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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  15/01/2020
Data da última atualização:  13/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, S. L. S. de; GOMES, M. J. C.; SILVA, B. P. da; ALVES, N. E. G.; TOLEDO, R. C. L.; THEODORO, J. M. V.; MOREIRA, M. E. de C.; BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; MATTA, S. L. P. da; GONZALEZ DE MEJÍA, E.; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  SAMARA LETICIA SILVA DE LIMA, UFV; MARIANA JUSTE CONTIN GOMES, UFV; BARBARA PEREIRA DA SILVA, UFV; NATALIA ELIZABETH GALDINO ALVES, UFV; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UFV; JAQUELINE MACIEL VIEIRA THEODORO, UFV; MARIA ELIZA DE CASTRO MOREIRA, UFV; JULIANA APARECIDA CORREIO BENTO; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; SERGIO LUIS PINTO DA MATTA, UFV; ELVIRA GONZALEZ DE MEJIA, UNIVERSITY OF ILLINOIS, Urbana; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV.
Título:  Whole flour and protein hydrolysate from common beans reduce the inflammation in BALB/c mice fed with high fat high cholesterol diet.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 122, p. 330-339, Aug. 2019.
ISSN:  0963-9969
DOI:  10.1016/j.foodres.2019.04.013
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Common bean (Phaseolus vulgaris L.) is a source of bioactive peptides, but little is known about its effects on hypercholesterolemia, oxidative stress, and the inflammatory process. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of whole flour and bean protein hydrolysate of common bean variety Carioca on inflammation and oxidative stress in BALB/c mice. Four experimental groups were included in the study: standard diet (SD), high fat high cholesterol diet (HFC), high fat high cholesterol diet and whole bean flour (HFC-F); and high fat high cholesterol diet and bean protein hydrolysate (HFC-PH). Animals fed with bean protein hydrolysate showed lower weight gain and food intake. Animals fed with whole bean flour showed lower alanine aminotransferase and low-density lipoprotein cholesterol levels than animals fed with bean protein hydrolysate. SOD mRNA was lower in HFC, HFC-F and HFC-PH groups whereas SOD concentration was higher in HFC-F and HFC-PH groups. HSP72 mRNA expression was lower in the HFC-F group in relation to HFC-PH. IL-10 and PPARcxmRNA expression was lower in HFC-F and HFC-PH groups in comparison with SD. The whole bean flour and bean protein hydrolysate reduced inflammation and the risk factors for cardiovascular diseases in BALB/c mice.
Thesagro:  Composto Fenólico; Feijão; Peptídeo; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus Nal:  Beans; Bioactive compounds; Malondialdehyde; Peptides; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35708 - 1UPCAP - DD20192019
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  13/07/1995
Data da última atualização:  13/07/1995
Autoria:  MENEZES SOBRINHO, J. A. de; SILVA, J. A. da; SANTOS, F. F. dos; SILVA, J. L. O. da.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPH.
Título:  Influencia do periodo pos choque-frio na producao de alho.
Ano de publicação:  1993
Fonte/Imprenta:  Horticultura Brasileira, Brasilia, v.11, n.1, p.84, maio 1993.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Palavras-Chave:  Choque-Frio; Thermal Shock.
Thesagro:  Alho; Allium Sativum; Cerrado.
Thesaurus NAL:  garlic.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH4657 - 1UPCAP - --635.05635.05
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