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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
23/06/2023 |
Data da última atualização: |
26/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NOBRE, I. de S.; ARAUJO, G. G. L. de; SANTOS, E. M.; CARVALHO, G. G. P. de; ALBUQUERQUE, I. R. R. de; OLIVEIRA, J. S. de; RIBEIRO, O. L.; TURCO, S. H. N.; GOIS, G. C.; SILVA, T. G. F. da; PERAZZO, A. F.; ZANINE, A. de M.; FERREIRA, D. de J.; SANTOS, F. N. de S.; CAMPOS, F. S. |
Afiliação: |
ISMAEL DE SOUSA NOBRE, Department of Animal Science, Federal University of Paraíba, Areia, PB; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; EDSON MAURO SANTOS, Department of Animal Science, Federal University of Paraíba, Areia, PB; GLEIDSON GIORDANO PINTO DE CARVALHO, Department of Animal Science, Federal University of Bahia, Salvador, BA; ITALO RENEU ROSAS DE ALBUQUERQUE, Department of Animal Science, Federal University of Bahia, Salvador, BA; JULIANA SILVA DE OLIVEIRA, Department of Animal Science, Federal University of Paraíba, Areia, PB; OSSIVAL LOLATO RIBEIRO, Department of Animal Science, Federal University of the Reconcavo of Bahia, Cruz das Almas, BA; SILVIA HELENA NOGUEIRA TURCO, UNIVASF; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, Academic Unit of Serra Talhada, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE; ALEXANDRE FERNANDES PERAZZO, Department of Animal Science, Federal University of Piauí, Teresina, PI; ANDERSON DE MOURA ZANINE, Department of Animal Science, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; DANIELE DE JESUS FERREIRA, Department of Animal Science, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; FRANCISCO NAYSSON DE SOUSA SANTOS, Department of Animal Science, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; FLEMING SENA CAMPOS, Department of Animal Science, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA. |
Título: |
Cactus pear silage to mitigate the effects of an intermittent water supply for feedlot lambs: intake, digestibility, water balance and growth performance. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Ruminants, v. 3, n. 2, p. 121-132, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/ruminants3020011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate the intake, digestibility, water balance and growth performance of lambs receiving diets containing cactus silage under an intermittent water supply. Thirty-six male, uncastrated Santa Inês lambs with an initial weight of 19.8 ± 2.1 kg and age of 6 months were distributed in a 3 × 3 factorial arrangement, with three proportions of cactus pear in the diets (0 (control diet containing Tifton hay), 21% and 42% of dry matter) and three periods of intermittent water supply (0, 24 and 48 h), with four repetitions. Lambs that received diets non-isonitrogenous with cactus silage showed higher intakes of dry matter (p < 0.001), total digestible nutrients (p < 0.001), water excretion via faeces (p < 0.001) and water balance (p < 0.001). Lambs that received diets with cactus silage showed higher digestibility of total carbohydrates, non-fibre carbohydrates (p = 0.005), water intake via food (p < 0.001), total water intake (p < 0.001), water excretion via urine (p < 0.001) and water balance (p < 0.05), when compared to the control diet. Lambs that received diets with cactus silage promoted growth performance (p = 0.001). When using 42% forage cactus silage in place of Tifton hay and water offered at 48 h intervals, intake, digestibility, and performance of feedlot lambs were improved. |
Palavras-Chave: |
Alimentação suculenta; Raça Santa Inês; Restrição de água. |
Thesagro: |
Balanço Hídrico; Cordeiro; Digestibilidade; Nutrição Animal; Palma Forrageira; Produção Animal; Silagem. |
Thesaurus Nal: |
Animal production; Cactus pears; Grass silage; Lambs; Silage. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154585/1/Cactus-pear-silage-to-mitigate-the-effects-of-an-intermittent-water-supply-for-feedlot-lambs-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
07/03/2018 |
Data da última atualização: |
07/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
HOOGERHEIDE, E. S. S.; PEDRI, E. C. M. de; REIS, J. C. dos; SILVA, J. F. V. |
Afiliação: |
EULALIA SOLER SOBREIRA HOOGERHEIDE, CPAMT; ELIANE CRISTINA MORENO DE PEDRI, UNEMAT-ALTA FLORESTA; JULIO CESAR DOS REIS, CPAMT; JOAO FLAVIO VELOSO SILVA, GPR. |
Título: |
Identificação etnobotanica de mandiocas conservadas por agricultores da baixada cuabana, Mato Grosso. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIAS AGROSSUSTENTÁVEIS; JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROSSILVIPASTORIL, 6., 2017, Sinop, MT. Resumos... Sinop, MT: Embrapa Agrossilpastoril, 2017. p. 185-187. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A mandioca é uma das principais culturas no contexto da agricultura familiar, além do papel socioeconômico relevante que possui. É uma planta rústica cultivada de norte a sul, que evoluiu junto com o povo brasileiro, tendo grande importância cultural (Fialho et al., 2009). A região conhecida como Baixada Cuiabana, ao norte do Pantanal Mato-Grossense, é uma das poucas regiões em Mato Grosso que ainda preserva as antigas características de comunidades de agricultores de subsistência. A Região ocupa secularmente área de sesmarias e apresenta comunidades tradicionais de pequenos agricultores que mantêm expressiva diversidade de mandioca e outros cultivos. Este trabalho teve por objetivo realizar o levantamento etnobotânico das variedades tradicionais que os agricultores familiares da Baixada Cuiabana utilizam e conservam, a fim avaliar a pratica da conservação on farm da espécie entre os agricultores. |
Palavras-Chave: |
Baixada cuiabana; Comunidade Rio dos Couros; Comunidade São Benedito; Comunidades Quilombo; Cuiabá-MT; Jangada-MT; Mutum; Poconé-MT; Ribeirão das Pedras Acima; Vaquejador. |
Thesagro: |
Etnobotânica; Mandioca. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230981/1/2017-cpamt-essh-identificacao-etnobotanica-mandiocas-conservadas-agricultores-baixada-cuiabana-mt-p-185-187.pdf
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Marc: |
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Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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