação - Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE) - Recife, PE; Jacianelly Karla da Silva, Pós-graduação - Universidade Federal da Paraíba (UFPB); ANA CLARA RODRIGUES CAVALCANTE, CNPC. |
Título: |
Famílias botânicas presentes em três sítios de pastejo. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 4., 2015, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2015. p. 24-25. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A Caatinga é um bioma rico em diversidade. O uso pastoril desta vegetação demanda o conhecimento de sua composição botânica. A identificação de famílias botânicas em sítios de pastejo é o primeiro passo para se obter informações sobre gêneros e espécies presentes nas áreas. Objetivou-se identificar as famílias botânicas presentes em sítios de pastejo no Ceará, Pernambuco e Paraíba. Conclui-se que nos três sítios estão presentes importantes famílias botânicas para fins pastoris e indicação de áreas degradadas. |
Palavras-Chave: |
Bioma Caatinga; Brasil; Diversidade botânica; Diversidade florística; Nordeste; Potencial forrageiro. |
Thesagro: |
Composição botânica; Inventário florestal; Malvaceae; Planta forrageira; Taxonomia; Vegetação nativa. |
Thesaurus NAL: |
Botanical composition; Fabaceae; Poaceae. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146690/1/CNPC-2015-Familias-botanicas.pdf
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Marc: |
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Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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